Anniversary

Wednesday, October 21, 2009

Blok...

Boring la kat opis ni..semua laman web dah kene blok..aku tak kisah kalau setakat diorang nak blok games, Friendster, My Space..tapi skang ni dah blok FB pulak..kat rumah dah la tak leh online ni..kat opis pun macam bendul..adui...boring and mati kutu aku..dulu masa FB ni tak blok rajin pulak aku buat kejer...semua settle jer..ye la..settle keje cepat-cepat sebab nak ber'FB'..skang ni aku tengok kertas atas meja aku pun aku biar jer..ye la..buat apa nak buat cepat-cepat..nanti bila cepat habis..lagi aku boring..
Mungkin pemimpin kerajaan tak nak internet berbentuk jaringan sosial ni dilayar kat opis sebab tak nak kita leka jer..tak buat keje..tapi aku sebaliknya pulak..makin x der internet berbentuk sosial ni,makin lambat kerja aku siap...tapi kalau tak nak bagi internet baik tak payah bagi komputer..bagi pen ngan kertas jer..lagi senang..semua opis tidak perlu menggunakan komputer..tak pun haramkan terus internet ni..biar semua kembali pada zaman dulu2(tak puas hati jerk)

Thursday, October 15, 2009

Cobaan.....

      Lamanya x singgah sini..bukan apa 2 ke 3 bulan ni bz sesangat..dengan kelas Mandarin, dengan aktiviti sukan aku..lagipun aku sekarang tengah boring tahap cipan...bila rumah aku kene pecah aku dh jadi seorang yang pemboring..lap top aku hilang..arrggghhhh tensennya..kenapa mesti ada manusia yang jahat di dunia ni, yang sanggup sakiti orang lain dan sanggup buat orang lain susah untuk kepentingan diri sendiri.  Ntah la..adakah itu lumrah hidup sementara menunggu masa untuk mengalami tidur yang panjang(mati) atau pun itu adalah satu ujian dan dugaan untuk aku untuk menguji sajauh mana keimanan aku terhadap Allah yang satu, apa pun aku tetap bersyukur di atas apa yang berlaku..dan aku yakin Allah itu sedang berbicara dengan hamba-Nya sekiranya Dia memberikan ujian dan dugaan...aku juga yakin bahawa Allah menguji hamba-Nya hanya di atas kemampuan insan itu sendiri...

        Kenapa aku kata macam tu? sebab masa rumah aku kene pecah hanya lap top, barang kemas aku yang lebih kurang rm3000 harganya,yang aku letak dalam laci bersama dengan duit raya anak-anak aku dalam lingkungan rm600 sahaja yang hilang, sedangkan pada masa tu juga kunci kereta dan motor ada tersangkut kat rumah, tapi "penjahat dunia" tersebut tidak melarikan kereta dan motor suamiku, rumahku juga tidak digeledah..kalau tidak pastinya lagi sewel aku dibuatnya..Alhamdullillah..Allah banyak bagi aku petunjuk sebelum kejadian, cuma pastinya kita tidak mengetahui perkara akan datang...aku redha dengan segala yang terjadi..mungkin ini adalah untuk mengingatkan aku supaya lebih berhati-hati...


Thursday, April 2, 2009

Papa Jahat...

Aku suka lagu ni,macam..gatal-gatal..chicky gitu...

Nama saya Jahat....Papa Jahat

Chorus:
Papa jangan papa jahat
Jangan papa nakal sangat

Mama jangan mama sekat
Jadi papa tak terleka

Papa jangan papa jahat
Mama tahu papa ligat

Mama jangan paksa sangat
Papa tengah cukup penat

Papa papa sangat jahat
Takde otak nak melihat
Gila-gilanya ia kerja Jangan dibuat
Papa papa kerja kuat

Dulunya papa penuh muslihat
Papa janji papa takkan buat
Ingat janji papa yang diikat

Oh cuba nak percaya
Oh tak ku perdaya
sayang percaya..
oh oh Oh takkan ku berdusta.
.oh oh oh Takkan ku perdaya
sayang percaya

Senorita aku gila kat kau
Mama sita janganlah menderita tersiksa
Tak diabaikan janji kita
Tak kembali ke zaman silam
Bila petik jari dah terguling-guling

Tak tentu hari bawa berasing-asing
Itu dulu kini tak begitu
Satu persatu semuanya berlalu itu kutahu
Bila ku tak gilakanmu

Susahku tak siapa tahu
Jangan kau mulakan serantau
Sebab kau sentiasa buatku kemarau
Oh cuba nak percaya tak ku perdaya

Sayang percaya
Oh takkan kuberdusta Takkan ku perdaya
sayang percaya

Berikan percaya darimu
(telah kuberikan segala)
Tidak pernah ku ingkari dirimu
(tak mungkin, tak mungkin)

Mama mama percayalah
ku tak guris hatimu
Papa papa kupercaya yang kau ubati hatiku
Mama mama percayalah ku tak guris hatimu
Papa papa kupercaya yang kau ubati hatiku

Wednesday, April 1, 2009

My Schedule On April

Traning Netball

  • Tarikh : 1-3 April 2009
  • Masa : 5.00 - 7.00 PM
  • Tempat : Padang Bersebelahan E14, Parcel E

Lawan Netball MAKSWIP

  • Tarikh : 4 dan 5 April 2009 ( Sabtu dan Ahad)
  • Masa : 8.00 AM
  • Tempat : Titiwangsa KL

Traning Bowling Mesca

  • Tarikh : 6, 8, 14 dan 16 April 2009
  • Masa : 2.00 - 5.00 PM
  • Tempat : ARL Powerbowl, Alamanda, Putrajaya

Lawan Bowling MESCA

  • Tarikh : 18 dan 19 April 2009 ( Sabtu dan Ahad)
  • Masa : 8.30 AM hingga 5.00 PM
  • Tempat : ARL Powerbowl, Alamanda, Putrajaya

Lawan Netball MESCA-MERCS

  • Tarikh : 23 - 26 April 2009
  • Masa : Lum tau lagi
  • Tempat : Singapore Sport School, Singapore

Wa....dah penuh dah aktiviti ni, bila masa hujung minggu nak gi Shah Alam, makan nasi dagang ni, dah la umah mertua pun jarang balik, kecik hati mak mertua den, mentang-mentang dah dok umah baru, jarang balik Seremban, macam mana nak balik, hujung minggu untuk bulan ni pun dah penuh dah... aktiviti padat mengalahkan orang besar-besar, tapi aktiviti meloncat sana, meloncat sini, dah minat nak buat macam mana, ya idak?, hubby pun memang tak boleh nak halang dah, minat dari kecik sampai ke besar, dari muda sampai ke tua..bersukan baik untuk kesihatan, dalam setahun nak demam pun susah, baru la otak cergas minda cerdas,,ewahhh..baru la fit skit....baju sponsor pun dah satu almari, tukang pakainya my hubby la, stokin pun dia belasah jgak, tak pe la janji dia tak halang nak main..ermmm...bole masuk blog ni, baju2 sponsor dan kasut-kasut sponsor yang dah dapat sebelum ni, jeng..jeng...

Lawak Hilang Mengantuk

Alahai Mak Cik.........

Suatu hari..seorang Makcik menyewakan salah satu biliknya untuk seorang pemuda penyelidik nak buat kajian kat kampungnyer..
Penyelidik yang dah bersetuju tu pun menyewa la..
Malam tu.. Time penyelidik tu nak mandi..maklum ler bilik air kampung.. Dah tu dia tu..hensem lagi..muda lagi..
Makcik tu pun "semacam" ler..
dia pun nak pi ngendap si anak muda nie mandi....
Makcik nie kantoi sekali..oleh pemuda tu..
Kali keduanya pun kantoi...nak ngendap nie..
Kali ketiganya..pemuda tu naik bengang dan bagi warning..
" Kalau makcik ngendap saya sekali lagi...saya rogol makcik!!!"
Kemudian..makcik tu keluarkan jari kelingking dan berkata...
" JANJI TAU..!!"..


mengandung anak gajah??????

Seorang lelaki yang badannya gendut naik keretapi. Penumpang sangat penuh maka lelaki itu terpaksa berdiri. Dia merasa ada yang menyenggolnya lalu lelaki itupun melihat kebelakang. Ada seorang ibu hamil yang juga sedang berdiri.
Melihat wanita hamil itu maka lelaki bertanya pada wanita itu :
Lelaki: Hi... kakak hamil ya ?
Ibu hamil : Iya udah tahu tanya lagi (kata wanita itu dengan nada kesal)
Lelaki: Isinya orang ya, kak ?
Ibu hamil : Iya (dengan nada kesal, lalu bertanya) Encik hamil juga ya?
Lelaki: Iya (Sambil ketawa)
Ibu hamil : (Karena merasa jawaban lelaki itu tidak sopan dia melanjutkan pertanyaannya) Isinya orang ya?
Lelaki: Bukan, isinya anak gajah (sambil ketawa lagi).
Ibu hamil : (terkejut, lalu ketawa)
Lelaki: Laa... kenapa ketawa? (dengan bingungnya)
Ibu hamil : Oh isinya anak gajah, ya... patutlah belalainya keluar
( sambil menunjuk seluar lelaki yang lupa dikancing)
Lelaki:???????????

Sorang taukeh kedai restoren sedang mengira pinggan mangkuk di kedainya...
- 13 mangkuk pecah
- 5 mangkuk retak
- 2 mangkuk hilang




DAN....
- 1 mangkuk hayun sedang baca cerita ni.....

daa...pegi buat keje.....takde keje lain ke 2...asyik tgk pc je ekekekekeekekeke

Friday, March 27, 2009

ANONYMOUS

Aku benci betul dengan anonymous ni, suka comment tapi tak tulis nama, konon x nak orang tau la sapa dia, ni pesen baling batu sorok tangan kat belakang la ni, tak berani nak berdepan, tapi nak tahu pasal orang, orang macam ni pun ada, orang yang menggelarkan diri dia anonymous ni, orang yang tak berani berdepan,tapi nak bersuara, tak nak orang tahu sapa dia, ala-ala kalau pergi dengar ceramah, dok pot pet..pot pet kat belakang, bila orang tanya ada masalah, tak berani pulak nak bersuara...sudah la..kalau nak baca-baca jer la..kalau nak kritik ker..komplain tentang penulisan orang lain ker, bagitau la..tak yah nak menggelarkan diri sebagai 'anonymous', pengkritik politik pun berani mengkritik di khalayak, ini yang x nampak muka pun tak berani nak bagi nama..eh..pooo dahhh...sibuk jer...aku punya blog aku punya suka la nak tulis apa pun..sekadar lepas perasaan, daripada perasaan tu terjeruk sendiri, baik aku jeruk dalam blog aku...kecoh lak...kalau 'anonymous' tu jantan, makanya dia seorang yang penakut, jantan penakut, baik x yah ada 'telur' nak comment tapi x nak publish, baik tak yah jadi jantan, kalau 'anonymous' tu pompuan, memang dasar suka jaga tepi kain orang la, mesti memang kaki mengumpat dan mengata ni, tak pun pompuan yang jenis tak ader idung sebab malu nak berdepan..

Hati seorang wanita

Hari ni aku didatangi seorang kawan lama, kawan yang begitu lama aku tak jumpa, last jumpa 7 tahun lalu sebelum aku dan dia kahwin, masa kitorang jumpa dulu dia bawak balak dia yang sekarang merangkap suami dia, aku masa tu 'lone ranger', sedang mencari-cari yang sesuai..hehehehe..kebetulan minggu ni dia ada kerja kat KL,so, dia amik kesempatan jumpa aku, memang teruja sangat sebab masa belajar dulu,dia la kawan sama-sama meronggeng ngan aku,
.
Masa jumpa dia 7 tahun dulu badan dia montok, sama macam belajar dulu..dan dia memang rebutan semua jejaka Malaya, tapi hari ni..kawan aku tu memang lain sangat, kurus, cengkung, pucat..dah macam zombie pun ada. Terkejut gila aku tengok dia, dia pun sekarang anak dah 3, selalunya orang bila dah bersalin makin kembang la sikit, tapi dia makin kurus dan cengkung, mula-mula dia tak nak bagitau aku, tapi last-last dia story jgak kat aku...tapi sebenarnya aku memang dah lama tak berkenan ngan laki dia tu, dari dulu lagi, masa belum kahwin lagi, laki dia tu suka sangat mengongkong, nak gi situ kene bagitau, nak gi sini kene bagitau, aku pun naik rimas, kadang-kadang keluar ngan sama-sama perempuan pun bole jadi kes besar kalau tak bagitau, tapi kawan aku dah macam kene cucuk hidung ngikut jer apa kata balak dia ni, aku ingat lepas kahwin dia berubah, rupanya tak, tambahan pulak kawan aku ni gaji besar la jugak berbanding laki dia tu, yang lebih menyedihkan, dia pulak yang berlagak dengan harta benda kawan aku tu, mengikut kata kawan aku tu, buat masa ni, kaki tangan tak pernah la lagi naik, tapi penderaan dari segi emosi, kalau laki dia naik angin, kata-kata kesat tu dah biasa sangat.
.
Memang dari aku kenal, laki dia dulu lagi selalu menghamburkan kata-kata kesat kat kawan aku tu, tinggi-tinggi suara tu memang pernah la aku dengar, aku ingat lagi masa dulu, aku dan kawan-kawan yang lain pernah nasihatkan dia tinggalkan boy friend dia tu, tapi yang tu jugak pilihan hati dia, berkenan tang mana aku pun tak tahu, kalau gaduh, bab-bab pujuk memang manis bahasa, depan rumah sewa kitorang dulu pernah berembun sampai tengah-tangah malam, semata-mata nak pujuk kawan aku tu, last-last cair jugak hati seorang perempuan ni, masa dia bagitau aku tu, memang menyirap darah aku ni, dan aku tanya dia, sampai bila dia tahan dalam keadaan macam ni, dengan senyum dia jawab kat aku, sampai dia tutup mata, Insyaa Allah dan sebab dia sayangkan anak-anak dia, dia tak nak anak-anak dia membesar tanpa seorang ayah, murni sungguh hati perempuan ni, kalau aku, usahkan sampai kahwin, belum kahwin lagi aku dah tinggalkan dia, sepanjang aku kenal dia dulu, memang dah macam-macam laki ni buat kat dia, tapi macam tu la..gaduh-gaduh..baik..gaduh-gaduh baik, kawan aku ni memang cantik, lawa, dia free hair, kalau tgk dengan tinggi lampai dia, memang macam model, tapi macam ni jadinya.
.
Aku betul-betul tak sangka, mungkin Tuhan nak uji dia, sebab dari segi kehidupan, kawan aku ni, ada segala-galanya, senang cerita senang lenang la, tapi Tuhan uji kehidupan dia dalam keadaan macam ni, buat masa ni family kawan aku ni tak tahu lagi masalah diorang ni, sebab kalau kawan aku balik kampung pun jarang sangat laki dia ikut, alasan yang kawan aku bagi, suami dia kerja tak leh cuti...tak kan la dalam setahun 365 hari, bersamaan dengan 12 bulan langsung tak leh cuti, balik kampung sama-sama. Kawan aku cakap dia takut nak bagitau family dia, sebab dulu pun mak ayah dia pernah tentang perkahwinan dia ni, kalau dia berpisah ngan suami dia lagi la, mak ngan ayah dia akan balikkan pada dia atas apa yang berlaku. Kalau aku jadi mak dia pun aku pelik..sebenarnya banyak yang dia cerita kat aku, cerita yang memang menyedihkan, dan membuatkan darah aku sentiasa menyirap..tapi itu dah jalan kehidupan yang dia pilih..lelaki kalau sebelum kahwin perangai dah macam 'nates'(terbalikkan) sampai dah kahwin makin la keluar 'nates'nya..
.
Nak nasihat pun dah tak ada gunanya, sebab semuanya dah berlaku, nak tak nak kene telan jugak, lepas dia balik aku terfikir sendiri, kadang-kadang nasihat orang lain, nak-nak orang tua memang banyak gunanya, kalau kita ikut cakap orang tua, Insyaa Allah, Allah akan bagi ganjaran untuk kita, sebab kebanyakan yang ikut cakap orang tua semuanya hidup aman dan bahagia, tapi kalau soal pasangan memang banyak tak ikut cakap orang tua, (termasuk aku), dari segi kebahagian, Alhamdulillah aku hidup bahagia, tapi dari segi kesenangan hidup, tak la senang sangat dan tak la susah sangat, setakat cukup-cukup makan tu o.k la, mungkin aku diuji dari segi begitu plak. Ntah la sebab manusia tak bole meramal masa depan, kalau kita dah tahu mesti kita tak buat kan?, sebab tak boleh meramal masa depan dan tak boleh nak menterbalikkan masa la, kita kene fikir dulu apa yang kita buat..sebab kita hanya mampu merancang, yang tentukan adalah Dia yang Maha Agung..

Buat Renungan..

Anda mungkin mempelajari sesuatu dengan membacanya!!!...ini diambil dari email ntah sapa-sapa bagi..tapi sedikit sebanyak yang aku baca tu ada betulnya jugak..
Renung-renungkan dan selamat beramal..hehehehehehe(macam hot fm lak)
.
PERTAMA
Bersedekahlan kepada orang lain lebih daripada yang mereka perlukan dan lakukanlah dengan penuh kerelaan.
.
KE-2
Kahwinilah lelaki/wanita yang gemar anda berbicara dengannya, kerana kemahiran berbicara antara satu sama lain akan menjadi lebih penting pabila usia semakin tua.
.
KE-3
Usahlah mempercayai segala perkara yang anda dengari. Berbelanjalah sekadar apa yang ada atau tidurlah seberapa lama yang anda perlu
.
KE-4
Apabila kamu berkata ' aku cinta padamu' maka tunaikanlah
.
KE-5
Apabila mengatakan, 'Maaf' tenunglah matanya.
.
KE-6
Bertunanglah sekurang-kurangnya enam bulan sebelum kamu diijabkabulkan.
.
KE-7
Percayailah cinta pandang pertama.
.
KE-8
Usah tertawakan imipian orang lain..Manusia tanpa impian tidak memiliki apa-apa.
.
KE-9
Cintailah seseorang dengan sepenuh hati dan penuh kasih sayang. Sungguhpun anda akan berasa seolah-olah diri anda tersiksa, tapi percayalah itulah satu-satunya untuk melengkapkan kehidupan ini.
.
KE-10
Jika berlaku perselisihan pendapat, bertengkarlah secara aman. Usahlah menyebut nama sesiapa ketika bertengkar.
.
KE-11
Usahlah menilai seseorang berdasarkan peribadi keluarga mereka.
.
KE-12
Berbicaralah dengan tenang dan berfikirlah dengan pantas.
.
KE-13
Apabila seseorang bertanyakan satu soalan yang tidak anda gemari, lontarkanlah senyuman dan bertanyalah padanya, 'Kenapa anda ingin tahu?'
.
KE-14
Ingatlah bahawa setiap cinta dan pencapaian yang besar akan melibatkan pengorbanan dan risiko yang besar.
.
KE-15
Ucaplah 'Semoga anda diberkati' apabila mendengar seseorang itu bersin
.
KE-16
Apabila anda kerugian, janganlah jadi kurang ajar.
.
KE-17
Berpeganglah kepada 3R (Macam siri TV lak)
.
1. Rasa hormat pada diri sendiri
2. Rasa hormat kepada orang lain
3. Rasa tanggungjawab terhadap semua orang.
.
KE-18
Usahlah benarkan pertikaian yang sebesar hama merosakkan sebuah persahabatan yang besar.
.
KE-19
Apabila menyedari bahawa anda telah melakukan kesalahan, usahlah berlengah untuk perbetulkan kesalahan itu.
.
KE-20
Tersenyumlah ketika menjawab telefon..Pemanggil anda akan melihatnya daripada suara yang mereka dengar
.
KE-21
Ada ketikanya anda perlu bersendirian.
.
Adakah semua perkara diatas ada kene mengena dengan diri anda..kalau tak ada ambilah part yang anda rasa elok untuk diamalkan..semoga hidup anda CERIA SELALU..

Wednesday, March 18, 2009

Kisah Jue Di Suatu Hari

Jue..jue kenapa la ko kelakar sangat...

Pagi...

Alamak dah lambat ni, tak sempat ni, nak kene tunggu bas lagi, ish...naper bole bangun lambat plak ni, antar sms kat Risha la tolong punch..

Risha kita lambat sikit..cam biasa la ek...

Ermmm..roger...(Suruh aku punch la tu)

bersiap ala kadar je la, nanti make up kat ofis....

Berlari-lari ke bus stand..tunggu bas....

Ish..ramai pulak orang ni, sumer lambat ker..tengok jam

BAS SAMPAI...

naik bas..duduk...

Lupa tadi nak pakai lotion baru beli kat APEX semalam..rasanya ada lagi dalam beg, (buka beg tengok-tengok dan cari-cari dalam beg, ada..lotion baby johnson colour purple, wangi gila), buka letak kat tapak tangan sikit, dan sapu-sapu, sambil action dengan orang sebelah lotion aku yang wangi..hahahhaha... tengah sapu-sapu, lotion tadi berbuih, makin lama makin banyak buih, ambik balik botol tadi baca, rupanya JOHNSON BABY BEDTIME BATH...
bila masa plak lotion ni bertukar jadi shower lak, cam mana plak nak sapu buih ni, biarkan kering kat tangan sampai opis terkocoh gi bilik air,basuh tanga dulu....

Tengahari...

Tak nak makan ke lapar ni..?

Eh mesti la nak..

berjalan dengan jue gi cafe blok E7...

" Jue naper sambal belacan ni ada dua, lain-lain ke ni"

" ah..ah lain, satu sambal belacan pekat, satu sambal belacan cair.." muka selamba dan selenga menjawab pertanyaan aku..

"ada plak sambal pekat, sambal cair, ermmm..x per la aku ambik yang pekat ni, nampak cam best.."

"kita ambik yang cair ni..."

Lepas beli, naik balik opis, makan kat store..

"bukan la jue ni, bukan sambal belacan cair, sambal belacan pekat, ni tempoyak la ngok...aduyai..ada plak sambal cair sambal pekat.."

muka Jue tetap selamba dan selenge...

Sambil menikmati makanan, sambil gelak-gelak..teringatkan perangai Jue dari pagi ke tengahari..

Tengok jam..kul 2.00 petang..masuk balik opis, sambung buat kerja..

"Risha...kuat betul bau sambal belacan ni, kita dah cuci pakai sabun pun tak hilang lagi..."

"ko cuci pakai lotion bedtime bath ker...?"

gelak....

Jue masuk bilik duduk...pastu aku gi jenguk dia nak amik air kat peti ais bilik jue..nampak jue tengah spray-spray bilik..

"nape ni spray-spray ni.."

"sambal belacan ni kuat betul, macam ikut jer mana kita pergi, rasa cam satu bilik bau sambal, risha tak bau ker"

muncungkan hidung sambil hidu-hidu..

"tak der pun"

Jue spray-spray lagi, sampai ke aku sekali dia spray pakai air freshner..

"oit-oit ko ingat aku x der minyak wangi ker?"

Gelak...

aku masuk bilik aku buat kerja balik...

tipon bendering..nombor 3004(jue) keluar kat skrin

"ada apa?"

"rishaaa....patut la bau belacan..rupanya belacan kene kat selendang kita..macam mana ni..busuknya..."

aku letak phone trus pergi kat tempat dia..aku tengok kat selendang dia ada melekat sambal belacan, elok jer, betul2 kat bawah dagu.."

perut ngan pipi aku rasa kembang..gelak kan dia..patut la bau tu ikut dia, rupanya belacan dekat ngan hidung...

ko memang lawak la Jue..

jue memang lawak gila..tengok wayang citer kelakar, tapi tak pernah gelak, 1 panggung gelak tapi dia muka selamba..bila tanya..tak lawak pun...aku pun tak tau benda macam mana yang dia anggap lawak..ko memang tak ada perasaan la JUE

Friday, March 13, 2009

Lepas Perasaan..dan perasan..


Perasaan dengki, iri hati, cemburu, dendam adalah perasaan semulajadi manusia, bila kita lihat orang lain berjaya, orang lain senang, orang lain lebih lucky dari kita, timbul semua perasaan macam tu..tapi kadang-kadang baik kita tak payah tahu kan, kalau seseorang tu punyai perasaan cemburu, iri hati, dendam pada kita..sebab bila kita dah tahu, kita akan rasa geram, bengang, marah dan macam-macam lagi, sebab selama ni kita pernah tolong dia, berbuat baik dengan dia..tapi last-last dia berdendam pada kita, lebih menyakitkan hati lagi bila beza taraf pendidikan juga, lebih tinggi pada kita, diri akan dipandang rendah...huhuhu sadis punya olang,tapi tak pe,at least walaupun rendah kita tak pernah menyusahkan orang, hidup senang, dapat apa yang diigini, malah nampak lebih'high class' , mau tak nampak 'high class' bila menjadi orang kanan pada golongan profesional, bergaul dengan dato'-dato' dan datin-datin, dalam diari pejabat pun, nama kita tertulis menjadi orang no 2 kepada golongan-golongan ini, tak bangga tu..of course la bangga..tapi walaubagaimanapun orang-orang yang bukan selalu melingkari persekitaran hidup kita selama ni tak kan tau semua tu, yang pasti dia akan kata..hanya dia sahaja yang terbaik..hanya dia yang lebih segala-galanya,tak kisah la semua tu, asalkan kita tidak menyusahkan hidup orang lain..ini kalau susah pada kita jugak datang mengadap, pada kita jugak datang menyembah dan mengadu, tapi perasaan dalam diri tu sentiasa dengki dengan kesenangan yang kita ada...
.

Kenapa aku dididik oleh ibu bapaku mesti sentiasa baik pada orang lain..mesti tidak buruk sangka pada orang lain..aku juga ada perasaan nak membalas dendam......
ish....tak baik berdendam, nanti payah rezeki nak datang, biar la orang buat kita, jangan sesekali kita membalasnya balik', tapi macam mana perasaan sakit hatiku ini, sesungguhnya didikan ibu bapaku terlalu murni, supaya aku jadi orang yang berguna, dan menjadi orang yang baik budi pekertinya..tetapi kenapa mesti ada jugak orang yang dok mengutuk, dan mengata belakang..mak aku cakap lagi " biar lah orang nak cakap apa pun, kita tak minta duit dia pun, kita tak pernah mintak tolong dia pun, malah kita tak pernah menyusahkan hidup dia, biar lah"



Memang la, kadang kala kita pun tak sedar kita ada menyakiti hati orang, sudah adat semulajadi manusia, tapi yang tetap pelik menjadi persoalan dalam diri aku ni, dok mengata, dok mengutuk, tapi datang minta tolong, bukan setakat tolong dari segi kewangan, kadang-kadang sakit pening pun datang jugak mengadap tu, adui..aku tak tau nak describe orang macam ni, orang jenis apa, setahu aku jenis tak tahu malu satu, lepas tu satu lagi jenis yang bodoh sombong, bodoh tak leh nak ajar, cerdik tak leh nak tumpang, ish tak baik aku berperasaan macam ni, sesungguhnya limpah kurnia yang diberikan adalah dari Dia yang berkuasa....

Andai kata mengguris rasa, andai suara terkasar bahasa, andai laku khilaf sifatnya, andai mata serong pandangnya dan andai hati tersalah tafsirnya, mohon ampun dan maaf kepada semua yang menegenali diri ini, sesungguhnya..sifat manusia tu selalu pelupa...

Wednesday, March 4, 2009

PINDAH



Kerja pindah rumah ni memang memenatkan, rasa macam banyak dah kemas barang, tapi bila tengok, macam tak luak-luak lagi, apa yang banyak pun aku tak tau, mungkin barang kecik-kecik yang banyak kot, masuk kotak senang, nak keluarkan dari kotak balik yang malas, dah bertimbun-timbun kotak kat umah baru aku yang belum aku kemas, nak buang takut nanti esok-esok cari balik, selalunya macam tu la, bila aku buang jer barang tu..esok lusa dah nak pakai, penat beb..lepas angkat barang besar-besar dari rumah lama(Putrajaya) ke rumah baharu, baru la aku rasa bersepah yang amat sangat, aduyai...penin palo den..jenis aku plak aku suka buat kerja masa orang tak ada, mean's orang tak tengok aku buat kerja, itu memang dah style aku, kalau bos ada kat depan pun aku jadi tak ader mood dah buat kerja, ye la aku ni bukan jenis menunjuk-nunjuk..tapi segala kerja aku selalunya dipuji oleh bos (kembang idung ni), maknanya walaupun aku tak tunjuk kat bos aku buat kerja, tapi bos tau la kan... tahap kreadibiliti aku sebenarnya..hehehe..(kembang lagi)...tapi tu la, masa pindah tu mertua aku ada, so dia la tolong kemaskan, katil-katil kat bilik pun dia yang pasangkan, biarla dia...senang skit keje aku( memang hidup nak senang jer), masa hari pindah tu aku buat nasi tomato, nak jamu kengkawan abang aku yang tolong angkat barang, sebab aku tak guna movers, aku amik lori KASTAM jer, dah ada kemudahan kat situ, kita gunakan la, kalau tak.. buat apa kerja ngan gomen, kalau tak ada kebajikan untuk pekerja...tul..kan..kan..kan?


Inilah pondok buruk indah ku, walaupun tak segah dan secantik mana pun, namun aku tetap bangga sebab aku dapat beli dengan hasil titik peluh, keringat aku( rasa tak berpeluh pun, 24 jam dalam aircond), ye la, tak la seperfect mana pun, tapi tak kisah la janji buat masa ni aku puas hati, pelan-pelan la buat, biar hutang ke atas rumah ni langsai, baru aku fikir soal lain, bagi aku suami isteri, dah cukup bersyukur Alhamdulillah, dapat tempat berteduh untuk kami anak beranak, kiranya dah lengkap la hidup aku suami isteri, ini la baru di panggil hidup berumah tangga, sebab berumah dan bertangga...hehehehe...

No rumah aku 69, memang lawa gila la..(ceh perasaan) tapi memang ye pun, bertuah dapat no tunggang terbalik ni, asalkan hidup kami sekeluarga tak tunggang terbalik dah la, tapi yang bestnya kat sini(bagi aku la) sebab semua komunitinya melayu, berdekatan dengan sekolah dan kedai-kedai, lagi pun aku pilih tempat ni dulu pun sebab aku tengok semua melayu, yang penting anak aku nak main basikal, nak keluar main tepi-tepi jalan tak takut dek salakan anjing, itu yang pastinya, sebab aku pun memang takut bunyi lolongan anjing di waktu malam, orang dulu-dulu kata kalau anjing menyalak malah-malam, ada yang tak kene, bila dengar camtu yang buat aku suspen tu, aku ni kan jenis penakut sikit, dan kawasan kat sini tak bising dengan hiruk pikuk kota, aku ni asalnya dari kampung, jadi jiwa aku masih lagi dengan suasana kampung, aku nak anak-anak aku membesar dengan suasana yang jauh dari hingar bingar kotaraya, ye la minda kanak-kanak perlu diasuh dengan susana dan persekitaran yang tidak menyesakkan fikiran, itu mengikut daripada apa yang aku baca dalam majalah la...majalah apa aku dah lupa, tapi confirm memang aku pernah terbaca...

Ni bilik anak aku, dia minta aku cat, tapi belum berkesempatan lagi nak mengecat, papa nya ada sedikit 'M' bila sakit pinggang cat bilik kitorang hari tu, bila dah ada katil n bilik sendiri, lepas tu aku letak cadar kartun kegemaran dia, siap ngan lampu tidur atas pilihan dia sendiri, Alhamdulillah dia dah nak tidur sendiri, mula-mula biarkan dia tidur berasingan, aku pulak yang takut nak tinggal kan dia sorang-sorang, tapi dia nak, asal kan aku temankan dia dulu sebelum dia tidur, aku ingatkan tengah2 malam dia merayap masuk bilik kitorang, tapi rupanya sampai ke pagi dia tidur....

Lampu untuk bilik tidur dia ni pun atas pilihan dia sendiri, aku bagi 100% atas pilihan dia, nak tengok taste anak aku macam mana, rupanya..macam mak dia juga...hehehehe..yang kelakarnya, wireman nak pasang lampu ni saje.. berpeluh 1 badan..sebab lampu kapal terbang tu pun menyala jugak..berklip-klip..sok2 kalau padam..tak tau la macam mana plak tu, penin aku nak baikinya plak..adus...














Ini la bilik bilik tidur aku, my favorite colour, thanks la pada pencinta katak sebab bagi idea nak cat macam mana...i like....nyenyak la tido..hehehe..sebab aku ni bab-bab lain aku tak berapa kisah sangat, daripada aku bujang sampai la kawin, tempat tidur adalah tempat penting bagi aku, sebab tempat tidur adalah tempat untuk badan aku merehatkan diri secukup-cukupnya, setelah aku dah kerahkan seluruh anggota2 badan aku berkerja seharian so... tempat tidur yang selesa la hadiah untuk badan aku ambil tenaga semula, ceh...konon cam spa la..cam terapi gitu..tapi setengah orang tempat tidur tak penting asalkan bole lelap kan mata, sudah memadai, selain bilik tidur bilik kedua memang kene aku jenguk, kurang-kurangnya seminggu sekali adalah bilik air, kalau bilik air berlumut nak masuk pun geli, dari situ kita boleh nilai tahap kebersihan seseorang tu, kalau tempat paling simple macam tu pun tak boleh jaga, apatah lagi dapur, ruang tamu, dan sebagainya, tempat tidur aku bawah meja kat opis ni pun aku siap alas dengan selimut lagi, kasut pun tak pijak bawah meja ni tau...tapi itulah aku, kadang-kadang hubby aku pun naik pelik, bab-bab masak aku malas skit, malas tu ada sebab...ye la takut lantai berminyak..sapa nak mop kalau tak 'akak' jugak..so baik aku beli kedai kan...ala..nak makan pun dua mulut jer..membazir tenaga jer(cakap la malas) hua..hua..hua...
p/s-Insya Allah kenduri kesyukuran 21/3/2009(Sabtu) sebagai tanda dan memanjat syukur ke hadratNya dengan tulus dan Ikhlas diatas segala pemberian-Nya untuk dinikmati sementara ini adalah lebih afdal

Geng Pengembaraan Bermula..hah..betul..betul..betul

Jumaat 27 Februari 2009, jam 1.00 tgh aku bawak anak aku tengok citer ni, ye la..citer yang berepisod kat TV9 tu pun dia ikuti..sampai mira download kt komputer pas2 pasing kat aku pun, tiap masa dia nak tgk citer tu..pantang aku ngadap lap top suh bukak citer budak cam toyol ni...hehehehe..so..sebagai ibu yang memahami dan ibu moden..bawak la anak kesayangan ni tengok wayang, ermmm...kalau aku dulu mana la reti wayang2 ni, dah besar pun gi tengok Senario the Movie pun kene bebel dari petang sampai malam kat mak aku (btul tak yah?). Ye la orang tua, dia kata tengok wayang ni tak elok dalam gelap..padahal bukan buat apa pun, mungkin kat kampung aku wayang ni pusat maksiat,tapi tu dulu skang mak aku dah open dah..tapi yang pelik nya anak aku ni, ntah dari mana dia tau citer Upin Ipin ni keluar, aku pun naik heran, citer Tranformers, Batman, Cicakman pun dia tau, tiap kali citer-citer macam ni keluar terpaksa la aku jadi peneman yang setia bawak dia gi tengok..tapi sepanjang aku jadi peneman peribadi dia ni, tak ada pulak perasaan aku nak tengok citer ni ulang-ulang kali, tapi citer ni beb..wa cakap lu, memang world(cam Mawi lak), grafik, memang lawa, kalah citer move it..move it (Madagascar), Abang Long panggil move it..move it..hah!!!!... citer tu dia gi tengok ngan mak ngah dia, sib baik ada mak cik yang suka melayan anak buah dia yang cam ulat nangka ni...


kalau korang bujang ke..ada anak ke..bawak la dia gi tengok..nak tunggu DVD lambab beb..aku pun tengah bodek hubby aku gi tengok lagi sekali ni, tak puas tengok..sebab jalan cerita dia tak boring langsung, member sebelah bilik aku ni pun join sekali masa kitorang gi tengok, dia memang jenis tak ada perasaan, kalau orang buat lawak pun bukan nak gelak..tapi 1st time sepanjang aku gi tengok wayang ngan dia..dia puji cerita ni, padahal, sebelum gi, dia dok membebel..macam budak-budak tengok citer kartun....syok woo...1st time kartun malaysia yang pakai 3D high kelas macam ni..


Macam tengok citer real tu..waaa...puji melambung cam dibayar lak..tapi siyes beb..ada mutu...keunggulan...aku bagi 5 bintang untuk citer ni..so sokong la buatan Malaysia..hehehehe...

Tuesday, February 24, 2009

KECOPOT

Eeee...bengang..bengang..pagi-pagi lagi dah buat aku angin, naik angin, berangin sumer ada, geram nya!!!!....elok-elok jer turun awal hari ni jadi lambat, eeee..kalau ikutkan hati aku, aku cucuk-cucuk tayar kereta tu, pandai-pandai nak blocking keter aku, apa ke he!!..dah tau tak ader parking letak la kat luar nu ker, kat tepi jalan nu ker, tak pun letak jer belakang keter orang lain, kenapa mesti kereta aku jugak jadi mangsa, tau la kereta aku comel, saje nak mengimpit...masa aku tengah jalan sambil kendong anak aku, aku dah nampak dah, kereta Wira 1.5 sedan, cantik jer dok belakang keter aku, sambil-sambil lalu aku intai, tengok handbreak, memang la handbreak dia tak angkat, sebab dia suruh aku tolak, aku nak tolak keter? wanita anggun, bergaya, sopan lagi elegan ni nak tolak keter, dengan kasut tinggi nya, nak tolak keter, apa kes beb....? eeee...kepala aku dah mula berpinar-pinar ni menahan marah ni, mulut dah membebel-bebel tak berenti ni, eeee..dah tau bangun lambat yang gi blocking keter aku ni pesal..kalau keter aku ni leh tukar jadi buldozer..cam dalam citer transformers tu, aku penyek-penyek kereta ni biar jadi cam tin sardin, tak pun kalau aku sendiri boleh bertukar jadi Ben(orang batu) cam dalam Fantastic Four tu, aku keronyok-keronyok keter tu biar jadi cam bola, pastu aku campak jauh-jauh..biar padan muka dia, ini bila diukur dari belakang pun sah-sah la kereta aku terpaksa mengalah dengan kelebaran bontot kereta tu, huhuhu...
.
Aku tunggu kejap kot-kot tuan dia datang, ye la jam pun dah kul 7.40 a.m, tak kan tak keluar-keluar lagi, tapi 10 minit aku tunggu, makhluk Tuhan paling bangang tak muncul-muncul jugak, aku turun balik dari keter, try tolak, tapi seinci pun kereta tu tak berganjak, tengok kat tayar kot-kot dia letak batu, tolak lagi tak jugak bergerak, ketiak dah berpeluh ni, make up pagi tadi dah meleleh ni, habis bulu mata aku, hampeh, hati ni dah kecopot tahap gaban ni, kalau bergerak la kereta ni aku tolak, siap la ko aku tolak sampai rumah sampah nun, lambat pun lambat la...kejap tu datang tuan kereta sebelah aku, perempuan jugak, tak leh mintak tolong, kalau jantan leh mintak tolong tolakkan, lepas dia keluar, aku pun try keluar cara senget, kene pusing streng banyak-banyak kali, lenguh tangan-tangan aku, akhirnya aku berjaya keluar dari petak parking yang telah di block T kat belakang aku, lepas keluar jer, aku jeling kereta tu, sambil aku maki-maki, kalau kereta tu leh cakap mesti dia kata' bukan salah saya, salah tuan saya yang bangang', kalau la aku ni jahat...(jahat mulut je, tapi perbuatan lum pernah lagi) sambil pegang syiling aku gores dari belakang sampai ke depan, macam aku gores kad prepaid aku...lain kali kalau aku nampak kereta ko syok jer dok dalam parking, siap la ko, aku block sampai 3 hari ko tak keluar, tapi masalahnya aku tak macam tu, kalau aku balik lambat sekali pun, aku tak ada parking pun aku tak kan block keter orang, terpaksa la aku gi parking tepi-tepi jalan nun...
.
Eee...tolong la korang-korang yang dok umah flat macam aku ni, kalau dah balik lambat bangun lambat, jangan la rajin-rajin nak parking keter belakang orang, tak pun asuh la minda n jiwa korang tu, pandai-pandai la berfikir, tentang orang lain, buatnya malam tadi aku emergency ker, apa ker macam mana aku nak keluar...kalau nanti jadi kat korang..pandai pulak korang marah kan, so kalau tak nak diri sendiri marah, jangan buat kat orang lain...lu pikir la sendiri..Assalamualaikum...

p/s- sampai opis abang haji dah tunggu dia tak bawak kunci, adui..memang hati kecopot...dah la keter kene block, bos lak tunggu...

Wednesday, February 18, 2009

AKU JUARA


7hb Februari 2009, opis aku ada wat pertandingan bowling, saje pertandingan suka-suka bowling LP 2009, sambil-sambil tengah nak cari orang baru pengganti Kak Wan Roseliza n Finas coz dah tukar bahagian, sebab dengar-dengarnya bulan Mac ni, dah start MESCA inter bahagian. Tahun ni MESCA ke Singapura, aku sah-sah la untuk wakil bowling ni tak terpilih, coz ramai lagi yang terer2, apa2 pun, aku still ada netball lagi, hehehehe..
.
Berbalik pada bowling tadi, sebenarnya aku nak bagitau, team aku JUARA..kategori wanita,yahoo...untuk individu aku just no 2 jer, average pun 130+++ jer masa 2, still lagi low..berbanding ngan Kak Liza n Finas..tapi dah still ok..coz kak Liza suruh aku pecahkan rekosd160..so aku dh pecahkan la, skang ni pun kalau main ngan dia kira tak pernah dah kurang 120 ke bawah(kembang hidung ni) hahahaha...tapi lepas ni aku dah kene jarang2 dah main..huhuhu..sebab dah kene potong rumah..duit dah susut huhuhu sadis nya...

(aku ngan wani...1 team..chaiyok2..wani... kita juara)


(gaya ada...bola slow nak mampus..chit..)


Bola 12lbs- macam ringan, tapi nape baling slow

tapi coach aku kata sebab aku angkat n realease bola tu x habis, aku tak tolak tapi aku baling, aku rasa dah tolak tapi still slow..ermmmm..kene banyak practice ni...



Dapat hamper jer..tapi kenyang la makan..walaupun habis n x der kenangan..yang penting kenangan menjadi JUARA...hahahaha













Monday, February 16, 2009

BZ

Seminggu 2 ni, aku memang tak ader masa langsung nak menulis blog, busy sesangat..kat rumah pun tak sempat ngendap lap top, coz si kecik asik bekepit jer..tambahan plak dia dah besar, merengek jer kejenya, abang long pulak suka nyakat dia, kat opis pulak sepanjang minggu lepas, blog aku tak boleh bukak, asik 'page cannot be displayed', ntah-ntah kene block tak, ntah la, line opis tak leh pakai sangat, banyak sangat security system.., aku skang ni busy nak pindah rumah, tu yang tak ader masa, sabtu hari tu gi cuci rumah baru, nasib baik la ada anak-anak buah(mira n aida) tolong bersihkan, tak la penat sangat, ye la, si kecik tu sampai biru-biru bibir main air..so..untuk sepanjang tempoh ni, kene stop la dulu, bila aku btul-btul ada masa aku tulis lagi, memang banyak perkara aku nak kongsi cerita dengan korang

(ada tak ala-ala iklan sabun mandi..hahahaha..) bestnya gambar terpampang kat board iklan besar ni...

Wednesday, February 4, 2009

.ANGKAT TERANGKAT.

Angkat-angkat...terangkat, berangkat dan diangkat..hehehehehe...

Nyampah aku, bila tanya sapa tu? adik angkat, sapa tu? abang angkat, sapa tu? kakak angkat...asal tanya jer mesti kene ada angkat-angkat...masalahnya..bila dah angkat-angkat ni, korang kenal ke mak bapak dia, korang kenal ke saudara mara dia, korang kenal ker adik beradik dia, kalau setakat korang berdua jer berangkat-angkat..lupakan jer la, ni nak ala-ala orang putih tu, ada pembabtisan tu, tu lain, diorang siap buat cam adik beradik sendiri, cam anak-anak sendiri,siap ada majlis lagi, yang sana kenal yang sini, yang sini kenal yang sana, ini tak..adik beradik dah berderet nak pulak berangkat-angkat, yang seperut ni pun gaduh, ni kan pulak yang lain-lain perut..aduyai...korang ni..tapi yang peliknya dengan sekandung ni suka gaduh-gaduh, tapi yang angkat-angkat ni ditatang nya pulak(kera dihutan disusukan, anak dirumah mati tak makan).

Taapii...aku pun ada jugak adik angkat..tak tahu la angkat ke tak, tapi kitorang baik sejak kecik lagi, ye la, dok sebelah-sebelah umah, dulu kitaorang just mengaku best friend, dia anak tunggal, mak dia meninggal masa dia umur 2 tahun lagi, ada kakak ngan mak lain, tapi dah besar-besar dah, masa dia umur 2 tahun, aku umur 5 tahun, seingat aku, dia memang membesar kat umah aku, main sama-sama, gi situ sini sama-sama, masa aku sekolah rendah, dia tukang ngekor ayah aku jemput aku kat sekolah, tiap-tiap hari jemput aku kat sekolah, dok dalam bakul motor, dia jenis kecik..dah besar pun kecik comel jer, tapi aku suka, sebab aku tak ada adik kan, kiranya dia la teman sepermainan aku, kadang-kadang sampai ayah dia datang rumah, cari, sebab sampai malam tak balik, bila mak aku kata biar la dia tidor sini, last-last ayah dia bagi gak tido umah aku, memang dia banyak membesar kat rumah aku la, lupa aku nak cakap sebab dia kecik aku panggil dia kodek, nama tu ayah aku bagi, lekat sampai sekarang..kodek ni pun bukan jenis suka bercerita, ayah dia bagitau mak aku, dia akan bercerita ngan aku jer, sampai sekarang lepas dia masuk 'U', kerja kat Putrajaya, dia still tinggal ngan aku, aku pun kira anggap macam adik aku dah..yela..hanya dia yang tau pasal aku..luar dan dalam..
.
Sampai umah aku kat Putrajaya ni pun ayah dia pernah datang, apatah lagi umah aku kat kampung, dia bertunang hari tu pun ayah aku sebagai orang perantaraan, aku pulak jadi mak andam,tak sabar nak tunggu dia kahwin,family aku pun anggap dia dah macam family, x kisah dah kalau dia dok serumah ngan aku pun, umah aku wat kenduri pun family dia datang tolong, cam tu jugak la kalau family dia wat kenduri, masa aku dapat surat sambung belajar, dia la orang pertama yang tahu berita gembira tu, sebab masa aku amik surat kat peti surat, kitorang 'on da way' nak gi latihan teakwan-do sekolah, masa tu dia baru form 2,kalau dah tahap macam ni, aku rasa ok lah nak mengaku angkat berangkat pun, ni tak, dia sendiri-sindiri jer mengaku angkat berangkat, ada setengah tu, angkat-angkat, lama-lama dia yang terangkat,tak paham aku gelagat manusia, selain daripada kodek ni, aku tak der la lagi nak berangkat-angkat ngan orang lain, bukan tak ader yang offer, nak-nak spesis yang berlawanan jenis ngan aku, masa belajar kat Poli dulu melambak nak angkat-terangkat, tapi aku ni, memang jenis tak ghairah langsung, malah meluat bila sebut abang angkat ker..kakak angkat...ker.. eee...getis..
.
Tapi kalau ada yang betul-betul nak berangkat-angkat ni,tak salah asalkan betul caranya,tak kira la, abang angkat ke, kakak angkat ke, adik angkat ke,angkat-terangkat ke,asalkan kenal mengenal antara family, kalau kita jer nak kenal ngan family dia, family dia tak kenal kita, emmmhhh...kalau aku..x der maknanya, nama nya syok sendiri, tak pun kita je kenal ngan abang or kakak or adik yang nak diangkat tu je, mak bapak dia, adik beradik dia..haram tak tahu tak pernah jumpa..kalau aku..pun tak der makna nya jugakkk...macam dah tak cukup kakak, tak cukup abang..tak cukup adik dah..nak berangkat lagi, aku yang tak der abang ni pun tak kuasa nak dapatkan abang angkat..dengan abang-abang ipar aku pun dah cukup leh jadi abang dah....
.
p/s - Jadi lah anak-anak yang betul-betul dekat dengan Tuhan, anak-anak yang sentiasa mendoakan kesejahteraan kedua ibu bapanya...itu lebih afdal..adios...

Tuesday, February 3, 2009

KENAPA AKU MALAS????

Kenapa aku malas..????

Kenapa aku malas???

kenapa aku malas???


Pot..baik punya, time lunch or time aku x sihat-tido bawah meja


Semenjak 2 menjak ni, aku memang malas bebebor, gamaknya, aku malas nak bangun tido, aku malas nak lipat baju, aku malas nak kemas rumah, aku malas nak masak, aku malas nak mandi, aku malas nak gi kerja, bahkan aku nak gi buang air pun aku malas...pemalas tahap tenuk aku ni, tak tahu kenapa, bahkan nak bercakap pun aku malas, aduyaiii...datang opis hanya memenuhkan masa 8 jam berkerja, sedangkan aku tak bekerja pun(ish...gaji buta lak, tak berkat), tapiiiii....memang ya pun, aku datang buka bilik, buka lampu, buka komputer(mana leh buka),on komputer, aku lepak-lepak, lepas tu termenung, member sebelah bilik aku pun pelik apasal aku moody jer, aku pun tak tau kenapa aku berkeadaan macam ni, tak pernah macam ni rasanya, nasib baik Tuan Haji tak ada, meeting kat Saujana Resort Subang, 3 minggu, kalau dia tahu aku datang lambat hari-hari, aduh..parah aku. Surat-surat yang 2 bulan lepas pun aku tak failing lagi, korang bayangkan banyak mana surat-surat selama 2 bulan tak masuk fail..ish..dasyatnya aku ni. Lagi dasyat 2 dan 3 menjak ni, aku hantar anak aku ke nussery dengan tak mandi, ye la sekali fikir kesian dia pulak nak mandi pagi-pagi sangat, hidung pun asyik berhingus jer, tapi sememangnya pun aku memang malas nak mandikan dia pagi-pagi, pampers pun hunsband aku tolong tukarkan. Aku bangun pagi siapkan diri aku, angkat anak, aku gi keje, breakfast anak ngan husband aku pun, aku suruh dia gi kedai...sian dioarang, ni dah bukan pemalas tahap tenuk ni, ni dah pemalas tahap dewa dah ni, macam mana aku nak hilangkan rasa malas ni, entry ni pun aku amik masa 3 hari nak tulis, sebab dah malas sangat.




Surat-surat aku malas nak failing dari tahun lepas, kalu boss cari kejung aku nak belek satu-satu..aduyaii...pemalasnya aku



Tapiiii.... hari Sabtu lepas, aku jadi tak berapa nak malas dah, korang tau kenapa...ngeh..ngeh..ngeh...

Tadaaa......!!!!!



Hadiah Annivessary,kahkahkah...nasib husband aku paham kenapa aku malas nak masak, malas nak kemas rumah,dan malas segala-galanya, dah 2 minggu baru nak bagi, huhuhu sedihnya, jenama TITUS, aku tak tahu mahal ke murah tapi ada warranty bateri 5 tahun dan mesin dia 5 tahun, ahhh..aku tak kisah semua tu, yang penting, memang yang aku idam-idamkan nak blink-blink tepi and ada tarikh..yahoo....jenama TITUS tu ape????







Wednesday, January 28, 2009

Life Begin 40

Betul ke lelaki bila menjangkau umur 40 tahun, kehidupannya baru bermula(Life begin 40), bukan ke bila umur yang hampir menjangkau setengah abad ni, waktu kita berubah, waktu kita mencari kesedaran, waktu kita menghitung hari sebelum jasad dimakan ulat, waktu kita menginsafi diri, dan macam-macam waktu yang sewaktu dengannya. Namun apa yang aku lihat kebanyakan lelaki yang menjangkau usia begini, keladinya makin menjadi(keladi bila dah tua makin gatal). Adakah disebabkan oleh faktor usia isteri juga memainkan peranan, menyebabkan lelaki berpaling tadah, menyebabkan lelaki kehausan akan kepuasan, menyebabkan lelaki mencari hiburan luar dan macam-macam sebab lagi sebagai alasan untuk mencari pucuk-pucuk muda sebagai ulam baru, ataupun salah wanita kerana terlalu setia, kerana terlalu menurut, kerana terlalu sabar, kerana terlalu berlembut, kerana terlalu menyanyangi dan bermacam-macam lagi kerana, yang boleh menjadikan lelaki bosan.
Apakah kehendak insan yang bergelar lelaki sebenarnya? apakah peranan wanita untuk menjadikan lelaki seorang yang setia?, jawab lah wahai insan-insan yang bergelar lelaki, kerana jawapan hanya ada pada dirimu, susah sangatkah untuk setia, sedangkan kamu hanya dikurniakan Tuhan dengan 9 akal dan 1 nafsu. Adakah wanita perlu membelaimu?, perlu memujamu?, perlu mengikut kehendakmu?, perlu bersabar dengan karenahmu ataupun perlu mengikut telunjukmu? memang ada kan wanita yang sebegitu?, tapi sifatmu wahai lelaki tetap mata keranjang.
Memang susah nak cari lelaki yang benar-benar setia, ataupun perempuan sekarang ni nak cepat hidup senang, maklum la, lelaki bila dah umur macam ni dah stabil, dah ada harta berganda-ganda, duit berkoyan-koyan(makan dipinggan minum dicawan), dah tak fikir dah samada lelaki tu tua ke, suami orang ke, bapa orang ke, asalkan money..money..money...ye la..perempuan sekarang ni materialistik..hipokrit...realistik..plastik...dan macam-macam tik.. lagi..berbeza dengan perempuan kalau dah ada harta sendiri, dia tak hairan dah pada lelaki, cumanya dia(perempuan) lebih pentingkan anak-anak yang bole menjaganya dimasa tua. Tapi lelaki, pentingkan nafsu semata-mata, asalkan hati senang, tak fikir panjang nak lakukan sesuatu. Ntah la, mungkin zaman dah berubah, teknologi dah canggih, jadi manusia pun lupa diri, lupa yang kita akan mati. Makin tua..makin menjadi, bukan nak ikut resmi padi, makin tua makin tunduk(nak mati la tu), tapi ikut resmi keladi, makin tua, makin menjadi gatalnya(pepatah baru tu)..so..fikir-fikir la wahai lelaki, bila dah tua jadikan teladan untuk anak-anak, bukan nak tunjuk ego pada anak-anak, bak kata pepatah bapak borek anak rintik,bila dah telentang tak boleh bangun baru terfikir kesilapan lalu.
p/s- Banyak aku nak tulis sebenarnya, tapi terpaksa diedit, supaya tak menyinggung perasaan mana-mana pihak, aku ada 2 anak lelaki, harap-harap macam papanya yang memang setia, tak tahulah 10 tahun akan datang.

Thursday, January 22, 2009

aNniVerssaRy...

Tahun ni, sambut annivessary sekali ngan besday adik Danny, tahun ni, leh la sambut anniverssary best-best sikit, tahun lepas sambut dalam spital jer..huhuhuhuhu...abg nak beli kek pun coz x leh makan, present pun abg x bagi sebab dah terlupa, happy sangat dapat baby, kiranya tu, hadiah annivessary untuk kita tahun lepas la, tapi tahun ni abang nak bagi apa kat ayang...? anyway, thanks a lot, coz u' re the best man that i had.


Lip..lap..lip lap...dah 5 tahun kita bersama...abang dah bagi kebahagian yang cukup sempurna dalam hidup ini, bersama ayang disaat ayang sedih dan gembira, mendengar setiap masalah yang ayang hadapi, abang tidak pernah berubah daripada kita belum kahwin sehingga la sekarang, sebelum kahwin abang kurus..sampai sekarang macam tu jugak...hehehehehe..tapi Alhamdulillah, abang dulu dan sekarang tetap sama, kasih abang tak pernah berubah, sayang abang.....

Berkenalan...


Saat ayang kenal abang, bukannya trus tangkap cintan, nak kata hensem..ermmm..bole la(jahat tak), nak kata banyak duit, bole tahan la..coz dah bawak kereta gi kerja, nak kata macho..ermmm..sopan sangat..tapi masa tu belum kenal sepenuhnya, tapi disebabkan abang sopan dan baik hati, baik ayang ngorat abang dulu kan? first time kuar ngan abang pun, kuar ramai2 saje nak test, macam mana, so far OK. Lepas tu, ajak abang kuar berdua lak, masa ni la yang buat ayang teruja sikit ngan abang, bila seronok jalan2, abang singgah masjid untuk semayang Zohor, masjid As Syakirin kat KLCC. Lepas tu pusing2 lagi kat Lake Garden, abang singgah lagi kat Masjid Wilayah Jalan Duta, semayang Asar. Start daripada tu la ayang terus ngorat abang dulu, sebelum abang kene kebas hahahahaha...yang lain tak penting, asalkan abang boleh didik n bentuk ayang jadi wanita solehah...eceh...

Bercinta....

Lepas tu SMS ngan abang, yang best abang tak berkira ngan ayang, calling2 ayang setiap masa dan ketika, lepas tu plak hari minggu abang sanggup turun dari Seremban ke KL(masa tu minyak n tol murah lagi), masa tu ayang layan2 gitu jer abang kan? tapi abang bagus tak putus asa, tiap kali keluar ngan abang semua masjid ayang kenal(bangga nya masa tu kalau dapat suamikan orang cam abang)sampai masjid, kat masjid India yang penuh sesak ngan India2 muslim tu pun abang bawak ayang semayang kat situ, abang ni la..ikut2 dan. Tiap kali nak kuar abang mesti pesan kat ayang bawak telekung, abang sanggup galas beg galas ayang kan?syoknya masa tu...

Yang buat ayang lagi suka kat abang, bila ayang merajuk,abang mesti pujuk punya,abang boleh tahu nada ayang merajuk bila cakap, tukar panggilan 'saya..awak..saya..awak..' lepas tu off hanset..malam2 pun abang datang rumah sewa ayang, bila ayang off handset,sanggup tunggu ayang berjam2 kalau tahu ayang keluar ngan orang lain. Abang tak pernah nak control-control ayang, buat tu x boleh..buat ni x boleh, asalkan ayang pandai jaga diri, abang x kisah, abang memang terima ayang seadanya..kalau ayang balik kampung , abang sanggup jemput ayang pukul 5.00 pagi, selalunya abang yang akan tunggu ayang, kalau ayang lambat pun abang x pernah merungut, sampai la sekarang, kalau abang jemput ayang balik opis, ayang lambat turun ker, ayang kene tunggu bos habis meeting sampai kul 7.00 malam pun abang tunggu jugak ayang dengan anak2 walaupun terpaksa tunggu 1 jam lamanya.


Bertunang...
b
Raya ketiga tahun 2003, abang masuk minang, ermmm...ayang pun x tau cam mana abang lamar ayang, setahu ayang abang x tanya ayang pun, abang trus jer cakap nak pinang, ingatkan nak buah pinang hahahahaha...padahal dalam hati ayang, tengah tunggu abang cakap cam tu jer, saje buat2 x paham, lagi satu, nak tunjuk la, ayang ni ramai lagi peminat kalu abang x masuk pinang pun,hahahaha..bagus abang ni bertindak cepat,haaa...lepas bertunang kasih abang pada ayang makin terasa, bila abang sanggup ikut ayang balik kampung, bestnya....sebab memang nak abang sesuaikan diri ngan family ayang, abang boleh semayang berimam ngan ayah ayang, tanpa takut, boleh bergurau ngan anak2 buah ayang, abang pandai sesuaikan diri..x sangka dlm diam abang ni pun main redah jer..

ab
Berkahwin...
ab
22 Januari 2004, kita sah menjadi suami isteri, Alhamdulillah bersama ngan abang, ayang bahagia, abang 2002 hingga 2009 still abang yang ayang kenal 7 tahun yang lalu, dengan ditemani dan dihadiri dengan 2 permata hati kita..semoga kasih abang pada ayang dah anak-anak kian mekar...HAPPY ANNIVERSARRY....







Tuesday, January 20, 2009

Tag????

Alamak...sebenarnya aku di tag oleh anak buahku Aida at Pelangiku. Aku pun tak paham undang2 bila ditag ni, so aku buat apa yang aku paham je la.

The rules are to post the 4th picture from the 4th folder on your computer where you store your pictures*, explain the picture, then tag 4 of your friends to share their pictures, too. Don't forget to let them know they've been tagged by leaving them a comment on their own blog.

Rules petama kene post gambar

So...aku post gambar ni..

Rules kedua, explain gambar...

Gambar ni, aku amik masa nak gi Penang untuk Sukan MSKPPM, aku suka gambar ni sebab ni gambar ngan kawan-kawan kaki bowling, walaupun aku tak berapa reti main, tapi diorang ni la yang selalu aku join untuk tambah pengetahuan,2 orang tu players bowling MESCA,aku plak pemain netball yang tak asing lagi la, hehehehe yang tengah dokong anak aku tu nama dia Finas,kerja kat bahagian Audit Dalam, KPM, dia memg star bowling, pernah wakil Perak, memang terer la dia,yang tengah tu nama dia Wan Rosliza, aku panggil dia Kak Liza, players bowling MESCA yang lemah lembut dan sopan santun,tapi bila baling bola bowling dengan keberatan 13 paun laju tahap tenuk,dia la yang selalu teman aku main bowling tiap-tiap hari Jumaat,waktu tengahari, main dengan pakai baju kurung dan berkebaya, tapi tetap champen..

Rules ketiga tag member lain..

Tak tau la nak tag sapa, coz nanti kalu aku tag anak2 buahku, nanti dok ulang alik jer, so aku tak der sapa yang nak ditag, rules yang ketiga ni nanti lain masa aku ikut, bila aku ngikut dan berkenalan ngan blog2 lain k...

Monday, January 19, 2009

PEKAK KAH AKU?

Nak..tau tak, ni cerita terbaru aku dengan My Boos baru aku, siapa lagi Tn Hj la, semalam dia tanya aku, pasal transport dia ke Cyberjaya...masa tu aku kebetulan datang lambat ke opis(mana azam x nak lambat ni), lepas tu aku pun masuk la bilik dia sambil2 bawak paper hari tu masuk dalam, lepas aku letak paper atas meja dia pun tanya aku

Boos : Risha, transport saya hari ni pukul berapa?

Aku : Apa dia, Tn Hj, x berapa jelas la..( Tn Hj aku ni dia memag cakap perlahan, ye la nama pun Tn Hj)

Boos : Transport saya pukul berapa?

aku x dgr lagi, aku pun jalan la sikit, sampai btul2 kat meja dia

Aku : Apa Tn Hj?

Dalam hati, alamak mesti tn hj ni cakap, apa la dapat PA pekak plak..

Boos : Transport saya ke Cyberjaya pagi ni pukul berapa?

Aku : Ooooo...pukul 8.15 Tn Hj, sorry la Tn Hj, telinga saya x brp clear hari ni, sebab pagi tadi masuk air dalam telinga, skang ni pun bunyi..doinggg..doinggg...doinggg...lagi..hehehe..

Tn Hj, buat muka selamba jer..

Aku : Ermmm...sayaa..sayaaa...keluar dulu la ya...(sambil aku tersengih-sengih keluar)

Sebenarnya aku nak cover sebab aku x dgr apa yg boos aku cakap, terpaksa la, cakap macam tu, ntah macam mana leh keluar plak idea mcm tu...hahahahha

Thursday, January 15, 2009

Flyers Bowling Baru..Yang terdahulu abaikan..

Buat semua kakitangan Lembaga Peperiksaan, KPM, jemput lah beramai menyertai pertandingan ni, peluang untuk mewakili MESCA peringkat bahagian terbuka untuk anda, sekiranya tersenarai 4 peserta teratas. Daftar lah sekarang..tarikh tutup 29 JANUARI 2009

Tuesday, January 13, 2009

SYMP

Today..is very berserabut sikit, dari dulu lagi cakap pasal fail meja ni aku boring, bukan apa, fail meja bos aku pun aku yang kene buat, aduyaiii...baik aku jadi Timbalan Pengarah cam ni, huhuhu..tu la dulu x nak belajar pandai-pandai.eh..pandai la jugak boleh jadi orang kanan Timbalan Pengarah, taaapiii...kena pandai lagi, macam kawan-kawan aku satu sekolah, jumpa sorang dengar jadi cikgu, dengar pulak..jadi doktor,jumpa lain plak dengar pulak jadi engineer,ermm..tapi ye la rezeki masing-masing, balik pada fail meja tadi, pening ni, nak buat ni, skop kerja dia dah la besar, ye la, bos no 2 selepas pengarah, patutnya ni Pengurusan la yang buat, kumpul semua senarai tugas, kuasa dan hubungan pegawai, lepas tu buat la dalam satu format, ni aku plak, dah la nak mintak dengan Ketua-ketua Sektor bawah aku ni segan sikit, ye la, Ketua Sektor pun sumer Datin-datin...adui...tapi x per la, Tn Hj punya pasal buat la,...dalam pening-pening ni pun, terubat la sikit bila member sebelah bilik ni baru balik Sarawak, bawak ole-ole dari Miri, cee...gumbira la sikit...muka ada sunyummm...(petikan dalam do re mi). Ni Tn Hj ada meeting, hari-hari meeting, pagi petang meeting, dah la kes pindah bilik ni, hati rasa kecopot lagi, bilik kene pinjam coz bilik pengarah wat renovation,sadis...walaupun bilik yang ni ok, tapi x le sebesar dan seselesa bilik lama, x per la..SYMP kan(Saya yang menurut perintah) ikut je la...

Saturday, January 10, 2009

Panggilan Manja Anda

Dalam kehidupan seharian kita, samada bersama kawan-kawan saudara mara mesti ada panggilan yang orang panggil kat kita kan? macam aku, kat opis, aku biasakan nama kalu borak dengan mak cik2, ngan kawan-kawan, ko..aku..jer..,ngan adik2 akak..ish akak ker..kalau dengan keluarga dioarang panggil aku adik..kalau anak buah panggil plak che su...syok nya(itu belah aku la)...belah abang plak,panggil aku kakak..anak buah panggil Mak Long..(mak..??ish..tuanya..)Macam tu jugak dengan pasangan, aku tertarik nak tulis ni bila bersama kawan-kawan, diorang selalu bercerita tentang pasangan diorang, x kira la samada boyfriend atau suami. Sebab panggilan2 yang diorang panggil kat pasangan sekarang ni advance2.
.
So, aku nak bagitau la disebalik panggilan aku dan suami aku banyak kisahnya, dulu, mula-mula kenal kitorang hanya biasakan,saya..awak..saya..awak,..awak-awak..biawak..hahahahaha, lama la jugak dok awak..awak..ni, lepas tu, tukar panggil abang, dulu kalau aku dengar couple2(masa bercinta la dah kahwin ok) panggil abang..aku menyampah...last-last aku panggil, aku plak kene kutuk,kwang..kwang..kwang,yang lagi aku geli, bila mula-mula husband aku panggil aku sayang...rasa macam meremang satu badan,sampai nak terkucil, tp aku tahan Jebat...masa ni dah bertunang kira ok la, dah ada ikatan, tapi aku nak hilangkan bunyi sayang tu, sebab bunyi cam..poyo jer kan, aku pun biasakan la aku ayang..kalu sebut cepat depan member2, dengar la macam I jer...(cover beb..cover..)Lepas tu bila dah biasa, sajer nak menunjuk lak...ye la sapa x bangga suami panggil ayang beb..tanda sayang kat kita tuuu...., sampai la sekarang panggilan dia tetap ayang kat aku, walaupun dah anak dua..sebab...masa mula-mula anak aku dapat sebut 'mummy and papa' kat kitorang, aku pernah la panggil dia papa, kene marah beb..dia tak suka kalau aku panggil dia papa...kata dia, panggilan isteri untuk suami, bukan sama taraf dengan panggilan anak untuk bapa, status isteri disisi suami sebagai orang kanan suami, masing2 ada level dia,sebagai contoh...
.
isteri : Papa jom makan...
anak : Papa jom makan...
.
Sekarang ni apa bezanya kedudukan isteri disisi suami?, sama level ngan anak-anak ke? aduh!!! kene syarahan la puleekkk..start daripada tu..aku tak pernah tersasul dah..kecuali suruh apa-apa melalui anak, baru la sebut 'mummy or papa', tapi yang bestnya abang long ni, kalau dia panggil papa dia ke, mummy dia ke, 2, 3, kali buat tak layan, dia pun cakap, 'abang dengan ayang ni x dgr ker"?hahahahahaha...sebenarnya motif husband aku nak, anak-anak dia tau..biar sampai tua papa and mummy dia loving couple....(perasan)..
.
Sebenarnya, panggilan ni menunjukkan rasa sayang kita kat seseorang tu, tapi biar la kene dengan caranya ek...aku suka bila member kat opis aku ni, diorang ni,kira tengah cintan cintun la, dia just biasakan I..YOU...je..,"you..you bole tak i nak beli kasut baru...pakai kreadit kad you ek"?..bila aku tanya, dia jawab lum ada apa2 kak, tunggu kitorang kahwin...pasangan brutal macam ni la best...orang kata jodoh panjang...ye la bila dah kahwin tukar panggilan, kan rasa kelainannya tu, mesti lagi loving..korang rasa macam mana..bagi la suggesstion..masing-masing punya pendapat kan? ini..belum apa2 dah cik adik..cik abang...baby..honey..jangan mara aaaa....hihihihihihi
.
p/s : Hanya luahan hati, x der kene mengena dengan yang hidup atau pun yang telah mati.Ingat.... kat anak buahku nak anak dia panggil dia bunda...hahahahaha...

Friday, January 9, 2009

BOIKOT

Sebut pasal kekejaman zionis, dalam paper sibuk suruh kita boikot produk keluaran Israel, tapi terdaya kah kita nak bagi bantuan pada Palestin dengan memboikot produk-produk Israel, yang rata-ratanya produk diorang bukannya hanya di negara kita sahaja, kenapa kita kaum seagama tidak cuba bersatu dan menentang musuh-musuh Allah ni?, jawapanya satu, kita tak berdaya, walaupun Mesir cuba lakukan gencatan senjata disana,namun kadar kematian semakin meningkat, seluruh negara berduka dengan kekejaman yang dilakukan apabila melihat, saudara mara, keluarga dan sahabat handai meratapi kematian kaum keluarga mereka, berpuluh-puluh jenazah disembahyangkan setiap hari. Namun rejim Zionis masih galak melancarkan perang.





Dalam pada paper mewar-warkan tentang boikot produk Israel dan sekutunya, tapi saya lihat di restoren-restoren makanan segera, masih ramai yang beratur, di Starbuks masih seronok meneguk mocha creamer, barangan bayi Jonhson n Jonhson masih dibeli, macam mana cara kita nak boikot tu, kalau produk mereka mempunyai kualiti dan standard kelas yang tersendiri, perkataan yang senang difahami ' high kelas', minyak wangi Estee Lauder,Boss,Revlon dan ect...semua tu menjana ekonomi negara, melainkan kalau ada pihak-pihak tertentu terus sekat produk mereka mamasuki negara, dan tidak dijual, itu mungkin bole melumpuhkan sistem ekonomi mereka...btul x?..ceh bercakap macam orang politik..lak..namun apa-apa pun kita sebagai kaum yang seagama hanya mampu memanjatkan doa supaya kekejaman ini dihentikan. Sama-sama la boikot produk Israel...
.
Sumber : Gambar dipetik daripada Berita Harian, Khamis 7 Januari 2009 dan gambar boikot, copy blog Pelita89- Jangan mara..aaaa....

Lawak Opis

Anis : Kak, naper akak letak tepi paper ni, akak x baca ker, sebelum bagi Tn Hj
t
akak : Akak, x leh tgk la Nis, paper untuk 2,3 hari ni.
t
Anis : Nape kak..??
t
akak: Akak sedih dan sayu, bila tengok muka depan, ramai budak2 kecik terkorban,kekejaman zionis...akak sedih, sebab tgk diorang macam tgh tido, tp sebenarnya dah jadi mayat.
t
Anis : Btul la kak, paper hari ni pulak tunjuk gambar kepala budak, pastu badan tenggelam,kepala jer timbul lepas rumah dia runtuh kene bom..eee..sedihnya. Kejam btul Israel ni, sian diorang kat Zuma tu.
.
Masa tu, akak tengah tengok gambar kat paper, outomatik kepala akak dongak pandang anis bila dengan perkataan ZUMA...
.
akak : Nis, ko baca ke x paper ni.?
.
Anis : Naper kak..? muka x bersalah..
.
Akak : Setahu akak, ZUMA tu game..ko ni la..nampak sangat kepala otak tu game jer..ada ker ZUMA..GAZA la..
.
akak gelak bagai nak terburai urat perut, hilang mood sedih aku, muka poyo jer trus keluar...
.
akak : Sambung gelak ....hahahahahahahahaha

Wednesday, January 7, 2009

Apa yang tersirat difikiran LELAKI

Disini aku suka untuk berkongsi 1 cerita yang pernah aku baca, cerita ni member aku yang email kan kat aku, bila direnungkan, cerita ni ada betulnya, tapi Alhamdulillah selama aku bergelar isteri, memang suami cukup suka bila aku bergaya, nak-nak bila kita berjalan berdua dengan dia, pastinya akan ada mata nakal lelaki lain yang pandang, seolah-olah isterinya cukup cantik di mata orang lain juga, sapa tak bangga beb...sebab tu la, suami ku tidak pernah 'complain' cara aku berpakaian asalkan tidak menjolok mata, apatah lagi di rumah, kecuali kalau dirumah mertua, tak pun mertua datang ke rumah, of course la kene sopan, pakai kain batik jer, padahal cover seluar pendek kat dalam..hahahahaha...
Perenggan
Baca la cerita ni sebagai renungan untuk kaum wanita..kalau yang terkena tu ubah la ek...biar kita sentiasa dipandang tinggi. Kita sepatutnya berada dirusuk kiri lelaki sebagai tanda dilindungi bukan dijadikan pengalas kaki untuk insan yang bergelar lelaki...
Perenggan
Renungilah dan fikir-fikirkan bersama....
Saya seorang isteri baru berusia 29 tahun dan mempunyai 3 orang anak,Perawakan saya biasa sahaja, tidaklah hodoh, sedikit gempal setelah melahirkan 3 orang anak. Saya berkerja sebagai seorang eksekutif dan suami saya berkerja biasa saja.Kebanyakan belanja rumah seperti ansuran rumah dan kereta, saya yang menbayarnya demi suami yang mempunyai gaji tidak seberapa.. Suami saya bolehlah di katakan menarik jika dibandingkan saya, tinggi, putih dan menarik minat ramai perempuan semasa bujangnya. Saya mengabdi diri seluruhnya untuk rumahtangga, pagi sebelum pergi kerja saya akan masak utk anak2, sarapan utk suami, saya memandu sendiri ke pejabat dansetelah balik ke rumah pada petangnya sayalah yang menyediakan segala keperluan rumahtangga.
Tab
Sepanjang perkahwinan suami tidak pernah komplen pasal perwatakkan saya. Saya memakai tudung, dia nampak biasa saja,tetapi dia tidaklah sentiasa tertarik kepada saya semasa di rumah seperti cuba mencium saya, memeluk atau memegang saya,biasa shj kami akan bersama bila waktu malam apabila dia perlukan saya. Baru2 ini saya mendapat tahu dia mempunyai kekasih di tempat kerja sendiri. Gadis tersebut bukanlah muda dari saya tetapi sudah berumur 30tahun. Saya mendapat tahu juga yang suami saya sering ke rumah gadis tersebut semasa waktu kerja. Hubungan yang terjalin nampaknya telah sampai ke tahap hubungan seks.
Tab
Bila saya bersemuka dan bertanya kepadanya, pada mulanya dia menafikan,tetapi setelah dikemukakan bukti dan sebagainya, baru dia mengaku. Saya ingin tahu kenapa dia menjalin hubungan. Apa kurangnya saya, dia akhir berterus terang mengatakan memang tiada apa yang kurang dengan saya, saya menjaga makan minum, membantu kewangan, menguruskan rumahtangga dengan baik tetapi saya hanyalah setakat itu shj tiada rangsanngan lagi bila melihat saya.
Tab
Baginya, dia kadangkala ingin bersama wanita yang di lihat cantik,menarik minat lelaki lain dan bila berjalan sama menimbulkan cemburu pada lelaki lain. Dia dengan berani memberitahusaya bahawa teman wanitanya mempunyai kuku yang cantik, perut yang nipis, bau yang sedap, fashion yang menarik.Sedangkan saya menurutnya walaupun tidak hodoh tetapi hanyalah wanita yang sangat biasa saja,kuku saya pendek dan kadang2 rosak kerana memasak, rambut pulak kadang2 berbau bila balik kerja kerana bertudung sepanjang hari, perut saya pula tebal, tidak menarik di rumah bila hanya berT-shirt dan berkain batik. Hari2 melihat saya dia merasa tiada apa yangdibanggakan tentang saya, bercakap di rumah pula hanyalah tertumpu pasal rumah, anak2. Tiada topik menarik separti temanwanitanya yg boleh bercakap pasal politik, carreer, mempunyai taste yang tinggi dan dapat membantu dia mengenalidunia yang baru mengaenai fashion, korporat, jadi dia merasakan seperti lelaki yang berjaya bila bersama wanita tersebut.
Tab
Memang saya akur tentang perawakan saya kerana pertama memang saya dilahirkan begini, kedua saya terlalu sibuk untuk membelek diri sendiri, ketiga saya tidak mempunyai cukup wang untuk berbelanja sepenuhnya untuk kecantikan. Begitulah hati budi lelaki sebenarnya walau bagaimanapun kita menjaga dia tetapi dia masih mementingkan fizikal jauh di sudut hati ingin bersama wanita menarik yang boleh menbuat dia berasa bangga.Saya telah pun berpisah dengan suami sekarang tetapi saya tidaklah duduk meratap tetapi menghadiri slimming session dan membelanjakan duit separuh untuk kecantikan bukan untk lelaki tetapi untuk kepuasan sendiri, biarlah saya pendek dan sedikit tembam tetapi saya berazam untuk menjaga kebersihan dan kelihatan menarik.
Tab
P.S. Penting di sini kita memahami erti perkahwinan.Perkahwinan adalah bukan tempat kita untuk berseronok-seronok dan jangan bertindak zalim dengan perbuatan kita.Perkahwian adalah sebahagian kita mencari keredhaan Allah. Dan perkahwinan itu sebahagian dari Iman. Perkahwinan juga tempat kita di uji. Maka, bersabarlah dan bertindak dengan bijak dengan penuh hikmah..Insya' Allah. Jangan dah terlanjur baru nak terngadah.
Tab
Ayg :Nasib baik la, lepas masak baru ayang mandi, siap lawa-lawa kan bang kan..hehehehe...kadang-kadang abang plak pelik malam2 pakai make up, siap pakai bulu mata 'bling-bling' lagi...buang tebiat ke bini aku ni..hahahahaha
"nanti aku pakai bedak banyak-banyak baru kau tau"- petikan dari Filem Pendekar Bujang Lapok