Anniversary

Friday, September 26, 2014

Pemalas Tahap Langit Ketujuh

Sekarang aku memang pemalas tahap dewa, balik keje terus golek-golek atas katil, kalau aku rajin aku masak, kalau tak memang aku tak turun langsung ke bawah.  Kadang tetiba aku bau jer bau masak oleh En. AKAR.  Aku tak tau nape perangai aku cam dugong kekenyangan yang pemalas tahap langit ketujuh.  Dah sebulan anak aku lambat gi sekolah, yang sah-sah kul 7.45 ke 7.50 pagi baru sampai sekolah,ingat sekolah tu mak pak aku punya agaknya, yang paling aku tak paham, jam bunyik siap gegar lagi dah macam tahap begoyang bantal, sebab aku letak bawah bantal tapi aku bole buat donno jer, macam bantal tu gegar, sesaje dodoi aku tidor balik.  Memang tahap pemalas nak mampus dah ni.  Dah kalau ko bangun kul 6.30 pagi, dengan baju anak, baju laki tak begosok lagi, dah tentu-tentu la ko kalut kan.  Macam tak terurus rumahtangga aku dua tiga menjak ni.  Adoiii..osah gila aku ni.

Pagi ni Abang Long lambat lagi, aku tengok dia kene marah kat cikgu, memang aku perati dari jauh, cikgu belek-belek rambut dia, aku tengok rambut tak der la panjang lagi, may be cikgu tengah nasihatkan dia be a good boy, so aku tak nak la menggangu tugas seorang guru untuk mendidik anak aku menjadi insan berguna, its ok. Tapi aku tengok ada la dua tiga orang lagi yang lambat tak der la plak lama kene tahan.  Tak per lah aku paham rules is rules so cannot arguing no..no..no..is not good.  Yang salah mak pak ni hah, sapa suh bangun lambat, sian anak aku jadi masa keadaan. Tak per, abaikan cikgu nak marah ke apa ke, as long as, anak aku gi sekolah. Tapiiii nanti benda-benda tu maybe akan menggangu fikiran dia, sedikit sebanyak akan terjejas sesi pembelajaran dia, uwaaa...sian Abang Long.

Tak pe Abang Long Insyaa Allah, mummy ngan papa akan cuba bangun awal dan ubah sikap tak elok ni, we do the best to you.  Tabah dan sabar sikit jer lagi yer Abang Long, nanti mummy bawak abang Long ngan adik-adik cuba belajar suasana baru dengan keadaan yang serba berlainan Insyaa Allah.  Mummy sentiasa doakan anak-anak mummy berjaya dan sentiasa berusaha supaya anak-anak mummy mendapat pendidikan yang baik.

Monday, September 22, 2014

Aku yang Bergelar PA Cabuk...


Ni entry saje-saje tak der benda nak cakap, lagi pun hari ni boss cuti so, boleh la melayan persaan sekejap, daripada merayap tak tentu hala kang orang call tak der kat tempat baik aku melayan perasaan. Sambil kemas-kemas bilik tadi and filing apa-apa yang patut so skang time to rest la kejap.  Keje PA cabuk cam aku ni, time boss tak der la baru bole kemas-kemas sikit, buat filing, susun sana susun sini, Kalau time boss ada, nak gi tandas pun tak sempat, kadang nak bekpes pun kene kunyah cepat-cepat. Kadang-kadang tengah sedap  bekpes boss panggil, pas tu terus leka wat keje, dahhh lupa pasal bekpes, kadang sempat makan sesuap dua jer, peh tu yang bek pes tadi wat makan tengah hari, orang selalu cakap elehhh...PA bukan ada keje sangat pun, sekarang semua bos buat sendiri, taip surat sendiri, buat air sendiri, mana ada PA buat dah sekarang.  Tapi elaun dapat banyak, kerap sangat aku dengar sindiran-sindiran sinis cam ni.  Dah naik benanah dah telinga.  Korang ingat senang ke nak jadi seorang PA cabuk ni.  Kalau aku cerita mesti ramai yang akan marah aku.  Sindiran macam ni bukan hanya dari officer-officer bawahan jer, tapi dari kerani-kerani or whatever jawatan yang selalu nampak PA ni sebagai 'kaki ampu boss'.

Lantaklah orang nak cakap apa pun tapi aku memang seronok dengan tugas ni, walaupun PA ni kadangkala layanan di opis melebihi di rumah, but that is part of PA's job.  Bila kita seronok dengan tugas kita, makanya kita akan ikhlas dalam menjalankan tugas.  Sepanjang aku bergelar sebagai seorang PA, dah 3 tempat aku bertugas dah bertukar-tukar macam-macam jenis kerakter bos.  ada bos garang, bos baik, bos alim bos tegas, bos muka ketat, bos yang laju sangat, sampai kadang aku pun tak terkejar ngan cara keje dia, ishh..macam-macam lah.  tapi siyess aku sonok.

Jadi PA ni bila time nak cuti, sangat-sangat susah nak cari orang cover tempat, sebabnya takut ngan boss.  May be bukan takut ngan boss kot tapi sebab orang tu just ganti untuk angkat telefon, terima surat or taip surat so sometimes boss ni nak cari surat diorang nak cepat-cepat, time ni la orang yang ganti kene take time sikit, kalau aku sendiri dah tau kat mana file sume, tapi kadang aku pun kene pikir dulu mana aku humban surat-surat tu, tapi bila kita dah pernah terbaca kita senang la nak cari kan.

Aku ada  jugak dengar, yang satu hari nanti jawatan PA ni hanya attached ngan JUSA jer, tapi tu aku tak berapa pasti, tapi ada gak member-member cakap kat JPA dah buat dah cenggitu, tapi kat opis aku skang blum lagi, sebab opis aku ni ada melibatkan perjawatan kat luar negara, may be lambat skit la kot, ntah-ntah PA pun tak antar dah ke obesea, choiiii..mintak-mintak tak la kan.  Kawan-kawan aku sumer dah pegi ombesea dah, tingai aku jer masih setia di sini, ye lah, rezeki masing-masing kan, kalau belum sampai masanya lagi ada la hikmahnya tu.  Insyaa Allah, kalau ada rezeki kita cari la pengalaman kat luar pulak.  Dengan izin dari-Nya.  Kalau aku nak cerita suka duka aku sepanjang jadi PA ni, banyak sangat, boleh jadi emosi pulak. Tapi tu semua adalah pengalaman.  Pengalaman yang boleh menjadikan pelajaran dan pengajaran untuk aku yang bergelar manusia.  Walau apa pun I luv my job, walaupun sekadar PA cabuk.  Alhamdulillah dengan rezeki yang Allah bagi ini.  Syukur ke hadrat Mu kerana memberi kenikmatan ini untukku dan keluargaku.  Aku mohon padaMu agar dikuatkan hatiku, disihatkan tubuh badanku untuk sama-sama membantu suamiku dalam mencari rezeki yang halal demi membesar dan mendidik amanah yang telah Engkau berikan padaku ini. Aminnnn...







Thursday, September 18, 2014

LPM Tempat Jatuh Lagikan Dikenang

Aku nak cerita pasal soalan bocor UPSR baru-baru ni.  Aku tau cerita ni dah basi pun, suspek pun dah kene tangkap, walaupun belum tentu besalah ke tak.  Tapi aku rasa terkesan sangat sebab Pengarah Lembaga Peperiksaan dan Timbalan Operasi nya di gantung kerja.  Kenapa aku terasa sangat-sangat dengan situasi ni sebab aku pernah berada di Lembaga Peperiksaan Malaysia lebih dari 6 tahun.  Aku pernah jadi PA kepada Timbalan Pengarah Pengurusan, lepas tu aku ke Timbalan Pengarah Operasi then jadi PA Pengarah sekejap sementara PA gred setaraf untuk JUSA B datang, kemudian back to my place di bawah Timbalan Pengarah Operasi balik.  

Aku kenal jugak la Timbalan Pengarah Operasi sekarang sebab masa aku di LP dia hanya sebagai Ketua Unit di salah satu unit di Pengurusan, masa tu aku jaga TPP Pengurusan, maknanya dari Ketua Unit dia naik ke TPP(O) sudah pasti bukan dalam satu tempoh masa yang singkat dia bersama LP, mungkin sudah lebih 15 tahun, semestinya dia dah masak sangat dengan SOP Lembaga Peperiksaan dan KPM.  Aku tau macam mana cara orang-orang di LP bekerja.  Aku rasa sedih sangat, dan aku anggap kalau aku masih lagi berada di LP bermakna yang digantung tugas itu adalah boss aku. Huhuhu...

Kenapalah orang nak buat aniaya tentang exam ni.  UPSR je pun,  orang yang tak pernah berada di Pengurusan Tertinggi LP diorang tak kan paham, dalam situasi ni aku tak tau la samada soalan tu memang betul-betul bocor dari soalan asal atau macam mana, sebab setahu aku, susah nak bocorkan soalan ni, kalau ada pun sesetengah cikgu yang sememangnya bijak dan pandai diorang hanya spot soalan tu, dah kalau kebetulan pulak soalan yang cikgu-cikgu tu spot masuk makanya bonus untuk pelajar-pelajar dia.  Entah lah hanya mampu mengikuti perkembangan semasa melalui surat khabar n TV jer.

Yang buat lagi bengang pulak, tak pikir ker implikasi pada pelajar-pelajar ni.  Kesian tau kat anak kawan aku, dia dapat posting ke Geneva.  Anak dia amik UPSR, so dia dah plan lepas anak dia habis UPSR trus fly ke Geneva.  tengok-tengok jadi macam ni, nak tak nak  memang kene jugak ke Geneva sebab mengikut perancangan pihak pengurusan memang dah kene report duty kat sana.  Aku tak tau la samada anak dia terpaksa balik ke tak untuk amik balik pada 30 Sept ni.  Ada tu pulak dah pegi haji pun.  Habis tu kira cam mana tu. Bukan boleh tunda-tunda.   Tak ke menyusahkan orang semua tu.

Ye lahh..kita pun hanya mampu merancang, segala-galanya Allah yang tentukan.  Jadi kita hanya follow the flow je lah.  Aku harap dalang disebalik kejadian ni, akan mendapat balasan yang setimpal, supaya perkara macam ni tak berulang lagi.

Wednesday, September 17, 2014

SELAMAT HARI MALAYSIA

Semalam public holiday sempena Hari Malaysia, tak der buat apa pun, just gi rumah Mira, dia wat makan-makan.  Tapi more to port luck sebab mama dia buat nasi dagang, aku buat laksa utara, kebetulan Abe Ngah datang dari kampung bawak laksa, and Mira wat soto ngan shushi.  So semalam habiskan masa kat Shah Alam jer.  Tapi malam sebelum tu gi join run4un1ty kat Putrajaya, program anjuran budak-budak DPA, kebetulan ada officer kat Division aku dulu jadi Pengarah program, so aku join la, bawak anak-anak sambil-sambil exercise.

Dah lama sangat kat rumah Mira Abang Long pulak nak mandi kolam ngan Abe Ngah Adam so aku suh tumpang Khidir, husband Mira, kebetulan dia  keje kat Putrajaya, aku pun suruh je lah drop kat Pesint 16, rupanya kolam pulak tutup, nak tak nak aku suruh Abang Long jalan kaki gi Alamanda ngan Abe Ngoh.  Dah besar dah Abg Long dah boleh harap gi situ sini.  Ye lah Abe Ngoh mana tau jalan kat Putrajaya ni, pandai pulak dia bawak Abe Ngoh jalan kaki gi Alamanda.  Aku masih lagi dok anggap Abg Long tu cam budak kecik, memang dia kecik lagi baru 10 tahun, tapi dah boleh harap la gi kedai beli bunga kobis ngan carrot hehehe.  Bukan tak kasi dia bebas sangat keluar ngan kawan-kawan sekitar rumah gi main bola ke apa, tapi keselamatan kene jaga jugak.  Sekarang bukan macam dulu-dulu.  So dalam kul 6 petang aku dah terpaksa balik dari rumah Mira nak emput Abg Long kat Alamanda.  Sib baik dia bawak handphone, tau pulak dia bila aku suruh tunggu kat mana-mana.  tengok dari jauh bawak plastik EON BIG, amboi siap besoping lagi.  Ye lah..dah masuk Alamanda tu pandai pulak dia membelinya, siap beli air solivite ngan twitist kat adik-adik, kemain shopping lagi.  Sib baik bagi duit, kalau tak window je la ngan Abe Ngoh.

Friday, September 5, 2014

RED VELVET HILANG STRESS AKU

Tajuk cam nak kongsi resepi, tapi nak cerita wat kek jer, sian orang yang google nak cari resepi Red Velvet nanti, tak per banyak korang boleh cari resepi kek ni, memang aku suka kek ni, nak buat pun senang, antara rajin ngan malas jer, tapi bila ko buat jadi  mesti rasa, wahhhh..teruja gitew..

Sekarang ni aku tengah stress, so aku kongsi tip cam mana nak lepa kek jadi lawo dah la yer, resepi buat kek korang cari ler, sebab aku rasa kalau tak der teknik nak melepe ni pun tak jadi jugak yer dakkk..

Actually aku kalau stress aku akan buat kek, sebab aku rasa masa aku buat kek tu akan hilang stress or masalah-masalah aku.  Siyes, kadang aku akan buat 2 biji kek dalam masa sehari.  Aku sanggup tak masak sebab nak buat kek.  Dan benda yang aku tak kan buat bila aku stress adalah masak, makan dan minum.  Kalau aku cakap tak nak masak hari ni, so otomotik En. Akar dah paham yang aku tengah stress hari ni.

Ok kembali pada cerita kek ni, actually aku buat kek ni masa majlis perpisahan boss aku baru-baru ni, dia dilantik jadi Duta Besar Malaysia ke Uzbekistan.  So aku suprise kan dia ngan wat kek letak gambo Divission aku kat kek tu.  Pelikkan kalau stress buat kek, tapi skang tengah keje, so nak ilangkan stress sikit aku ngajo cara lepe kek, skang time lunch hour, jangan nak cakap aku tuang keje plak, boss aku tak dak gi kuar makan.

Wat kek memang stress kalau kek ko tak jadi, tapi aku time stress wat kek, kek yang aku buat menjadi sebabnya masa tu aku akan jadi penyabar, sebab tu kene sabar, step by step walaupun aku ni bukan jenis penyabar.  Apa daaa aku merepek.  Red Velvet senang nak buat tapi leceh sebab main dengan calour.  Ko bayangkan kek ni dah la fragile atau dengan kata lain gebus gebas, so, korang kene hati-hati bila nak layer kek tu, sebab nanti akan ada merah-merah nanti lekat kat spatula.
Korang potong la kek korang tu pada 3 ke 4 bahagian tengok pada nak tinggi mana kek korang tu, lepas tu layer-layer la jadi cenggini, caranya ko letak cream cheese tu tetengah lpas tu guna apatula sapu rata, buat la ulang-ulang sampai habis, lepas tu dah habis ko lumur creame chese tu tepi-tepi, eh tapi sebelum tu, korang nampak kan kek tu ada lebih-lebih tepi tu kan, korang rata kan dulu biar creame tu melekat nipis-nipis kat kek.
Lepas layer, korang lumurkan semua cream chese tu sampai jangan nampak pun kaler merah kek tu tadi.  Lebih kurang la ek, lepas tu ko kemaskan lah balik kek tu, masa ni bab yang paling aku suka, sebab masa ni semua benda tak der dalam kepala ko, ko mesti fikir nak kek ko cantik.
Ni pun senget-senget lagi cam tuan dia kan, sooo ko kemaskan la lagi, kalau nak nampak kek korang tu licin, korang panaskan skit spatula tu, supaya nanti creame tu licin, jangan panas sesangat, lain plak rasa cream tu karang.
Soo..lepas tu kek tu akan jadi cam ni, tu pun senget-senget sebab aku dah mengantuk, aku buat kek ni sampai kul 2 pagi kot, lepas dah siap korang deco la, aku memang failed bab mendeco ni, tangan keras, kene gi balajo la teknik mendeco kek.
tadaaa...jadi la gini, senget benget cam tuan dia, sebab mengantuks tahap dewa.  Boleh la nakkk..ilang stress aku, ni aku buat khas untuk majlis boss aku, aku tempah gambo tu last minit, sib baik sempat siap dalam masa 2 hari, nipun aku rasa nak tempah lagi untuk besday En. Akar awal bulan depan, tengah cari gambo yang sesuai nak adobe.
Ni aku buat untuk sekolah anak aku, gambo tu beli jer kat bakery melambaks, so tepek jer kat kek, tapi ingat kalau korang tak pandai tepeks, gambo tu akan kembang n gelembung-gelembung, so tak kasi dia gelembung, korang letak coklat masakan kat belakang gambo tu, tak kira la coklat putih ker itam ker, tapi korang lumur cam gam tu dulu kat belakang gambor tu, baru bila masuk peti ais tak gelembung kembang cam kene air, sayang kot gambo tu mahai jugak la kan, dah kembang tak cantik nanti, itu lah tip ilang stress versi aku, sekian aku nak gi wat ayor kopi, kjap agi nak sambung keje.

Babai..adiossss...