Anniversary

Thursday, August 28, 2014

MH17 Dalam Kenangan

Semua blog bercerita dan menulis tentang MH17.  Kisah MH370 belum berkesudahan ditambah lagi dengan MH17.  Seluruh rakyat bersedih dan seluruh dunia melahirkan rasa simpati.  Aku sebenarnya cuba tak nak tulis kat blog tentang kisah ini, tapi dengan kesedihan yang aku alami, sekurang-kurangnya dengan meluah perasaan kat sini, hati terasa sedikit reda.

Kesedihan yang teramat sangat bermula sekembalinya 20 jenazah ke tanah air pada 22 Ogos yang lalu.  Sampai bengkak dan sembab mata.  Malam aku nangis lagi tengok berita kat TV and FB dengan gambar anak-anak yang meratapi pemergian orang tersayang ditambah lagi dengan anak-anak yang masih tak mengerti apa yang terjadi pada orang yang disayangi.  Makin terasa sebab aku pernah ditugaskan di bilik operasi MH17 di Wisma Putra.  Itu yang menyebabkan aku terasa dekat dengan situasi ini.  Tapi aku bangga sebab dapat sama-sama memberikan sumbangan tenaga dalam proses ini.  Sumbangan aku terlalu kecil, berbanding dengan yang lain-lain. tapi aku syukur kerana diberi peluang memberikan sedikit khidmat.Walaupun penat terpaksa bertugas 12 jam tanpa henti dan ditambah pula di dalam bulan puasa tapi aku puas, sebab aku boleh menjadi sebahagian penyumbang  di saat Malaysia melalui saat yang getir ini.

Didoakan semoga roh semua penumpang dan anak-anak kapal MH17 dicucuri rahmat dan semoga keluarga arwah tabah menghadapi ujian Allah ini.  Sesungguhnya Allah memberikan ujian kerana Dia tau kemampuan hambaNya.

Al-Fatihah..MH17 dalam kenangan.

Wednesday, August 27, 2014

Makan-Makan Opis

Cerita ni dah lama, bulan Februari lagi kot.  Entah ler, aku pun dah lupa, lama bebenor.  Tapi baru ada kerajinan nak meng'hapdate'.  Nak ceritanya sebab makan-makan ni buat kat umah boss aku.  Macam family day opis la, tapi buat kat umah boss, boss aku buat bakar-bakar yang selebihnya tu kitorang bawak sikit sorang makanan, cam pot luck.  Tapi bila dah campur-campur tu banyak gila makanan.

Sebenarnya dah dua kali dah buat kat umah boss ni.  Kali pertama buat, masa tahun 2011.  Masa tu aku baru masuk Wisma, tapi aku jugak yang organize.  Masa tu baru sangat-sangat lagi kat Divission ni.  Baru 3 ke 4 bulan cam tu la, tapi dah kene organize event.  Aku kene pikirkan nak buat permainan jer pun masa tu, yang selebihnya ada PSU aku buat.  Yang kali ni punya 100% tala ke aku, even dari segi makanan pun, aku yang tentukan orang ni bawak apa-bawak apa, sebab tak nak jadi macam yang lepas, sampai tak kehabisan sebab terlalu banyak.

Even ni kira santai-santai jer, nak mengeratkan lagi hubungan pegawai-pegawai di Bahagian aku.  Rumah boss aku lake view, so ada laman besar sangat untuk wat aktiviti sukan kat belakang umah.
Kitorang ber BBQ kat belakang rumah, ala-ala omputih gitu, backyard party la konon, 
tapi time tu panas Ya Rabbi, 

Sementara kaum lelaki dok berbakar-bakar, kita layankan anak-anak main dulu, bukan main seronok lagi main kutip gula-gula, yang excited lebih mak-mak depe nih, siap terjerit-jerit suh kutip, termasuk lah aku, tolong kutip sekali.
Main rebut kerusi
Nampak tak kat belakang tu tasik, kat tepi tu siap ada gazebo lagi, umah boss aku ni dalam taman, so memang best giler, cam dok kat negara omputih gitu, nak feeling-feling leh jalan kat tepi tasik sambil pegang tangan ngan En. Khush sambil tengok anak lari-larian, ermmm..mula lah berangan, aku kan gemor berangan cam lam drama.
 Tarik bola dalam gelung
Ikat kaki (muka Danny tak redho nak main ikat kaki, sebab dia memang tak suka nak main pun, tak macam Abang Long, suka join, tapi Danny cam biasa la dengan dunia nya.)
Ni kitorang makan yee sang, ni first time aku makan yee sang, ada opiser aku yang bawak, katanya kalau masa gaul yee sang tu gaul sambil angkat tinggi-tinggi, lagi tinggi lagi betuah katenya, so aku punya gaul angkat tinggi-tinggi kemain.
Sedapppp..aku suka, rasa masam-masam, manis-manis, aku ni pelik sikit, aku memang suka makan benda-benda cam ni, cam dim sum, shark fin, peh tu yang jenis masak kung pao-kung pao tu, memang aku suka, agaknya darah cina moyang aku mengalir kat aku kot.  Sebab tu aku sanggup belajar mandarin bertahun-tahun.  Masa aku kat KPM dulu boss aku Chinese, memang baik gile ngan aku, 100% dia percaya kat aku, sampai En. Khus cakap bukan senang nak dapatkan kepercayaan orang cina, entah la, aku pun tak tau, tapi aku memang serasi ngan dia, sampaikan masa dia naik pangkat pun nak bawak aku, aku jer tak nak, sebab aku nak mintak tukar, nak cari pengalaman lain.

Lepas makan, time orang dewasa lak nak main, ingat orang tua tak nak main ke?  Orang tua cam aku lagi la mengeletik nak main, dah namanya pun aku yang organize, haruslah aku pun  nak main.
video
Main plak ngan pasangan memang jahanam la khen, En. Khush kan pemalu, sebab nak layankan aku ni, terpaksa la dia menjoinkan diri.  Bini dia kan biol.  


update: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~Gile lama citer ni dok dalam draft, sorry coz im quite bz just now, ditambah pulak PC kat opis ada problem, so sumer gambar-gambar and bideo-bideo dalam tu hilang semua, sooo...tak boleh nak tepek bideo..ini jer la yang sempat ditepek~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 



Wednesday, August 20, 2014

EN. AKAR

Semalam kuar makan ngan En. Khush.  Borak-borak dalam keter tentang nama pena.  En. Khus cakap kalau dia jadi pencipta lagu cam Saari Amri tu, dia nak guna nama pena, lepas tu tak nak expose diri, biar nama saje yang meniti dibibir peminat.  Ewaahhh gitew, kemain lagi beranngan, mengalahkan Mat Jenin.

Nak tulis lagu konon, nak main alat muzik pun tak reti, eh ada yang dia reti main recorder ngan kerincing, ada ke alat muzik nama kerincing? Alaaaaa...yang bentuk bulat, yang bila kita goyang tu dia bunyi kecing...kecing..tu..ntah apa nama aku tak tau.  Kerincing la kot.

Konon En. Khus nak nama pena cam pencipta lagu Manusia Putih tu la, berangan tak hengatttt.  Pastu aku tanya, kalau abang jadi pencipta lagu nak guna nama apa? "abang  nak guna nama AKAR.  mbohhhh dah siap ada nama dah.  Pastu siap cakap lagi, "abang tengok lam blog ayang tu tulis En. Khus, tak nak la tak glemer, tulis la En. AKAR, nama pena, best jugak.  Errkkkk..blog aku plak jadi sasaran nak mengelemerkan nama dia.  Ye la..Ye la..mulai skang semua dalam penulisan ayang, dengan rasminya akan ditukar kepada En. AKAR.  Puas hati??? (sambil cebek muka)

Thursday, August 14, 2014

Terjah Raya

Belum terlambat lagi aku nak ucap Selamat Hari Raya kan? sebab aku baru raya kali kedua hari ni, Alhamdulillah dah selesai puasa enam plus puasa ganti, tahun ni rajin nak habiskan terus puasa sebab tahun ni kurang skit jemputan makan-makan raya kat opis, may be sebab menghormati MH17.  Kementerian aku pun tak de wat majlis raya.  Tapi mesti rumah-rumah lain stil meriah kot dengan openg house..yer dakk? meriah hari minggu masing-masing dengan jemputan openg rumah, walaupun aku tak der pun yang menjemput untuk gi openg rumah. Hari sabtu lepas adalah Dato' TKSU Jabatan aku jemput gi open house dia, plan nak gi, siap pakai baju kurung dah pun, tup-tup, En. Khus cakap FIL aku nak datang umah.  Gila ko kalau aku gi jugak, kat Kajang plak tu, bila masa aku nak masak.  Nak tak nak terpaksa la bukak balik baju, buka exbox tengok apa yang ada.  Buat ala kadar jer, menu mee tom yam.  Lagipun yang wat open house orang beso-beso, kalu aku gi ke tak gi ke, bukan orang perasan pun.

Cerita hari Ahad pulak, ingat nak besenang lenang kat umah.  Rumah pun besepah sesangat, tapi aku rasa umah aku sentiasa besepah pun, tak tau la anak-anak aku ni, diorang cam sakit hati kalau tengok umah kemas, mesti tak sampai 5 minit lepas kemas, akan besepah balik.  Sakit ati agaknya tengok mummy kemas rumah cecantik.  Pagi tu, cam tak pagi dah pun, bangun tido, tengok tipon, geng-geng bebudak grup DSK nak datang umah plak, adoiii aku dah la baru tengok, masa tu dah pukul 11 pagi, kelam kabut kejap, cakap kat En. Khus, nak masak apa ni, tak der pa per dah ni, semalam pun last kopek bahan-bahan wat tom yam. En. Khush cakap, bagitau la kita tak der kat umah, eh-eh suka suki jer, ingat kengkawan aku ni cam kengkawan dia agaknya, kawan aku ni jenis laser punya zasssss..terus cakap "elehhhh tak kasi datang la tu" paham sangat dah diorang ni.  Dah la umah aku jauhhhh sesangat dari pasar, kat Salak Tinggi tu, kalau aku nak beli stok, aku beli kat Pasat Tani setiap hari Isnin ngan Khamis, hari Isnin aku beli stok sampai hari Rabu, pehtu hari Khamis aku beli stok sampai sabtu, begitulah seterusnya, sebab aku tak suka simpan lauk pauk lelama, tak sedap.  Buka exbox lagi sekali tengok ler apa yang ada, semalam pun sayur-sayur dah habis sebab wat tom yam, bukak-bukak tengok ada lagi ayam, timun ngan carrot.  Lepas la untuk 10 orang makan ni.  Belek punya belek lepas la nak wat nasi minyak.  So bernasik minyak la aku hari tu.  Kawan-kawan aku ni memang cenggitu, suka terjah-terjah, hari tu aku sakit, main terjah-terjah jugak, hahhh sekali berkain batik cam orang dalam pantang ko.

Besilat la aku kat dapur berkelentung kelentang, cakap kat Abang Long, Auntie Eta nak datang, sebab Isyraf nak raya ngan Abang Long, cecepat la dia tolong kemas umah, sebab aku siap cakap, malu jer umah sepah, kita gi umah Auntie Ta, umah dia kemas jer.  Bang Long jenis paham, dia panggil adik-adik dia main kat bilik sementara En. Khush nak ngemop lantai.  Kelentung kelentang maka siap ler nasik minyak aku yang tak seberapa ini.
 Abaikan rumah berconteng tu, maklum laa..anak semua nya pandai-pandai, semua nak menunjukkan hasil seni memasing, lantak korang ler, nanti mummy ngan papa kaya, kita cat la cecantik. Ni jer la yang mampu aku buat, sebab main terjah-terjah ni, kalau bagitau awal-awal, mau meja panjang aku sediakan..ngeh..ngeh..ngeh..so skang aku bole la bagi alasan sebab korang nak terjah ajer..
(Eta, my cosmate masa kat POLISAS)

Muka aku yang sememeh tak hengat tu pun abaikan, ni muka dok kat umah, ala-ala bibik gitu, tak kuasa aku nak bersiap, even si Fara cakap gi la bersiap sikit nak tangkap gambo ni, ishhh..tak kuasa aku, habiskan bedak aku jer, dok umah pun nak jangok-jangok..
 Belah kiri tu Kak Ma, tokey spa kalau sesapa nak ber'spa' boleh jumpa dia, nama spa dia, SPA AKMA, muslimah spa gitu, kat Sungai Buloh, aku tak pernah gi lagi, baru planing ngan diorang ni nak gi bila free nanti, yang kat tengah tu tokey kek, hamboi tokey-tokey sajer kengkawan aku neh, ni pun kawan cosmate jugak masa kat poli, sumer pun PA.  Tapi kaki business, aku jer tak pandai ber'business'.  Kalu nak tempah kek boleh gi kat blog Fara KAT SINI dan dia pun ada kedai hookeyyyy, kat Presint 16, kalau orang kat Putrajaya tau la Presint 16 tu, kat swimming pool tu, kat belah atas tak silap aku, amboiii siap promote ko, tak per la tolong kengkawan kan.
Ni, pulak geng suami-suami tengah berborak mesra, umah aku memang cenggini, lapang macam padang bola, sebabnya, kat hall ni, dah macam padang bola anak-anak aku, kalau diorang main bola, kitorang tak boleh cakap apa dah, betiga pun bunyi macam 10 orang.  Sliding door tu sebenarnya dah pecah kat tepi, kene baling dengan bola boling dak Ayish Kibung.  Nasib la kan, lantak korang lah, aku ngan En. Khush tak boleh nak cakap apa dah, anak tengah nak membesar, sabar je lah, sok-sok ada la tu rezeki lain nak baiki sana sini bila diorang dah besar.  Borak punya borak, tak sedar dah maghrib, lepas maghrib baru diorang beransur.  Sonok kawan-kawan datang kat umah, walaupun prepare skit-skit jer, nanti korang datang la lagi yer.  Sekian ler cerita aku di hari minggu.




Monday, August 4, 2014

Raya 2014

Dah seminggu kita menyambut Syawal, Alhamdulillah dah selamat sampai Salak Tinggi dari Kelate malam tadi, 12 jam perjalanan kira kategori awal aku sampai KL tahun ni, berbanding tahun-tahun sebelum ni.  Tahun ni aku beraya kat Semban dulu. 3 hari kat Seremban, raya kedua  baru balik Kelate.  Dulu masa ada arwah MIL selalunya kitorang akan balik Kuala Pilah dulu on 1st raya, kg MIL aku, tapi sejak 3 tahun ni, just balik kg FIL aku jer, kat Kampung Jimah PD.  Sebab tu dulu raya ketiga baru aku balik kampung aku, tapi sejak 3 tahun ni, raya kedua aku dah balik Kelate, lepas beraya kat kampung FIL.  Sekarang sumernya berubah, Raya kitorang pun biasa-biasa jer, dah tak der takbir rumah ke rumah, tak tau la naper, may be FIL aku penat kot, sebab nak kene round satu taman, ye la dah berumur kan.

Pagi raya cam biasa, aku kejutkan anak-anak awal pagi, lepas solat Subuh, aku mandi besiap then baru siapkan anak-anak.  dah 10 tahun aku tak gi solat hari raya, lepas ada anak, anak-anak memang dah besar, cuma tinggal Ayish Kibung jer, tapi yer lah, budak kecit tu pun kene pantau, kalau tak ikut kaki dia jer, nak tak nak, En. Khush cakap dok umah besolek jer la, balik semayang raya baru salam-salaman.  Lepas makan, tunggu En. Khush ngan FIL balik semayang raya.

(Sesi salam-salaman anak beranak)
Ishhh..montot sape dari belakang ni, nampak gemuk benor ropenya..hishhhh..dah poser pun berat badan tak trun-trun jgak cam mana nih...
Ni Sessi pertama begambo family sebelum pegi bejalan raya ke PD.  Selalunya lepas salam-salam, En. Khush akan bawak anak-anak dia gi kubur arwah MIL, tapi, sehari sebelum raya tu dia dah ziarah so, kitorang terus betolak ke PD, masa lalu kat kawasan makam tu, Abang Long tanya kat En. Khush, "papa kita tak singgah tengok uwan ke? dah lama Abang Long tak jumpa uwan" petang tu jugak En. Khush bawak anak-anak dia gi ziarah pusara MIL.
Bila tengok gambar ni, ada peristiwa yang memang lawak tahap giler babi, muke diorang pun bukan main gelak lagi..hishhh sakit ati aku.  Ni kat umah biras aku kat Nilai, masa nak balik dari rumah dia kekononnya aku nk begambo family lagi sekali, punya la tegedik-gedik, aku pakai kasut tepeleot tesepak bucu kusi tu, jatuh tegolek trus, En. Khush cakap yang gelojoh sangat tu naper, hadoiii malu beb..dah la umah dia ada CCTV, sah-sah la aku akan jadi bahan lawak nanti,  CCTV beputar plak tu, bukan CCTV statik, malu..malu..jangan diorang buat viral video kegelojohan aku tu sudah la huhuhu..FIL aku kemain gelak sakan kat aku, ni bukan petama kali aku tegolek, dah banyak kali aku tegolek dari zaman cintan cintun ngan En. Khush lagi, dia memang tahu aku gelojoh, kalut tak memasal.  Satu hari aku beraya kat PD, petang baru balik Semban, sebab siap-siap nak balik Kelantan.
(adik-adik ipar a.k.a adik-adik En. Khush)

Lepas balik dari PD, Abang Long yang paling sonok sekali, actually dia memang suka beraya kat Semban, semenjak-menjak dah besar ni, nak tau naper? sebab ni la..jadi ketua tolong kira duit raya adik-adik sekali, bab tu tak per lagi, siap bagitau atuk, alahh..mummy tu pinjam duit Abang Long, erkkk..pinjam saploh hinggit pun kecoh, dah umur 10 tahun ni, duit raya tu pun aku tak pegang, nak tumpang sikit pun tak boleh, haihhh anak-anak, sampai si kecit tu pun ngikut nak letak duit dalam tabung, bagi singgit-singgit pun jadi la asalkan nampak bekeping-keping, sabo jer lah haku..
Raya keempat mak aku kat kampung wat open house, makan kambing, tiap tahun makan kambing, tapi idok ler, kambing golek, kambing gulai kawah, memang family aku kat kampung suka kambing gulai kawah, gambar tak der la plak sebab aku dikerah kene cabut bulu itik.  Bila masa aku nak begambo, satu badan bau itik, aku ingat tak nak mandi lepas cabut bulu itik tu, tapi satu badan ko bau itik, siap kene beshampoo bagai..tapi sedap gulai itik weiii..bukan itik liar, itik mak aku bela...  10 ekor itik mak aku kene sembelih..
Kasut yang aku pakai tu la buat aku tegolek, tak der la tinggi sangat pun, tapi ntah cam mana leh tegolek, hadoiii..malu mak..ni sumer tengah nak ngerjakan cabut bulu itik, aku nak gi reunion sekolah, bab tu nanti aku cerita lain, walaupun termasuk dalam percutian Hari Raya aku, sebab nanti panjang sangat pulak.
Yang lagi aku seprise sebab Cik Izzati sudi datang masa open house kat kampung, tak sangka dia datang, Cik Izzati ni, PTD kat Divission aku dulu, skang dia tengah kusus DPA kat Kemaman, mak dia orang Kelantan, kebetulan dia raya kat kampung, aku ajak la sekali, ni je la satu-satunya kawan aku yang datang, yang lain ermmmm..nan hado walaupun kemain lagi aku jemput, tak per la, may be diorang ada keje, maklum la musim raya, kakak aku siap perli..uihhh ramai nya kawan mu mari dikkk...sokmo gitu..esok tu aku ikut kakak aku gi beraya umah sepupu aku, lepas tu singgah kutip rambutan kat kebun, tahun ni tak banyak baju raya, aku ulang baju yang sama jer ler..
Ni semua anak-anak buah aku, ramai kan pompuan? family aku jer yang sumernya laki, tapi sebab anak-anak aku yang paling kecik, diorang ni ler yang jaga anak-anak aku, senang ati balik kampung, anak-anak tak kisah aku langsung, sibuk main ngan sepupu-sepupu dia.
Sayu pulak tengok gambar ni, tahun depan boleh ke sambut raya cam ni lagi, eh..lain macam pulak ayat aku tu, bukan apa, gamba ni cam dalam iklan tv pulak, haaa..satu lagi gamba cam dalam iklan, gambo yang paling-paling-paling aku suka, sah la tahun depan gambo tu akan jadi kad ucapan hari raya aku.
Cam iklan gedung pakaian pulak, tak der ke sapa-sapa nak amik kami jadi model iklan baju raya, ni idea En. Khus, lepas penat begambo family, sampai tegolek-golek nak cari shoot yang menarik, last-last En. Khus cakap bosan la tengok camera, apa kata masing-masing tengok tempat lain, pulak tu pandai pulak anak-anak aku ni, buat gaya sendiri, nak-nak yang tengah tu, kemain lagi, tahun depan gambo ni akan jadi kad ucapan hari raya, ngeh..ngeh..ngeh..

Sekian ler, ceritera raya aku untuk tahun 2014, semoga kami akan berjumpa syawal tahun depan Insyaa Allah...