Anniversary

Wednesday, July 24, 2013

DEMI DIA

Macam mana aku boleh terjebak tengok citer drama melayu bersiri ni, penin mikir, sebab
dulu kat opis aku, sibuk dok citer pasal Teduhan Kasih la,  Aku Isteri Dia la, lepas tu samarinda, ntah apa tajuknya. Aku pun tak tau, sikit pun aku tak amik pot, pasal drama-drama bersiri ni, sebab aku lebih suka tengok citer Vampire Diaries, Smallville, Once Upon a Times. Konon omputih la sangat kan puiiii.. yang jadi fenomena paling hebat aku rasa Teduhan Kasih, sebab hampir setiap hari kakak kat opis aku ni dok citer pasal Teduhan Kasih, dari aku yang tak tengok citer tu pun tau sinopsis citer tu dari dia.  Status kat FB pun sibuk dok berteduhan kasih, haihhh tak kuasa mak.  Tapi episod akhir citer tu aku tengok la jugak dengan En. Khush, lepas tu dia komen. alaaa..klise jer ending dia, biasa arrr tu, lepas pung pang pung pang kene naya gitu gini, gededuk gedebak kene dera bagai, episod akhir cam biasa la, episod pembalasan..huh boringggg...amboiii..En. Khush ni, macam la dia ikuti citer tu, lantok la, tapi bagi aku pun biasa jer tak der apa yang syok sangat pun, bila aku cakap kat kakak kat opis aku tu, jawapan dia, dah ko tak tengok citer tu, best apa, happy ending, Ady Putra tu romantik sangat, baik sangat, bla...bla..bla..dia ulas balik citer Teduhan Kasih tu siap dengan muka ala-ala syoknyeee kalau dapat somi cam Ady Putra tu.

Lupakan pasal Teduhan Kasih tu, aku nak citer pasal Demi Dia pulak, yang ganti citer Teduhan tu la kalau tak silap aku.  Mula-mula aku tak tengok pun citer ni, tapi since pose ni, sambil nak tunggu bebuka ngan azan maghrib aku tertengok, masa tu pulak scene Abg Zoey (Abang Long panggil Abg Zoey sebab Zoey host gerak geri gasing)  tengah romantik-romantik ngan si Elfira Loy. Teruja la aku nak tengok sebab Zoey yang berlakon.  Aku mula suka budak jambu ni, lepas aku tengok Fear Factor Selebriti Malaysia (FFSM) ler, dia group ngan Dafi, dua-dua jambu, tapi hati kental, sampai ke final tu budak berdua neh dalam FFSM. Lepas berbuka aku pun tengok kat tonton citer nih, mula-mula tengok memang boring, cam citer budak-budak jer, nak-nak, Elfira yang berlakon, lagi aku tengok cam budak-budak nye citer, tapi sebab Abg Zoey punya pasal, aku tengok kat tonton dari episod 1 sampai la episod yang last ditayangkan kat TV.  Aku layan citer ni ngan Abg Long sampai kul 2.00 pagi, last-last aku terbabas sahur, sib baik aku super duper, sempat kejut En. Khush ngan anak-anak makan dengan cepat dan pantas.  Sambil makan En. Khush perli aku, haihhh tengok Abg Zoey punya pasal, sampai lupa sahur.  Saba yer bang yer..
Aku cakap kat En. Khush, 'Bang encem kan Zoey nih?" dengan selamba laki aku jawab, stok anak-anak ikan boleh la, muka jambu bebenor, ishhh..apa la laki aku neh, aku tengok citer ni pun bukan sebab jalan citer, tapi sebab si Zoey Rahman, kui..kui..kui..En Khush cakap lagi kat aku, orang lain minat yang badan-badan kental, cam Aaron Aziz, cam Ady Putra, cam Fahrin, dia minat yang muka cam budak-budak neh. Ish pelik-pelik.  Dah kalau ayang minat yang badan kental tak der la ayang pilih abang, boleh cenggitu.  Laki aku pun suka layan perangai sewel bini dia neh, secara paksa rela suh jugak tengok citer ni.
Ok apa, Zoey ngan El ni, dalam twitter ramai gak la yang dok ngata diorang ni budak geng bas sekolah ngan gerak geri gasing, aku tak kisah orang cakap apa pun, tapi skang petang-petang aku tetap nak tatap si Zoey nih.
Ok ar tuh, sebab dia ni pun dah berumur jugak, cuma muka jer comey, apa salahnya cuba watak-watak dewasa gitu, cam Elfira ni, walaupun cam kanak-kanak riang, tapi dia kira dh besar, cuma badan jer kecik comey, tapi dalam FFSM banyak gak task dia boleh lepas, siap dapat immunity lagi, sampai gak ke final. Bulan puasa ni, banyak pulak citer bersiri si Zoey ni, hari Sabtu aku ngadap Mertua Vs Mertua, citer pun so-so jew, tapi sebab ada budak ni, aku hadap jugak TB.  

Wednesday, July 17, 2013

MASAK-MASAK AND ANAK-ANAK

Yuhuuuu...kembali semula menjenguk ke mari..

Bila tiba bulan puasa ni, hari-hari mesti fikir nak masak apa petang ni, nak makan apa buka nanti
Sambil-sambil buat keje, mesej En Khus tanya nak makan apa
Tapi selalunya jawapan yang aku terima, tak kisah la, janji buka
Memang ler berbuka, ngan air sejuk pun kira berbuka gak
Haihhh..laki aku ni, tak pernah pun nak bagi idea ke apa ker

Kalu aku ngan dia jer berbuka tak kisah sanngat pown
Teh 'O' cicah biskut meri pun jalan jugak
Tapi ni ada 2 mulut lagi yang nak kene suap
Dah la yang tengah tu pose nak kene pujuk sepanjang hari
Yang Abang Long pulak dah biasa puasa nyakat pulak yang adik yang baru belajar puasa
Mau tak stress mummy hari-hari

Dah 8 hari puasa, Alhamdulillah Abang Danny dah puasa 4 hari
Walaupun dia tak faham sangat pun makna berpuasa
Tapi sib baik le ada cite Upin Ipin tu
Ulang tayang ler berkali-kali kasi dia semangat skit
Last-last hafal doa niat puasa ngan doa berbuka
Umur 5 tahun dah puasa kira ok la tu
Mummy ngan papa dulu pun darjah 6 kot baru puasa penuh
Yang selebihnya minum air lam bilik air
papa pun sama gak taktik zaman kecik-kecik


Ni 1st day puasa, Abang Danny penuh semangat bangun sahur, sebab malam tu aku dah ulang tayang  citer Upin Ipin yang episod berpuasa, Abang Long cam biasa la, makan sambil lelap, tapi bab-bab kejut sahur ni, aku rasa En. Khush lagi juara kot kalau nk kejut dia, selagi aku tak kejut tak bangun, kejut anak lagi senang dari kejut apak, haihhhh..

Bulan puasa ni senang pulak aku bangun pagi.
kalau bulan-bulan biasa tu, kalau tak pukul 6.30 a.m, tak bangun, tiap hari anak bekpas coco crunch, itu pun kalau ada, kalau tak minum air jer la anak ye.


Haaa..muka Abang Danny ada senyum, ni hari kedua puasa, tapi hari pertama Abang Danny dapat puasa sampai petang, senyum sampai telinga bila lepas buka En. Khush puji cakap pandai, bagus dan macam-macam yang bagus-bagus belaka la kat dia, kembang sampai telinga.  Tapi memang terkejut, bila amik dia kat taska, cikgu cakap Abang Danny puasa lagi buat masa ni, waktu tu dah pukul 5.30 petang.  Cikgu cakap lagi, dia sorang yang bertahan, kawan-kawan yang lain lepas sorang-sorang buka puasa lepas jam 2.00 petang tadi. Wahh..teruja mummy dengar cikgu cakap cenggitu. 

Yang si kenit tu pulak, sebab mummy terlampau ulang tayang citer Upin Ipin, sibuk pulak dia main osom.  naik pening Abang Long nak melayan si Ayish Kibung tu, kejap-kejap, Bang Yom..Bang Yom..ooootooommm..oootooommm..nak tak nak sambil buka puasa pun Abang Long layankan ajer, nak main osom.

Sabtu ngan Ahad lepas, dua hari berturut-turut Abang Danny puasa sampai petang, risau pun ada jugak bila dia asik tanya mummy lambat lagi ker buka, kejap-kejap tanya jam, kejap-kejap tanya jam, haihhh..naik risau dibuatnya, last-last pujuk suh tido, pujuk punya pujuk, tetido atas pangku mummy, nak manja la kan, perut lapar, sib baik si kenit Ayish Kibung tu tido, kalau tak mau bergaduh bila tengok Abang Danny peluk-peluk mummy.  Budak kenit tu cemburu yang tahap melampau, kalau papa tido kat mummy pun , dia sibuk begolek nak dok tengah, kalau papa tak bagi hantuk kepala kat belakang mummy, yang jadi mangsa mummy jugak, macam ni la nasib bila satu-satu nya pompuan kat umah, asik kene buli jer.

Hujan pun berenti dik oiii, budak ni kalau selagi tak clear kat meja makan tu, dia tak bangun, lepas tu pulak, hantu sos, makan naget nak sos kat dia sorang, bukan sos tomato ek, sos cili, mata sampai berair-air, muka sampai merah-merah, tapi sos tu tetap dia jilat, sampai la licin kat pinggan.  Perkakas rumah yang kat belakang Ayish tu sila abaikan, biasala tak der duit lagi nak pasang kitchen kabinet, pakai lemari dapur jer la, lagi satu sebab aku nak renovate umah ni, kalau buh kabinet kitchen siap-siap, nanti kene pecahkan balik, orang tak berapa nak ada cam aku ni, rasa sayang la kalau dah buat elok-elok nak kene ketuk buang kan, so kau humban jer la sume benda atas lemari tu.  Bak kata mak aku, nak tunggu ko renovate zaman bila pun tak tau, eh mak ni, tak per la mak, dok jer la cam tu,  kira ok la ni, ada rumah sendiri daripada tak der rumah dok menyewa kan.  

Sampai hari ke-8 puasa ni, aku masih belum pegi lagi kat bazar Ramadhan, sebab kalau pegi pun aku tak tau nak beli apa, baik aku masak nasi, goreng telur buh kicap, perah asam limau, buh bawang pun sedap, dari beli lauk kat PARAM, tak kene rasanya kat tekak aku.  So, hari ni, macam biasa la, sambil buat keje, kita google-google resepi apa nak buat untuk buka nanti.  Hope Abang Danny puasa sampai petang, risau jugak jadi cam semalam, cikgu dia goreng nasi, tiba-tiba mintak nasi ngan cikgu, dah pukul 3.00 petang bukak puasa.  Kalau dengan aku tu, mesti pujuk-pujuk, tapi bila dengan cikgu, dia risau pulak, buatnya budak ni pengsan kan susah, so nak tak nak, bagi ler jugak nasi goreng sepinggan.  Dah dapat separuh hari pun kira ok la tu kan.

Thursday, July 11, 2013

Ramadhan Datang Lagi

Pejam celik..pejam celik,  dah kali kedua aku berpuasa di Wisma Putra, bermakna aku dah 2 tahun di sini, sekejap jer masa berlalu, bila Ramadhan yang mulia ini muncul kembali.  Aku rasa baru jer aku ngan Aida makan Dominos kat bilik Kak Jenor Ramadhan tahun lepas, kebetulan tak puasa hahaha..

Soo..di bulan yang mulia dan penuh barokah ini aku ingin memohon ampun dan maaf kepada semua saudara mara, kawan-kawan, blogger and readers di atas segala kekhilafan diri, aku juga nak ucapkan selamat menjalani ibadah puasa dengan penuh keinsafan dan sama-sama kita mengutip pahala yang berlipat ganda di bulan yang penuh berkat ini.

SELAMAT BERPUASA DAN SALAM RAMADHAN


Wednesday, July 3, 2013

Emosi Ler Pulok

Baru-baru ini, aku ada discuss with En. Khush, 
kononnya kalau lah ditakdirkan aku tak der anak pompuan so aku ingat nak amik anak angkat.  
Belum aku bagi reason En. Khush 
dari baring terus duduk.  
Aku ngan En. Khush ni, kalau kitorang nak discuss or bincang-bincang something,
selalunya kitorang akan discuss tetengah malam, 
waktu nak tido, anak-anak sumer dah tido,
then sambil tunggu nak lelap mata tu, 
kitorang borak-borak la, tak kira la borak masa depan,
borak hal yang lepas-lepas, 
borak pasal anak-anak, 
borak pasal  masalah kitorang 
dan macam-macam lagi lah..

Entah macam mana tetiba aku boleh discuss pasal ni ngan dia
Aku memang nak anak lagi
Sekurang-kurangnya 2 orang lagi
tapi kalau ditakdirkan 2 orang lagi juga lelaki, aku redho dan pasrah serta terima ketentuan Illahi
tu kan rezeki namanya, mungkin ada sebab untuk aku tak dapat anak pompuan
Comel kan, geram gitu, Si Kibung tu pun dah 2 tahun, kalau ikutkan hati aku nak baby lagi
Tapi En. Khus cakap nanti la dulu
yer la, aku ni beranak jer, En. Khush yang banyak jaga anak-anak
bangun buat susu malam-malam, hantar Abang Long sekolah, hantar tiusyen, jemput sekolah
petang pulak amik kibung kat nursery, amik Danny kat tadika
sampai umah layan diorang nak itu, nak ini, sementara nak tunggu aku balik kul 7.00 malam

Bila aku balik pun aku just, masak jer, lepas masak aku mandi
sementara aku masak, aku mandi, mana ada anak-anak kacau aku
still lagi En. Khush yang layan anak dia nak itu nak ini
sebab kalau tengah masak, anak-anak kacau kang aku merajuk tak masak pulak
Tapi aku tak kisah pun kalau diorang mintak nak itu nak ini sementara aku kat dapur
tapi diorang ni tetap mintak ngan Papa diorang jugak
Yang apaknya nye pun layan jer
aku pun wat tak reti la kan hehehe...

Bagus kan En. Khush, sampai kan dia kene gi kursus jauh-jauh pun dia tolak
sebab dia risau, takut aku kelam kabut pagi-pagi nak uruskan 3 orang anak sekali gus
dia risau, takut aku gi opis lambat, sebab kene hantar Abang Long, hantar Danny and hantar Kibung
sejak aku dah anak tiga ni, rasa nya En. Khush tak der lagi gi kursus jauh-jauh
eh..citer pasal En. Khush lak, tak per la up skit, sebab dia memang papa yang baik hihihi..
So..berbalik kepada nak amik anak angkat, En Khus cakap, kita kan dah ada anak, lagi pun Abang bukan apa, kalau kita amik anak angkat, walaupun Ayang nak susukan, tapi Abang akan rasakan yang dia tetap anak orang lain, bila anak orang lain Abang susah nak sayangi macam anak Abang sendiri..berlinang jugak la air mata di saat-saat berdiskusi ngan En. Khus
tambah lagi sambil tengah borak-borak tu, tangan dia gosok-gosok belakang si Kibung kenit tu,
En. Khush, tambah lagi, memang sekarang kita tak nampak implikasinya
tapi bila kita dah tua, apa pandangan Abang-abang nya nanti
mungkin sekarang diorang kecik, diorang akan anggap macam adik sendiri
tapi bila diorang dah besar, sebab anak tu bukan berbintikan Abang, apa pandangan abang-abangnya

Aku diam, apa yang En. Khush cakap tu memang betul, sebab aku pun mungkin akan beza-bezakan kasih sayang nanti, memang bole untuk aku ngan En. Khush didik abang-abangnya dengan mengatakan itu adik diorang, tapi bila besar, tak mustahil akan timbul isu lain, adik beradik sedarah sedaging, sekandung pun boleh bergaduh, apatah lagi yang bukan darah daging, sebelum terjadi baik aku ngan En. Khus pikir semua tu..

Hampir pukul 1.30 pagi, berdrama swasta ngan En. Khush dengan pelbagai emosi timbul
last-last En. Khush cakap, tak payah la Ayang nak pikir pasal ni lagi
Insyaa Allah, ada rezeki kita, ada lah tu
lagipun Abang dah seronok dan bahagia dengan keluarga kita sekarang
dengan kehadiran hero-hero kita ni
Ayang cuba fikir, perancangan Allah untuk kita ni, ye lah..ayang tak der adik beradik lelaki, family Abang lak, hanya Abang sorang jer lelaki, sooo anak kita tak der bapa saudara, baik belah ayang, mau pun belah abang, so no wonder, Dia anugerahkan kita ramai anak lelaki, lagi pun kalau anak ke empat kita nanti pun lelaki, Abang nak, sebab cukup untuk angkat kita di liang lahad nanti, cukup elok kan perancangan untuk kita?
huhuhu..terkesan sungguh kata-kata En. Khush di pagi yang hening itu, makin lebat kesedihan aku, sambil dia peluk-peluk aku

Tapi apa yang En. Khush cakap tu ada betulnya, aku bersyukur dengan apa yang aku ada sekarang, aku bahagia dengan kehadiran hero-hero aku yang comey-comey ni,

So closed the book, don't make En. Khush emosi-emosi lagi hihihi..luv my family so much