Anniversary

Wednesday, October 31, 2012

Kursus Team Building

19 hingga 21 Oktober 2012 hari tu, aku gi kursus Team Building, kat PNB Ilham Beach Resort, PD. Kursus ni dah siri 2 untuk tahun 2012,  wajib hadir, dibahagikan mengikut gred jawatan, turn aku kali ni hanya untuk gred 27-36 sahaja. Tempat kursus memang cantik giler, kawan aku kata dekat ngan blue lagoon, tempat orang selalu main kayak ngan naik Banana Boat, memang best la katanya..aku selalu gak gi PD tapi tak pernah sampai ke hujung PD tu, dah masuk sempadan  ke Melaka.. resort ni, cam appartment, dalam 1 rumah ada 3 bilik, setiap bilik ada bilik air, memang selesa gilew ko..besar lak tu, boleh muat dalam dua ke tiga family yang besar, sewanya pun leh tahan gak regenya, sebab ada member aku  nak bawak family, kene bayar lam 700, ish..tak mampu aku tu der..aku selalu gi hotel kecik-kecik jer, kalau bercuti pun janji leh muat aku lima beranak dah cukup. Dalam 1 appartment ni, aku dok berempat, aku, Aida,Jenor ngan Kak Sue.  Semua PA, biasa la senang nak bergosip, kebetulan dok ngan geng-geng, memang tuah aku la kali ni, risau gak takut dok ngan orang tak kenal, tapi dah nama team building patutnya dok la ngan orang tak kenal baru leh nak membina kumpulan, ni tak, masing-masing nak duduk ngan orang kenal..

geng serumah dari kiri Kak Sue, Kak Jenor and Aida..tepi sekali tu aku la kannnn..

View dari my bilik


Bilik kitorang


tengah kira berapa ketinggian nak terjun terus ke pool
geram dah nak terjun nih..
Yang best lagi tu bilik aku facing pool, memang dah plan ngan kak Jenor, plan nak sampai awal skit, sebab nak terjun kolam petang tu, lagipun dah lama kot aku tak swimming, memandangkan swimming suit aku seksi meksi, aku pun mencilok swimming trunks En. Khush, si Jenor ngan Aida gelakkan aku kata nampak tutttttt...ye la mana nak sorok tempat laki punya tu..buh aku punya..tak sesuweiii you...tapiii.....ada aku kisah, janji aku dapat terjun ke pool tu, ish nampak sangat kejakunan di situ, ye lah..bukan selalu pun leh berenang-renang, sambil mimpi cam anak orang kayes gitew. Dalam sejam kitorang menyelam, berenang,semua style renang kuar tiba-tiba hujan turun..adoiiii..spoil btul la..kalau dah hujan sah-sah la kene halau dari pool tu, sakit ati mak tau..tepaksa la naik bilik, mandi-mandi..solat maghrib..terus gi makan sebab ada kelas malam.


Kalau bunyi Team Building jer mesti la syokk..sebab ingat tak der ceramah-ceramah, rupanya sehari dok dengar ceramah dari BTN, ngantuk tahap gaban aku, asik dok kuar masuk bilik air jer, pastu dah tak tahan sangat aku naik bilik tidor, aci tak?, bila diorang tanya aku kata sembelit tahap kronik kene gi tandas kat bilik, senang nak bukak habis seluar baju, hahahaha..bab auta nombor satu.  Dalam pada dok dengar ceramah tersengguk-sengguk dan terhangguk-hangguk tu, sempat jugak aku berdengkor lam dewan, ye arrr..sapa tahan dengar ceramah pasal politik, aku dah la tak minat sejarah, sumer kuar sejarah Tanah Melayu la, apa la, perjuangan la, memang aku hanyut la kan.  Lepas habis ceramah baru la segar mata aku sebab aktiviti petang kitorang, gi jungle treking, memang best giler la..panjat-panjat bukit, masuk hutan.  Aku and the geng akan meneroka alam semulajadi di Hutan Simpan Tanjung Tuan, panjat sampai rumah api.
  

Menuju ke Rumah Api Tanjung Tuan, tu...kat sebelah aku
tuuu..minah ngandung 3 bulan tapi lasak giler, siap treking lagi.
.

Ni pulak dahan besar melintang jalan, memang kene terbongkok-bongkok, nak lalu sini.

Ni perigi apa ntah, marshal kitorang tu kata..perigi ni tak pernah kering airnya..kalau dah ada mata air memang tak kering la kan..

Ni..pulakkk tapak kaki Sang kelembai, betul ke idak tak pasti la aku, marshal kitorang pesan jangan suka suki nak gi ukur tapak kaki tu ngan tapak kaki sendiri kang tak pasal-pasal ikut balik baru tau..huhuhu..dok kat hutan nih jangan nak wat pasai..
Lepas Setengah jam dah sampai separuh bukit, hampir-hampir ke puncak
dannn.. akhirnya aku telah berjaya mendaki ke puncak bukit ini..
View dari rumah api Tanjung Tuan, indah sungguh ciptaan Ilahi

Akhirnya sampai la ke Puncak Bukit Rumah Api Tanjung Tuan, sambil menikmati terbenamnya fajar senja..wahhh ayat poyos -___-
Kumpulan poyo yang cemerlang mendaki bukit yang cam anak bukit jer pun ..


Hampir sejam mendaki akhirnya selamat la sampai ke Rumah Api Tanjung Tuan, kitorang dilepaskan naik ke Hutan Simpan ni, mengikut kumpulan, jadi... sebab aku kumpulan kedua dilepaskan jadi kitorang sampai awal ke puncak, lepas tu kene pulak tunggu kumpulan lain sampai untuk sama-sama turun, masa ni, dah  pukul 6.45 petang, memang kenyang la nyamuk kat situ dapat sedut darah aku yang manis lagi segar  ini..huhuhu..

Kak Jenor dah sampai terjelir, bukan penat mendaki, penat menunggu  group last yang tak sampai-sampai

Apsal ko Mek Da, sampai terjuih mulut tu..aku tau la penat..ko tengok Kak Sue tu, drama queen nak buat-buat pengsan kalau penat, tapi begambo jadi ayu..konon comel la sangat Kak Sue tu...uwekkkk...
Lepas jer sumer sampai..terus berambus balik resort, aku terus pecut laju-laju turun sebab nak kejar makan, aku dah tinggai depe nih..lantok korang la..lapo tahap gaban dah..lepaih dinner..mandi and siap-siap gi kelas malam lak..malam tu kitorang ada task kene wat wayang kulit ngan karaoke, patutnya aku pun kene nyanyi juga, sebab group aku sumer tak nak melalak, jadi aku dengan paksa rela sanggup la nak mengsumbangkan suara, tapi disebabkan masa tak mengizinkan nama aku tak kene panggil..huh..lega..kalau aku memang kene nyanyi malam tu, memang semua terus keluar dari dewan terus tercirit..sekurang-kurangnya tak kene kutuk ngan makhluk-makhluk tiga ekor kat ataih tu..kalau tak mampus masuk bilik kene kutuk gile-gile..diorang ni bukan leh pakai..pantang wat salah mampus la kene bantai..

ni group aku tengah tengok diorang menyumbangkan suara ..sampai tersengguk-sengguk aku..punya lah merdu suara masing..sambil tangan kat dada..mata pandang atas..
Hari Ahad aktiviti yang paling paling paling dan paling aku suka, sebab aktiviti gedik-gedik..panjat sana panjat sini, lompat sana-lompat sini, memang peberet aku la..sib baik aku kat Kementerian baru, kalau kat Kementerian lama, memang dah lama dah tudung aku terbang, kat sini aku control lagi laa..lagipun opis lama diorang dah kenai aku cam mana, kalau kat opis baru ni, kang tak pasai-pasai kene kutuk dari mulut ke mulut pulak..susah pulak..


discuss nak step lagu chiken dance tapi buat dengan cara tersendiri, aku jugak la kepalanya ..sebab dah nampak aku jer tergedik-gedik lebih, diorang ni pun ngikut jer la..
Lepas menari-nari tarian ayam..kene masuk kolam wat renang berirama pulak..adoi..aku dah la pantang masuk air..jadi mengeletis satu badan, rasa terus nak berenang kuak lentang..wat breast stroke ke..tak pun menyelam naik kaki jer kat atas..bapak best..dah la siap pasang lagu khabi kushi khabi gham..giler vavi tak hengat la aku dalam tu..plak tu dapat kumpulan yang sama giler jgak..ngikut jer apa aku mengeletik dalam air tuh..aku suruh angkat pun..diorang angkat, dah lah angkat hempas campak lam air camtu jer, sib baik cek ni leh swim swim katak..
tu dia..siap julang-julang hakak lagi..mamat dua ekoq kat bawah pun layan jer kepala giler hakak ni..

ni plak cik kak dua orang ni pun tak hengat..sorang tu dah la bawak perut..leh lak angkat-angkat hakak nak campak lam air..ada style cam perenang berirama profesionale gitew..ahaks...
lepas korang campak aku..kita gelek la..gelek la...
Lepas aku dok meronggeng lam air ni, kene pulak bergerak ke tepi pantai, kene pulak berkayak ke tengah laut, sekali lagi main air, tapi bezanya air masin, sekali lagi la aku mengelitik dapat main lam air laut, panas ker..bahang ker..aku dah tak hengat, janji leh berendam.  Masa kat kayak tu kitorang diajar cara-cara nak selamatkan diri bila terjatuh dalam air, biarkan diri hanyut di buai ombak..wahhh.. hilang stress aku leh baring dalam laut..bukan nak eksen la kan, memandangkan aku leh berenang renang katak, aku dah tak kisah pun apa benda instructor tu cakap, aku layan jer ombak tu..sambil mendongak ke langit biru..rasa cam nyaman jer, melayan bunyi deru ombak..


ready-ready nak berkayak neh..lambat betul kayak sampai, mengelis dah hakak ni..
masa ni aku amik gambor je la..tunggu team ni gi kayak dulu baru la team aku amik turn




Lepas dari berkayak kat laut nun, group aku kene wat task ni pulak, sementara tunggu team ni siap aku pun amik ler gambor diorang, time team aku, tak der pulak orang nak amik gambo, masa wat task ni pun aku jugak la yang tukang panjat, memandangkan aku ni tinggi kan, dalam tayar tu ada air, kene keluarkan tayar dari tiang tu dan tak boleh air dalam tayar tu tumpah, bayangkan lah aku kene panjat tetinggi tu, sib baik la jejaka yang angkat aku tu gagah perkasa, tapi diorang ni, bila dah tayar tu keluar jer dari tiang,dah bersorak dulu, aku kat atas ni bukannya nak turunkan elok-elok, jatuh bedebuk cam nangka, sakit pinggang-pinggang hakak tau..rasa cam makan strawberry bila jatuh tergolek tu..tapi disebabkan jiwa kegeletikkan aku menjadi-jadi, tetiba lak jadi kebal tak rasa apa-apa, habis wat task ni, kitorang bergerak ke task seterusnya, task yang paling best sekali, teringat masa kecik-kecik main tembak-tembak ngan buluh buh biji lam tu..




time ni memang tak hengat la..padahal baju tu luar dalam basah, ada aku kisah basah ker apa ker, janji aku leh tembak, menatang peluru dalam tu sakit giler bila kene, cam kene tembak betul-betul, apa menatang ntah diorang panggil palet ker apa ntah, yang senapang tu pulak diorang panggil marker, pakai baju kalis peluru la konon kan, pegang marker, aku ingat marker pen ke haper ker..rupanya senapang tu yg marker, main cam betul-betul nak berperang ni, kene ambik bendera merah tu lepas tu bawak ker markas, mula-mula main memang aku tak hengat langsung bila dah kene tembak sekali mampus aku tak keluar dari kubu dah, sakit siot kene tembak, sampai lebam lengan aku, diorang ni pun sajer je tembak tempat tak berlapik.

kesan kene tembakan padu pain ball, seminggu tak hilang kesan ni, dah la sakit, hampeh btul sapa yang tembak aku tu..


Haaa..nampak-nampak, aku menonggeng tu..tengah syok dok wat highway guna straw, aku bab main-main ni memang aku suka.  Sooo..layan jer la gambar-gambar ni, sebab maleh dah  nak elaborate..time ni dah hari last, dah nak dekat balik, nak bagi sijil lepas tu terus berambus, tapi memori kat sini aku tak kan lupa, dapat kumpulan yang layannnn jew, then leh release stress kerja, hilang sekejap ada anak tiga kat umah ngan keje yang menimbun bila dapat mengedik dan mengeletis.



time ni fasi tanya sapa yang rindu anak sangat-sangat, aku orang pertama yang keluar ke depan, aku  kalau bab-bab melibatkan anak ni, jangan buat pasal la, bertarung nyawa pun aku sanggup, dalam ramai-ramai yang hadir tu, banyak ni jer yang rindu anak..ish-ish..apa nak takut, keluar jer la, ker..takut nak ngaku ada anak hehehe..


Wednesday, October 24, 2012

SEJARAH KU BERMULA PART 2

Maka..pada awal tahun 2010 aku pun berjaya bertukar ke Cyberjaya, bawah KPM jugak, tapi bahagian lain, Bhg. Pembangunan dan Penilaian Kompetensi(BPPK) khas untuk Pengurusan PTK cikgu cikgi dan PT-PT di bawah SPP.  KPM ni besar, bawah KPM ni ada 32 bahagian kalau tak silap aku, kalau orang tanya, "eh ko dok KPM kan?" kenal tak sipolan sipolan?  memang tak kan kenal, melainkan kalau orang yang dia tanya tu sama-sama PA atau orang yang main sukan, kalau tak memang aku tak kenal, satu Bahagian pun belum tentu kenal semua, kalau dah 1 Bahagian pun dah 500 lebih orang, cam ner nak kenal. Ok! sambung balik.. Kebetulan pulak SUB BPPK, baru bertukar dari BPSM,  kiranya sama-sama baru ngan aku la, dia masuk 2 hari awal dari aku, tu yang mengeletis nak PA cepat,  aku pulak mengeletis nak tukar, dapat la aku ni attached ngan dia.  hari pertama report duty kat Cyberjaya, gayat giler tengok boss baru ni, muka dah la ketat, cam garang giler..huhuhu..dalam hati, padan muka aku, elok-elok dapat Abang Haji yang sopan santun dan lemah lembut tu nak sangat tukar, tapi boss baru ni cam paham pulak keresahan hatiku ini, tiba-tiba dia cakap, wajah ni anugerah, jangan risau, saya tak pernah lagi makan orang, hahaha..gelak besar aku masa tu, mesti dia terkejut,,apo gilo PA ni..   

Dalam borak-borak ngan boss baru, rupanya dia ayah kawan aku, sama-sama main netball MESCA, laaa..kecik nya dunia, sebelum ni kawan aku tu ada cakap, tapi aku pun tak perasan yang mana satu, rupanya bapak ko boss aku skang. sabo jer la aku...termasuk dengan boss  skang.. aku dah bertugas dengan tiga skim yang berlainan, skim W,skim DG dan skim M, kalau bagi kakitangan kerajaan diorang tau lah maksud huruf-huruf disebalik skim-skim ni.  Dalam banyak-banyak skim ni, aku suka attached ngan W, 'W' yang aku maksudkan bukan bidang kewangan tapi Perkastaman, beruniform punya orang laaa, mungkin masa tu boss aku baik jadi aku selesa ngan dia, yang lain pun baik jugak tapi keserasian bersama tu, aku lebih pada 'W' hehehe..tapi kalau dalam keprofesionale, nampak class dan bermutu, aku suka M, diorang nampak profesional, speaking sampai kuar habuk dan berdiplomat termasuk la boss aku skang..ceeewaaahhh..kalau DG ni bagi aku kat sekolah diorang memang bagus la mendidik anak bangsa menjadi insan berguna, tapi kalau masuk pengurusan diorang slow sikit (mampus aku kalau orang-orang DG baca ni), mungkin tak semua, tapi ini berdasarkan pengalaman, aku bukan bekerja dengan orang bawahan yer..aku bekerja ngan top-top level, jadi aku boleh nampak keperbezaannya itew..orang-orang M ni mempunyai confident level yang tinggi, tanya jer Pekeliling itu, Pekeliling ini,boleh je diorang  ni hapai..,  nama pun diplomat kan.

Eh eh ke lain pulak aku ni, nanti orang kata aku tak puas hati ngan DG pulakk, idok la begitu, kalau ikutkan orang-orang M la yang telah cuba untuk menarik elaun aku dulu, tapi tu, M kemaruk kerja, berlagak, jadi abaikan sajer la. Sok-sok aku  jumpa diorang balik, dan masa tu mungkin diorang dah naik pangkat, jadi orang besau-besau..tak tau la macam mana kannnn...sepanjang aku di Cyberjaya, boss selalu nasihatkan aku, kita perlu cari pengalaman sebanyak yang mungkin, jangan dok satu-satu tempat terlalu lama, wahhh..semangat berkobar-kobar aku dengar nasihat dari boss masa tu, dia lah boss aku yang paling banyak story morry pasal pegawai-pegawai yang mula dari bawah kemudian berjaya dan sekarang dah bergelar profesionale.  Aku bekerja ngan boss aku ni tak lama, lebih kurang 1 1/2 tahun sebelum aku bertukar ke Wisma Putra.  Dia juga la yang tolong aku karang surat ke JPA untuk disenaraikan dalam list interview ke Wisma. Thank you boss ek...lagi pun aku bertukar ke Wisma bersebab, sebelum ni, tak pernah terfikir untuk aku melangkah ke sini, sebab dulu aku ada orang tua yang En. Ahmad Khushairy sayang lebih daripada aku, tapi memang patut pun dia letakkan aku tempat kedua dalam hatinya, sedikit pun tidak pernah aku terasa hati..sebab aku kenal dia pun setelah dia besar panjang, dah kenal apa itu dunia..tapi semenjak kami kehilangannya, En. Ahmad Khushairy dah izinkan aku untuk  mencapai impian aku. 

Tu la perjalanan kisah aku sepanjang tempoh 3 tahun tak berblog..sebenarnya panjanggggg lagi..tapi sikit-sikit udah ler..nanti cemuih plak..dalam tempoh tu jugak aku belajar Mandarin, dan Alhamdulillah, boleh laaa kalau setakat nak beli-beli barang ke..nak nego harga ke.. ngan orang cina tu kannn.. nanti la aku wat entry mari belajar Mandarin..

Ex-Opis @ LPM, Parcel E, Putrajaya

Ex-Opis @ BPPK Cyberjaya

Ex-Opis @ BPPK Cyberjaya
Opis Wisma Putra tak boleh expose sangat, sebab kat sini biasa-biasa ajer..lagipun still bekerja kat sini so kene silent la skit..gitew hehehe..sapa-sapa berminat nak masuk sini leh apply kat JPA ek, nanti kalau ada kekosongan Wisma Putra akan wat intebiu, kalau pass leh la join Wisma, kalau tak pass leh cuba lagi, aku tau mesti ramai PA's nak join Wisma kan? haaa sila-sila, lagi pun rezeki masing-masing, dapat posting tempat best itu bonus, dan semua tempat pun okey, leh cari banyak pengalaman, itu yang lebih berharga.

Adios...zàijiàn....wŏ shuō wàn le..

Wednesday, October 17, 2012

WHERE THE MONEY DROP!!!

Cerita   SEJARAHKU BERMULA  akan ku sambung nanti, skang ni nak citer pasal 1 juta ringgit duit jatuh dalam lubang, hahaha...bestnya kalau duit jatuh atas ribakan?, tak payah kerja, dok umah je, sambil tengok tv makan cikedis duit jatuh macam hujan, tiap kali duduk..duit jatuh..bapak syokkkk...

Haaaa..la ni aku nak citer pasal duit jatuh laaaa, tak payah susah-susah cuma jawab soalan, kalau betul, where the money drop...dapatlah duit..dap nya..tapi betullah, kalau memang rezeki tu, Insyaa Allah dapat, tapi kalau bukan rezeki tu memang kene redha dan pasrah ajer ler..

Bulan 9 ari tu aku ada masuk audition 1 Juta Ringgit Money Drop. Audition wat kat Garden Hotel PJ, alaaa...sebelah Mid Valley tu.  Iya-iya la cuci gambar, isi borang online bagai, search internet, siap like page RM1,000,000 Money Drop lagiiii..punya la semangat nak ujibakat.  Audition berlangsung 2 hari, hari Sabtu ngan Ahad, kebetulan Jumaat tu aku duty 108, jadi En. Khush jemput aku dari Wisma Putra terus ke Garden Hotel, kitorang pergi dalam pukul 7.30am, janji ngan anak buah aku, jumpa di Garden Hotel, lpas tu pass anak aku kat dia.  Sian anak-anak aku, dah la pagi gila mengkibung kenit tu kene bangun and mandi, semata-mata mummy ngan papa nak kejar sejuta ringgit punya pasal, tak pe la kot-kot dapat kan.  Rezeki sapa tau.

Aku sampai sana dalam kul 8.00, jalan tak jammed la sebab hari minggu, tapiii,,sampai sana..terkejut Ya Rabbi, orang dah beratur keliling bangunan Garden Hotel tu...punya la ramai gile vavi orang nak cepat kaya kan, termasuk aku..


ni dah separuh hari aku beratur dari kul
8.00 pagi sampai kul 2.00 petang punya la gilo nak kaya kannn..
Aku pun gigih la beratur..punya la panjang, lepaih tu..yang datang lak semua yang educated, stylo-stylo, cam orang kaya pun ada..haihhh..diorang pun kemaruk jugak ker nak duit free ni, osah gilo ehhhh manusia ni.

En. Khush ngan laki Aida, dari pagi beratur tak putus asa ni,
nampak beg En.Khush tu, penuh ngan makanan, punya la prepared kot kebuluq masa tengah queue. 

Sabo je la..
Masa ni aku ngan Aida dah tinggal laki masing-masing, sebab kitorang wat plan baekkkk punya nak potong queue, dah tak tahan kot, dengan panas bagai, peluh tiak lagi, camno nak masuk tb nanti..waaahhhh..angan-angan tinggi melangit..dah alang-alang nak potong queue, kitorang terus gi depan sekali. Wat borak-borak lepas tu konon-konon bertelepon, dapat la dok depan, kebetulan jumpa pulak member masa sekolah menengah, apa lagi amik kesempatan la beratur sekali ngan dia.


Nazrul ngan wife dia, member sekolah menengah yang sama jugak potong queue

Dalam kitorang potong queue tu,ada sorang mamat bengong depan aku perasaan yang kitorang ni menipu, sekali dia cam bengang giler kat kitorang, siap bagi tau orang-orang belakang and depan dia, suh kenal orang sebelah menyebelah, sebab ada orang nak potong barisan, cinabeng btul. Tapi aku and the geng wat bodo jer, maka dengan usaha yang gigih, tinggal beberapa langkah lagi untuk masuk ke dalam, sebab crew Money Drop ni, lepaskan 50 pasangan pada satu-satu masa untuk masuk peringkat pertama iaitu ujian minda.

Beberapa langkah jer lagi nak masuk untuk stage pertama, ready-ready
Dah bersemangat ni, skit lagi nak sampai, dalam 10 pasangan jer lagi, dok happy-happy sekali crew tu kuar and announce, "pendaftaran untuk hari ini telah ditutup, kita akan buka semula seawal jam 6.00 pagi esok di aras 5, sila terus ke aras 5". Alamak!!!! kecewa giler..siap maki-maki lagi crew tu, sebab tak proper langsung cara penganjuran diorang, nate la ho..dengan penuh kekecewaan kitorang balik, dah la sanggup tinggal anak kat anak buah aku.  Balik la dalam kesedihan yang melampau, tapi aku ajak jugak En. Khush, nak datang balik esok pagi, nak kuar sebelum pukul 6.00 lagi, Nazrul and wife pun nak join jugak, so kitorang set la, sapa sampai dulu beratur.

Pukul 5.30 am pagi esok tu, Nazrul and wife pegi balik kat Garden Hotel, dah alang-alang dia kuar dulu, aku pun siap singgah beli nasi lemak la.., air la..,pukul 6.30am lebih gitu la aku sampai Garden Hotel, terkejut gile aku tengok orang lagi ramai dari semalam, gile hebat diorang ni, tak balik ker? rupannya diorang tido kat parking hotel, memang gile vavi la diorang ni, Nazrul and wife dah beratur, aku pun tumpang sekaki, sekali...punya la bongok berganda-ganda crew Money Drop nih, gi alih tempat pulak, kene beratur aras lain, masing-masing berebut la, yang kesian tu, siap ada bawak anak kecik lam stroller, siap tinggal stroller bawak anak, naik esculator..berhimpit-himpit nak beratur, riau la budak tu, aduhhh..kesian gile, mak apak punya pasal anak jadi mangsa, dah la kene bangun pagi-pagi.  Sib baik aku dah siap-siap tinggal  anak aku kat umah Mira ( anak buah aku).  Kalau tak ada orang jaga memang takkkkk laa..aku kemaruk nak audition neh.


Akhirnya aku berjaya ke peringkat pertama..baru 1st stage jer pownnn..
Seee..form aku dah di terima untuk menduduki ujian minda Where the Money Drop!!!
 Hari Kedua aku gi auditon, akhirnya aku dapat la ke 1st stage, sebab hari kedua ni, aku jujur, beratur dengan penuh kesabaran tanpa potong queue..kalau dapat duit tu pun tak der la rasa bersalah kannn..

Dah ready-ready nak masuk..tgh dgr briefing..gembira mak amek..
Lepas dengar briefing ni kitorang telah dipisahkan untuk amik ujian minda, kene jawab 20 soalan dalam masa 10 minit, aku dan pasangan masing-masing kene betul 13 dan ke atas..baru melayakkan kami untuk ke stage seterusnya.  Mesti korang kata senangkan, tapi soalan susah nak mampus..bagi yang tak tau macam aku ni..campur bengap banyak, pulak tu kene dok jauh-jauh ngan En. Khush, kalau dok sebelah menyebelah, memang sah aku meniru dia....lepas dah tau keputusan tu, En. Khush membebel kat aku..dia kata tahun depan nak cari pasangan lain la, pasangan ni tak boleh harap..kah..kah..kah..dia lepas ujian minda tu..aku btul 7 ke 8 cam tu la..bengong betul..walaupun tak berjaya tapi dapat merasa la ujibakat kan, boleh tau la macam mana soalan uji minda ni..keluar la aku dari bilik auditon dengan perasaan hampa..huh..penat beratur tau..

Soalan-soalan yang ditanya masa audition tu yang aku ingat, nanti korang jawab la ek.

1)  Permainan teng teng mempunya berapa kotak - leh tgk kat sini? Permainan Teng-Teng2) Jessica Ennis menang pingat emas semasa sukan Olimpik 2012 London dalam acara   
    apa?3) Pahlawan yang berasal dari Pahang?4) Nama sebenar penyanyi Miz Nina?5) Negara yang bersempadan antara Amerika dan Kanada?
6) Dalam permainan bola tampar semasa sukan Olimpik perlu ada berapa orang dalam  
    gelanggang?
7) Masjid bersejarah di Melaka di bina pada zaman apa?
8) Nama Perdana Menteri Thailand, kalau tak silap aku
9) Tobruk ke..tabruk ke..aku lupa dah..adalah sejenis apa?
10) Pakaian Kebangsaan Korea

Yang 10 soalan lagi aku tak ingat dah..selamat mencuba..tahun depan kita cuba lagi..tapi nak gi ke negeri-negeri jer la..kat sana tak der la ramai sangat..


Tuesday, October 16, 2012

SEJARAHKU BERMULA PART 1

Wahhhh!!!!...tajuk tak hengat siap ada part-part lagi, dah macam drama bersiri ADAM DAN HAWA dah..kemain lagi ek...tak per la..saat tengah rajin la konon, jadi aku bermula dari penghujung tahun 2009 memandangkan aku meninggalkan dunia perblogan ini pada penghujung tahun 2009, jadi aku try recall balik sebab dan musabab almost 3 years aku tak ada hati untuk menulis.

Eh..eh..apa sumer hilang ni tinggal secoit mukadimah jer..adui..nate sungguh...semalam aku dah tulis kemain hebat lagi..siap dengan emo-emo bagai, tengok kat umah malam tadi hilang dah..bukan auto save ke menatang nih..cis..ni yang wat aku fed up nih..grrrrrr...tak per sabo-sabo..ni ujian nak menguji tahap kesabaran aku, tarik nafas hembus..tarikkkk hembus..apa-apa pun save dulu..nak makan dulu kejap lagi sambung balik.

Ok sambung balik la..penghujung tahun 2009 aku tengah sakit jiwa, sebab pengurusan opis lama aku (LPM), korang cari la sendiri apa LPM tu ek,..eh..eh..suka hati jer, macam la korang teringin sangat nak cari kan?..LPM tu stand for Lembaga Peperiksaan Malaysia salah satu Bahagian under Kementerian Pelajaran Malaysia.., masa tu saat-saat yang paling aku rasakan menyampah nak pergi kerja, walaupun LPM lah yang telah banyak bawak aku keliling Malaysia (Malaysia je pun) tapi aku syukur, sebab di LPM jugaklah aku dan boss aku(dah pencen pun) mulakan Bahagian Pengurusan, masa tu KPM baru re-op, jadi aku baik la dengan pegawai-pegawai di bawah seliaan boss aku, kecuali ada sorang jer la yang boss aku  kurang berkenan sikit, tapi orang tu baik ngan aku.

Dipendekkan cerita setelah 5 tahun berada di LPM maka bermulalah era pegawai-pegawai baru yang muda remaja yang baru nak kenal keje, maka di situlah tiba-tiba elaun aku yang tak seberapa tu nak ditarik balik, tanpa pengetahuan aku pulak tu, potongan bermula dari aku terima elaun tu..gilo apo..dah 5 tahun kot aku dapat, lepas tu diorang nak potong, sedih sangat-sangat,...cer kira berapa ribu juta aku kene bayar balik, kononnya, kata diorang, aku dah tak guna tulisan cacing-cacing tu..so tak perlu lah bayar, bila aku tunjuk surat JPA, stupid pegawai tu kata itu hanya kelulusan bukan untuk pembayaran pun, wal hal itu antara aku ngan bos aku kot samada aku still amik dictation or not, sib baik  Tuan Haji aku suruh wat surat mengatakan aku still guna sampai skang dan berhentikan elaun tu dari sekian-sekian bulan, kira syukur la kan boss dah tolong, tapi aku dah panas vontot dok situ, meluat tengok muka pegawai-pegawai bongoks yang telah menyusahkan hidup aku tu, jadi aku pun berulang alik ke Bahagian Pengurusan Kementerian nak mintak tukar Bahagian daripada dok situ makan hati berulam jantung...uhuk..uhuk..uhuk..

Pendek cerita lagi, aku telah berjaya membodek Timbalan Pengarah Pengurusan untuk sign surat aku tanpa pengganti, sebab kebetulan awal tahun 2010 tu kerajaan tengah freeze pengambilan, so nak bertukar susah la skit kecuali tanpa pengganti, jadi setelah itu aku pun berjaya la tukar ke Cyberjaya pada awal 2010, makan masa bulan-bulan jugak la proses aku nak tukar, sementara nak bertukar tu asik menangis dalam hati, buat kerja pun dah hilang keikhlasan, sebab siapa lah aku ni untuk terus berjuang mendapatkan elaun yang tak seberapa tu kan..dengan kata lain PA cabuk cam aku ni mana layak untuk berbahas dengan pegawai yang level 41, yang menang pastinya 41, jadi solution nya aku mengundur diri, dan berjaya ke Cyberjaya. Yehaaaaa...yang bestnya elaun aku makin bertambah sebab aku jaga JUSA lak..Alhamdulillah hikmah disebalik ujian dari Allah.  



Ni betul-betul saat aku kesedihan masa tu siap
 MMS En. Khush lagi dah tak tahan lagi nak datang opis

En. Khush banyak sangat advice aku masa ni, supaya sabar, mesti ada hikmah disebaliknya. 


MMS En. Khush lagi sebab menangis setiap saat dan dah tak boleh nak
berhadapan dengan stupid officer tu.

Ni la Jue PA-Timbalan Pengarah Pengurusan kat LP
sampai skang pun ada kat situ lagi-kuar-kuar la Jue cari pengalaman baru

Ni lak Anis, dulu dia POOL kat LP di atas nasihat aku dia mintak tukar
dan skang dan jadi PA Rektor IPGM JUSA A ko..lagi masyukkkk


(to be continue)....hamboi...




P/S : terlalu banyak memori indah di LPM, buat Jue and Anis, semoga maju jaya, korang memang kawan yang best sepanjang akak berada di LPM huhuhu..sedih sey..lama tak jumpa korang.

Monday, October 15, 2012

Semangat Baru

Lama giler aku x ber'bloging'..why..why..why..tiba tiba datang semangat nak berblog semula..aku bgtau Aida kat YM yang aku nak menulis balik  tapi dia wat ikon gelak guling-guling kat aku..adoi..cer la bagi semangat..member nak menulis dengan rajinnya nih...siap suh aku tutup blog aku ni..dari biar jer bersawang bukak buku baru..dengan azam yang baru katanya, tapi sayang pulak nak tutup blog ni, memandangkan banyak memori anak-anak yang dah aku abdikan sebelum ni, jadi walaupun dah hampir 3 tahun tak menghapdet jadi dengan lafaz BISMILLAHHIROHMANNIRRAHIM aku mulakan perjalanan hidup aku semula.

Sebelum aku bersemangat nk hapdet blog aku ni, aku baca balik apa yang dah aku tulis sebelum-sebelum ni, betapa lamanya aku tak tengok laman ni, rupanya last aku tulis dari anak nombor dua aku kecik lagi baru 11 bulan sampai skang dah 4 tahun kwang..kwang..kwang, dah kuar sorang lagi pulak tuh..aduyaiiii..giler lama aku biarkan laman ini tanpa dikunjungi uhuk..uhuk..uhuk..sepanjang tempoh tu jugak banyak perjalanan, memori dan dugaan yang telah aku lalui.  Nanti mesti orang ingat aku dah tak ada kerja sangat dah sejak tukar opis ni kannn..ish..ish..idak la cengitu..macam biasa la kan, PA cam aku ni kerja kat mana pun sama jer, tapi rasanya kat opis baru ni lagi banyak kerja sebenarnya daripada opis-opis aku sebelum ni. 

Untuk permulaan menghapdet blog ni..aku kira tak payah la tulis pepanjang bebenor kan..cuma aku nak tunjuk family aku setelah 3 tahun menyepi diri..wahhh ayat artis gitu..

tadaaaa...hah..ko..dah 3 hero aku kannn..

Setelah bertahun-tahun jugak tak bergelumang ngan menatang ni, aku cam bodoh sangat-sangat nak setting menatang-menatang dalam nih..jadi terpaksa la kene draft ambil masa berhari-hari gitu..bongoks..daripada aku menyumpah seranah semua menatang dalam ni baik aku berenti dulu..esok-esok aku wat cerita lain lak..


Abang Long dah 
berumur 8 tahun

Abang Danny godek dah 4 tahun

Ayish a.k.a mengkibung
dah 1 tahun setengah