Anniversary

Monday, September 16, 2013

FIREWORK

As salam semua..

Malam tadi aku mengeletis nak tengok bunga api, dah lima tahun aku rasa tak der pertandingan bunga api kat putrajaya, sebab last aku tengok masa akhir tahun 2007, masa tu aku tengah mengandungkan Abang Danny, aku gi tengok naik motor jer ngan En. Khush, kat presint 5 kalau tak silap aku, sebab masa tu banyak lagi jalan kat Putrajaya tak bukak lagi, so..nak ke presint 5 tu agak sesak skit, so we decided used motorcycle, nak mengelakkan jammed.

Tapi malam tadi, baru ler aku tengok balik, setelah lima tahun tak tengok pertandingan bunga api besar-besaran kat Mesia ni.  Aku pun tak tau malam tadi turn negara mana.  Kitorang sampai dalam kul 8.45 malam.  Kiranya tak berapa sesak la lagi, sebab polis banyak lencong jalan and kebetulan kitorang sampai, polis baru bukak tempat parking baru, so dapat lah kitorang parking dekat sikit ngan tasik kat PICC tu, tapi tak der la dekat sangat, kene jalan la sikit, sebab kitorang parking seberang jalan, so kene turun bukit, menuju ke tasik dekat jambatan kat PICC.  Aku pun tak tau Presint berapa, tapi kitoarang dok kat bawah jambatan PICC tu la.
Mula-mula sampai, memang budak bertiga ni baik lagi, boleh duduk, tengok orang lalu lalang, tapi dah sampai ke minit 30, diorang dah macam kene gigit semut, si kecik tu berlari sampai aku pun berpeluh nak mengejar, tapi macam biasa lah, tukang kejarnya Abang Long, lepas Abang Long tangkap, terjerit-jerit macam kene sawan, adui cam rasa nak balik dah masa tu.  En. Khush tak yah cakap la, rasa cam panas bontot dah, nak ajak balik.  Sabor je lah..sebab tu gambo semua gegar-gegar, sebab mana nak mengejar anak, mana nak tala camera, bila tengok gambor memang rasa sakit hati pun ada.

Si kecik dah mula adegan berlari ke sana ke mari, Abang Long still maintain lagi, kejap lagi, dia pun sama, bontot kene gigit semut, duduk lama-lama.  Berlari tak hengat dunia, macam baru terlepas kat padang yang luas.
Nak mengelakkan hero tiga orang ni barlari, kejap-kejap papa panggil amik gambor, kejap-kejap panggil amik gambor, sampai abang Long cakap, "asik begambar jer, orang nak tengok bunga api", dah kalau sampai kul 8 lebih, bunga api nya kul 10.00 malam, idok ker boring tuh, dah la ada orang jual air, nak beli air pulak, dah penat berlari, dahaga, air nya pulak mahai tok sah cakap laa, pandai sungguh depe ni wat duit. Sib baik ada jual air jer, kalau jual eskrim, jual belon tembak-tembak, mau nak tunggu kul 10.00 malam bankrap mummy.
Bunyi berdentum sekali, kecik kepala budak Ayish kibung tu lari kat mummy, terkejut agaknya..sempat ler papa snap gambar terkezut tu, tapi lepas tu, terus ilek balik, dan-dan lari keliling, ada dia kisah berdentum dentam ataih kepala tu..pertunjukkan bunga api ni, dalam setengah jam jugak la..jenuh berdiri, nak duduk orang ramai kat depan, idok nampok pulak, tepaksa le berdiri jugak.  Korang layan ler gambo bunga api yang sempat En. Khush snap ni, sebab lepas habis tu, kitorang terus berangkat balik, sejam terperangkap jamed nak kuar dari Putrajaya, dari kul 11.00 nak kuar Putrajaya sampai umah dekat kul 1.00 pagi.  Sampai umah, semua terus tebongkang , penat meredah jammed memalam buta tu, keadaan kat Putrajaya. kul 12.00 malam cam kul 9.00 malam, giler meriah.






Sunday, September 15, 2013

ermmmm....manginyerrrr...

Hi u olsss..

Kalau citer hal minyak wangi, aku rasa pompuan memang suka ngan minyak wangi, termasuk la aku kan..
Sebab kalau nak pegi kerja or keluar jalan-jalan tak sembur minyak wangi memang rasa tak sah, rasa cam tak lengkap pulak
Mesti terhidu-hidu bau baju sendiri, kot-kot la bau ketiak ke..bau ashem ke..kennnn
Kalau En. Khush wangi pun, aku suka, kadang-kadang nak pegi keje tu, lepas salam-salam..peluk-peluk..cium-cium..tetiba lak terbau wangi lebih hari tu, bisa mendatangkan aroma nak peluk lebih-lebih..,hahaha..itu aku la..tak tau la orang lain.  Sebab aku ngan En. Khus setiap pagi lepas aku salam cium tangan, dia akan peluk n cium-cium aku, ni bukan nak bukak cerita dalam kain sendiri ek, ni nak cerita, kemesraan suami isteri, dah 10 tahun dah aku ngan En. Khush amalkan macam tu, Alhamdulillah harmoni rumahtangga..Insyaa Allah..
Kalau sehari termiss buat macam tu, sampai petang tak tenteram, tapi Alhamdulillah sepanjang 10 tahun hidup bersama ngan En. Khush, ada lah sekali dua termiss, kadang-kadang anak-anak yang akan ingatkan, kalau aku lambat turun waktu En. Khush nak keluar gi keje pagi-pagi tu..Abang Long yang bising..
"mummy cepatlah Abang Long dah lambat ni".  Tapi kadang-kadang En. Khush yang naik atas balik, kalau aku lambat turun..boleh cenggitu..

Haiiihhhh..gi cerita benda lain pulak, suka tau melalut ke lain.  Aku nak citer pasal ni..
Minyak wangi yang baru aku beli semalam, aku survey perfume ni kat ebay, lepas tu cari feed back kat Jadore Dior.  Bau dia memang wangiii sangat-sangat, dan harganya pun aku rasa cam tercekik biji durian, aku pernah guna  jenama Dior ni..tapi yang perasa cam kat bawah ni

tu pun aku beli hak kecik jer, idok mampu hok besar-besar gadang..tapi wangi dia, melekat sampai petang, memang mabeles, sembur sikit jer, udah semerbak satu rumah.
Ni, koleksi minyak wangi aku dari setahun setengah yang lalu,  botol Christian Dior yang lama ntah mana aku campak kan, rasa cam simpan satu tempat dah, tengok-tengok tak dak..tapi dalam banyak-banyak ni aku suka bau Elizabert Arden 5th Avenue, tapi stok dah yilek, minyak wangi ni, aku beli ngan kakak angkat aku yang kerja kat KLIA, dapat la jugak 10% less for KLIA staff, kira ok la kan, daripada harga without less langsung.  DKNY tu, aku ada 4 koleksi, Green Apple, Fresh Blossom, Golden Delicious ada la sikit lagi, nak jimat-jimat, leh tukar-tukar bau, pastu Red Delicious(yang ni aku tinggal kat umah pak mertua aku kat Seremban) sebab laki aku ni suka balik terkejut-terkejut, mana lah tau time-time nak kuar kan, lagi pun aku malas nak hangkut minyak wangi kehulur kehilir, dengan botoi-botoi gadang ni, ada la yang kecik conet, aku letak lam beg, DKNY Green Apple.

Semua minyak wangi ni, kat Ebay murah gila tau u olss, sakit ati mak tau, tapi tak der shipping to Malaysia.  Jadore Dior tu, Ebay wat sale baru 36USD, cer korang convent Malaysia, baru dalam 100 lebih jer, plus shipping may be around 200 henggit jer, ok sangat-sangat kan, tapi kat Mesia yang botol sebesar aku punya tu dah 300++ dah tau, uhuk..uhuk..uhuk..apsal la barang-barang kat Mesia ni mahai sangat, plak tu tak der shipping ke sini, yer la kalau ada, harus lah barang-barang kat Mesia ni tak laku, sebab Mesia pun import semua barang-barang ni.  Kalau nak murah sikit gi la beli kat Singapore nu, tapi sama jugak tolak minyak, tolak penat, tolak tol..pung pang pung pang, dah sama rege ngan kat sini.  Tak tau la berapa lama pulak Jadore Dior aku tu boleh bertahan.  Harap-harap sempat la 6 bulan, memandangkan bedak aku pun dah mula susut nih..haiii..duit..duit..cam air mengalir disungai..

Wednesday, September 11, 2013

Oh Gigiku Sayang

Aku memang particular bab gigi,sebabnya aku takut sangat rongak..aku takut kalau suatu hari nanti, bila dah tua-tua, tak der gigi, aku dah la kuat menyengih..macam mana nak menyengih kalau tak der gigi..huhuhu..sambil tongkat dagu depan PC pandang atas..ishhh tak dapat bayang aku derr..ngeri pun ada..TAK NAKKKK...

Sebenarnya aku pernah buat rawatan akar untuk 2 batang gigi aku, gigi geraham ngan gigi tepi, En. Khush cakap membazir jer, sebab gigi geraham kalau cabut bukan orang nampak pun, buat apa nak rawat-rawat lagi, cabut jer la kan, tapi hakikatnya aku sayang nak cabut, nanti tak der gigi, cam mana? cam tu la jugak ngan gigi tepi tu, kalau sengih bukan orang nampak pun, tapi aku takut kalau gigi aku hilang. Dalam usia aku 32 tahun ni, gigi aku masih lagi cukup 32 batang, eh betul ker gigi orang dewasa 32? kalau salah, korang google lah sendiri, tapi walau apa pun gigi aku masih cukup lagi.

Aku buat rawatan akar gigi tepi tu pada tahun 2011, tu pun sebab dah sakit , kalau ikutkan mana boleh selamatkan lagi gigi tepi aku tu, sebab agak kritikal lubangnya, tapi aku cakap kat doktor, saya nak selamatkan jugak gigi saya ni.  Lepas dia cek sumer, lubang kat gigi aku dah kene 3 akar, sebab tu sakit sangat-sangat.  Korang pun tau kan kalau sakit gigi ni macam mana.  Tak boleh tido, tak boleh makan, tak boleh bising, sakit kepala, berdenyut..Ya Allah..sakit Ya Rabbi.  Masa aku buat root canal kat gigi geraham tu, tak der la aku sakit sampai guling-guling, may be gigi geraham besar, dan masa tu akar pun tak kene banyak sangat, so kurang la sikit sakitnya, tapi masa aku buat gigi tepi tu, masa pertama kali rawatan, aku guling-guling tak hengat.  Tapi untuk appointment kali kedua tu, rasa sakitnya dah tak der langsung.  So aku ikut lah rawatan yang telah doktor tentukan tu macam biasa, sampai lah suatu hari tu, doktor cakap, rawatan awak ada sekali jer lagi, so lepas ni dah ok.  Tapi sebenarnya lepas rawatan yang seterusnya tu, aku dah memang tak sakit pun, so bila dah lama-lama tu aku dah lupa pasal gigi tu.  Cam tu lah manusia, time sakit sibuk nak berubat, bila dah tak sakit, dah lupa terus yang kita patut sentiasa rawat supaya tak berulang sakit.

So dari hari ke hari, dari bulan ke bulan dari tahun ke tahun, aku terus lupa pasal gigi aku yang tak habis rawatan lagi tu, sampai lah, pada hari ni, 11 September 2013, aku balik keje cam biasa, dok minum petang ngan En. Khush, tiba-tiba aku rasa, eh-eh..apsal gigi ni rasa belubang, besar pulak tu, eh..gigi dah hilang ke?, tampal dah cabut ker?, eh macam mana boleh cabut, terus aku gi amik cermin kecik, cek punya cek, tampal tu dah cabut, sepantas kilat, aku call klinik gigi yang dah 2 tahun aku tinggalkan tu, aku bagitau nak gi klinik, tapi klinik tutup pukul 9.00 malam, aku cakap, walau apa pun nak kene pegi jugak, nurse kat klinik cakap, kene datang sebelum pukul 8.30 malam, sebab klinik dah nak tutup, aku tengok jam, dah pukul 7.15malam, mana sempat aku nak lari ke Bangi nu..adoi parah cam ni, so sepantas kilat, aku mandi, solat Maghrib, cakap kat En, Khush kene pegi klinik, sebab gigi dah hilang ni ha..dengan selamba En. Khush cakap, kalau dah hilang, tak kan boleh bubuh balik kot..sokmo gitu En. Khush ni, jam dah kul 7.30 malam ni, aku terus rushing ke Bangi nu, gi klinik yang biasa aku pegi tu.  Sambil bawak keter, aku tengah pikir apa alasan aku nak bagi kat doktor ni.  Lantak la, janji gigi aku selamat.

Sampai jer klinik, terus masuk jumpa doktor, dengan tersipu-sipu aku dok kat kusi sebelah doktor, soalan pertama yang doktor tanya, "where have u been, 2 years ago"..hok aloh..aku dah agak dah, cam biasa lah, aku terpaksa la auta sikit, yang aku sibuk, dan lupa pasal gigi sebab dah tak sakit, dan macam biasa jugak doktor membebel la kat aku, bila dah sakit baru datang malam-malam ni, sebenarnya tak sakit pun, cuma tampal tu dah hilang, doktor cakap memang lah hilang sebab dah lama, buat tak habis memang la cenggitu..aku tadah jer la telinga, sambil dia tonyoh-tonyoh gigi aku, dia cakap kene mula dari awal balik la, sebab ubat dah habis, akar pun dah terkatup bla..bla..bla..aku tak faham pun apa dia cakap, dan masa tu aku tak kisah pun dia nak buat apa, asalkan gigi aku selamat.  Dia cakap kene mula dari awal rawatan la, apa la, bla.bla..bla..lagi..cek punya cek, rupanya still ok lagi, tapi kena ulang balik rawatan..haihhh..tu la sapa suruh, pegi rawatan tak habis. Padan muka aku.

Dah habis doktor jolok..tonyok..gigi aku, so selamat lah gigi aku, aku pun tanya ler doktor pasal bayaran, masa tu tak kisah la kene berapa pun, korang bukan tak tau kalau dental ni memang mahai, aku rasa untuk 2 batang gigi ni pun dah habis dekat 1K.  Tapi sib baik ler, doktor baik, dia cakap, tak per la kira bayaran yang hari tu, just bayar RM50.00 bila datang untuk next appointment.  Fuhh lega la sikit, so aku tanya doktor jugak pasal gigi Abg Danny yang naik gigi taring tempat gigi kapak, doktor cakap may be tu extra gigi untuk budak umur 5 tahun, walau apa pun kene bawak dia jumpa doktor dulu. Tak sia-sia aku tadah telinga kat doktor tadi dok bebel kat aku, tapi aku memang selesa dengan Dr. Norshah kat bangi tu, service dia memang terbaek, so don't forget for next appointment on 28th September 2013 at 4.00 pm.  Awal-awal lagi dah set reminder kat phone 1 day before, takut terlupa lagi.

Moral of the story, jangan tunggu gigi sakit baru hegeh-hegeh nak jumpa doktor, kalau dah rasa gigi belubang sikit-sikit tu, cepat-cepat gi tampal ok, nanti tak pasal-pasal dah sakit kene cabut..OOHHHH TIDAKKK..



Makan-Makan Raya 2013

Hola u olsss..ewaahhhh..

Aku ni selalu lambat kan, raya dah sebulan baru la sibuk nk hap date pasal raya,
Aku bukan apa, sibuk ngan keje, ngan pamily, ngan hal peribadi, so tiap kali ngadap komputer nak menulis, ada jer keje nak buat, kejap anak panggil nak nasi, kejap anak panggil nak susu, kejap laki panggil..maklum lah..aku sorang jer pompuan dalam rumah, so semua benda  mesti kene panggil aku.

Ni pun aku just nak sharing, sambut raya kat opis aku jer, ingat nak buat pasal sambut raya with family aku kat kampung dulu, tapi yang tu nanti aku simpan for the next entry la eh, sebab yang tu banyak sangat nak cerita, sampai tak tau nak mula dari mana, dalam kepala banyak sangat nak cerita sampai tangan nak menaip pun tak selaju idea kat kepala, hohoho..boleh plak cenggitu yer..

Opis aku ni memang suka wat makan-makan, aku pun seronok sebab ramai yang suka makan, so nak masak tu rasa cam teruja lak, sambut raya kat opis wat sekali ngan celebrate besday staff in July and August, so we all just wat pot luck jer, leh banyak menu, bila dah orang ni bawak skit, orang tu bawak skit, boleh full 1 meja.
See...macam-macam menu ada, tapi biasalah menu favourite aku is laksam ler, itu pun request from my boss nak makan laksam, sebab dia kata dah lama tak makan laksam aku, sat agi dia kempunan pulak..so..dalam malas-malas nak mengukus laksam, dalam malas nak buang tulang ikan nak buat kuah, jadi ler jugak laksam aku tu..tapi sayur mayur nya aku gi potong kat opis pagi tu..ramai skit yang boleh tolong potong-potong sayur-sayur nya..aku panggil sayur-sayur tu sampah sarap, sebab leceh benor nak potong nya..dah la kene potong haluih-haluih..tapi boss punya pasal aku buat ler dengan penuh kasih sayang..kwang..kwang..kwang..


Gambar laksam ngak ada pulak, sebab bila dah masak, aku dah tak boleh makan and tengok dah masakan aku, jadi jemu pulak, tapi dalam bekas kat hujung tu, aku punya la tu, kih..kih..kih..banyak giler menu hari tu, ada nasi minyak, soto,rendang tok and ketupat palas, roti jala, lodeh, and semua tu belemak, sebab menu tu aku yang listkan kat diorang ni, si baju kuning tu (Kak Sue) bising kat aku, sebab bagi menu sume yang belemak, lantak ler..janji semua sedap..temasuk roti jala Kak Sue tu, memang mabeles.  Yang best lagi kat division aku ni, semua orang pandai masak, taki kira sedap ke tak sedap ker, semua licin. Tak kisah la tu semua kan, janji semuanya rajin masak.
Ni la, ratu-ratu and super mama in my division, yang sumer mabeles with masakan masing-masing, nampak gayanya aku kene balajar buat nasi dagang pulak, walaupun mak aku memang pakar buat nasi dagang tapi aku malas nak belajar, sebab nasi dagang tu kene kukus 3, 4 kali, so agak leceh la kan berbanding dengan laksam, aku nak ajar diorang ni jadi penggemar nasi dagang pulak selepas laksam, biar sumer dah jadi orang kelate mu ha ha ha ha...(gelak jahat)Manalah tau kan suatu hari nanti dok berjauhan ngan mak, bila nak makan nasi dagang, kene la buat sendiri, jadinya, tak boleh tidak, kene belajar jugak nanti, hehehehe..
Yang baju biru pegang baby tu, sebenarnya masih lagi dalam cuti bersalin, tapi sebab kebetulan dia sambut besday dan ada request from my boss nak  minum air katira, so paksa jugak dia datang opis, hangkut sekali ler anak kecik comel dia tu datang opis semata-mata nak wat air katira, air tu jugak ler peberet Abang Long, lepas ni aku pun kene belajar ngan dia buat air katira.  Semua benda aku nak belajar, tengok-tengok satu hapa pun tak buat, angan-angan jer lebih..puih..
 Kesian budak kecik ni, kene buli dengan mak cik-mak cik kat opis ni, redho jer la baby yer, kene cocok-cocok, kene gomol-gomol, kene cubit-cubit kat mak cik-mak cik ni semua.  Yang mak nya pun boleh pulak..tengok jer anak dia kene gomol dengan mak cik-mak cik tak sedar diri ni ha..expecially yang tudung hijau tu, maklum lah, kemaruk nak anak pompuan, tu yang tak boleh tengok baby-baby pompuan, jadi mengeletis lebih..dah la pakai baju dah mengelik, tapi pakai selipar jepun..nasib kau la..

Malas pulak nak cerita panjang-panjang, layan je la gambo raya kitorang 2 3 keping ni ha.. yang penting semua gambo mesti ada aku hehehehe..layannnnn....