Anniversary

Monday, January 21, 2013

HAPPY BESDAY MY SON, DANNY

21st January 2013, genap usia AHMAD ALIM DANIE AHMAD KHUSHAIRY yang ke-5, syukur Alhamdulillah, dah 5 tahun mummy dapat menyaksikan Abang Danny membesar dengan sihat.  Mummy dan papa doakan semoga Abang Danny menjadi anak yang soleh, anak yang bertanggungjawab, anak yang bijak pandai dan anak yang matang dari hari ke hari.  Tiada apa yang lebih bermakna dalam hidup setiap ibu bapa bila dapat melihat anak-anaknya berjaya, dan mummy doakan Abang Danny akan berjaya menjadi insan yang berguna untuk agama, bangsa dan negara di masa akan datang, jangan lupa juga sentiasa menghormati orang tua.

21 Januari 2008, jam 7.50am maka lahirlah seorang lagi putera dari zuriat En. Khus, putera seberat 3.4kg dan panjang 32cm ni, kami namakan dia AHMAD ALIM DANIE bermaksud AHMAD = Yang Terpuji ALIM= Mengetahui DANIE = yang dekat, jadi bila digabungkan 'Yang Terpuji mengetahui yang dekat'. Alhamdulillah melahirkan abang Danny mummy tidak mengalami sakit yang panjang, pukul 4 pagi mummy mula merasai kesakitan dalam 1/2 jam sekali dan pukul 7.50 dah keluar baby yang comel ni.  Walaupun lebih due sehari, mummy sebenarnya mengharapkan baby comel ni keluar pada 22 Januari, sebab boleh sambut Anniverssary mummy and papa sekali ngan besday Abang Danny, tapi tak per lah, untuk tahun 2008, mummy celebrate anniverssary yang ke 4 di hospital, dan hadiah yang paling bermakna untuk Annivessary mummy ngan papa masa tu, bila Abang Danny keluar dengan sihat.
Beberapa jam Abang Danny keluar dari perut mummy, Abang Danny memang baik, menangis time nak susu jer, tapi bila  papa balik lepas cuci 'popo' Abang Danny, malam tu mummy sorang-sorang kat hospital, Abang Danny nangis sampai mummy tak boleh tido, sabo je lah..sampai la skang Abang Danny suka kememe.  Walau apa pun mummy ngan papa tetap sayang abang Danny.

Lepas  bersalinkan Abang Danny 12 hari, mummy balik berpantang kat kampung, semestinya mummy kene pulihkan balik kesihatan mummy, mummy kene normalkan berat badan mummy, dan mummy tak pernah menyesal dapat melahirkan anak-anak mummy, walaupun berat badan mummy mencecah 68kg masa nak masuk labour room, tapi mummy bangga dapat merasai dan menikmati saat-saat menantikan kelahiran anak-anak mummy, dah balik kampung wat cukur jambul, kepala Abang Danny dah botak.
Dah 2 bulan Abang Danny dah pandai senyum-senyum kat mummy dan papa, masa ni mummy dah lupa macam mana sakitnya mummy di saat nak lahirkan Abang Danny, tengok muka Abang Danny pun hilang semua masalah yang mummy ngan papa alami.

Wah lamanya tertangguh entry khas utk besday hero kedua mummy nih..huhuhu..sorry la Abang Danny..mummy busy sangat-sangat, tak sempat dah nak sambung..

Besday Abang Danny pun tak sambut sangat macam tahun sebelum-sebelum ni, tapi apa-apa pun besday Abang Danny ngan Anniverssary kita gi bercuti ke Langkawi, kira ok la kan?

Ni la Abang Danny di waktu usia 5 tahun, walaupun Abang Danny kememe, suka merajuk, suka mengadu, suka bertanya banyak-banyak kali, tapi Abang Danny telah menceriakan hari-hari mummy ngan papa, mummy ngan papa sayang Abang Danny, dan sentiasa mendoakan kesejahteraan anak-anak mummy di dunia dan akhirat.


HAPPY BESDAY DARI MUMMY NGAN PAPA BUAT AHMAD ALIM DANIE YANG 
KE 5 TAHUN.

Wednesday, January 16, 2013

Kawan..Friend..Sahabat..



Nak citer pasal kawan la pulak, sebab aku ni x der BFF, aku tak tau la BFF tu dimaksudkan macam mana, adakah teman sebantal setilam, sehidup semati, semakan sepinggan dan macam-macam se lagi, dan aku tak tau nak tafsirkan BFF tu adalah teman yang macam mana, kalau BFF tu di klasifikasikan atau ditafsirkan sebagai teman sebantal setilam, semakan sepinggan, sehidup semati, itu adalah hanya suamiku yang tercinta En. Khush sahaja.  Tapi kalau kawan jer nak serapat macam tu, aku rasa aku tak der. 

Hakikatnya, dari zaman aku sekolah, zaman belajar kat poli, zaman melangkah ke alam pekerjaan, aku sememangnya tak ada BFF.  Aku ada kawan, macam kawan satu rumah masa zaman anak dara dulu, kawan satu opis, kawan macam tu jer la, aku berkawan dengan sumer orang, tapi kawan yang benar-benar rapat tak der aku rasa. Kawan yang tau 100% pasal peribadi aku, pasal keluarga aku, pasal semua hal-hal yang aku buat, aku beli, aku ada..rasanya aku tak der kawan yang sampai tahap macam tu. Kalau berkawan kat opis pun, sekadar di opis, lepas aku pindah dari opis tu aku dah tak jumpa dah kawan-kawan kat opis lama, macam tu la seterusnya, sampai dah 5 kali aku bertukar tempat dan 3 kali bertukar kementerian. Kawan hanya sekadar kawan.


Aku ada la kawan yang aku berkawan dari kecik sampai besar, sampai kawin aku berkawan dengan dia, aku dah anggap dia macam adik aku sendiri, sebab aku tak der adik, ayah dia pun selalu gi umah aku, dia pun dari umur 2 tahun dok main kat umah aku, baju aku dia pakai, ikut ayah aku gi amik aku kat sekolah, makan kat umah aku, tido kat umah aku, sebab  aku kawan dengan dia dari kecik, main masak-masak ngan aku, mandi sama-sama ngan aku, yer la dari umur dia 2 tahun, aku pulak masa tu umur 5 tahun, dan sekarang aku dah berumur 32 tahun, bayangkan berapa lama aku berkawan dengan dia dan sudah semestinya dan sememangnya wajar lah untuk dia tau semua hal keluarga aku kan..sebab kawan aku tu dah kehilangan seorang ibu dari umur dia 2 tahun lagi, jadi aku la kawan sepermainan dia hingga sekarang.


Aku tak tau la kenapa aku tak der BFF, sebab mak aku memang tak ajar aku berkawan berlebih-lebihan kot..ataupun x der orang nak kawan ngan aku..hahaha..kawan memang ramai tapi tak de yg bole jadi BFF..kat opis baru ni pun..baru ker..dah 2 tahun kot, kira baru la..hanya sorang jer kawan yang boleh berkongsi macam-macam, kongsi minat, kongsi kegilaan, kongsi saat maronggeng hahaha..selalu together-gether, sebab dia sekepala ngan aku kot..selalunya kawan yang macam tu aku boleh get long..tapi kalau kawan yang aku rasa boleh sekadar kawan, bergurau sikit sentap, tegur sikit sentap, aku main-main pun anggap macam betul-betul..selalunya sikit-sikit aku akan bawak diri, hanya kawan gitu-gitu la, takut nanti bila lama-lama leh jadi lawan.  


Selain daripada kawan, aku pun tak der jugak nak angkat sana, angkat sini, adik angkat, abang angkat, kakak angkat dan bermacam-macam angkat lagi, kekasih angkat ramai..sampai mak aku pun tak tau yang mana satu pilihan aku, hingga la aku bagitau mak aku nak kawin ngan En. Khush..ishhh gatai btul aku ni kan? tapi sememangnya aku tak suka berangkat-angkat.  orang nak buat aku kakak angkat, adik angkat pun aku geli, usahkan aku nak amik orang wat angkat-angkat.  Sebab aku dah rapat ngan adik beradik aku, jadi aku dah ada kakak yang boleh sama-sama kongsi macam-macam, termasuk kongsi rahsia perkahwinan antara kami, dan mak juga boleh mendengar setiap masalah yang aku hadapi, buat apa lagi aku nak bercerita ngan orang lain kan? orang luar pulak tu..ishhh baik aku bercerita ceriti ngan laki..sodap gak sambil peluk-peluk hihihihi, bagi aku, apa yang aku lalui waktu ini, semestinya mak aku dah pernah lalui, dan tak salah berkongsi apa sajer dengan mak, dan aku pasti akan merindui saat-saat macam ni suatu hari nanti.  Insyaa Allah aku akan didik anak-anak aku juga untuk berkongsi setiap masalah dan rahsia dengan aku. Jangan lepas ni sibuk berangkat-angkat plak, no no no..i dont like..orang yang sibuk nak ada angkat sana, angkat sini aku anggap kurang kasih sayang, tak macam aku yang dah berlebih-lebih kasih sayang, so dont like angkat-angkat..


p/s : jangan sentap ek sapa2 yang ada angkat2 ni..ini hanya pandangan aku yang tak suka berangkat, jadi setiap orang tak sama hokeyyyy...


Sunday, January 6, 2013

MY HAIR STYLE

Menate btul lah..aku dah tulis banyak dah pasal style rambut aku nih..alih-alih internet lost semua yang aku tulis lost..vavi betul la...!@#$%^&;*#$%*&;  lepas perasaan kejap..malas dah la..

Nak gi bakery dulu lah sebab skang tengah berangin giler nih..sakit ati dengan internet ilang-ilang nih..dok membebel kat En. Khus, lepas perasaan kat dia kjap..dia lah suka sangat main game kat komputer nih..internet pun pening..jahanam sumer yang aku tulis dah tak dok...uwaaaaaa.....

Dengan hati yang hiba tulis balik lah..nate beruk sungguh la..lepas balik bakery tadi singgah umah tukar baju gi kenduri kawin lak..sebab lapo tahap gaban banyak giler aku makan..malu kat oram..


K lah berbalik pada style rambut aku, walaupun aku bertudung tapi aku tetap jaga rambut, dah kata mahkota wanita..kang botak tak der la mahkotanya..so aku akan ke salon..wat treatment rambut sekurang-kurangnya 2 ke 3 bulan sekali, lagipun rambut aku ni jenis lurus dan lebat, kalau aku tak gi trim rambut sikit dah jadi cam orang sakai..aku pn tak tau sakai tu apa, tapi En. Khus selalu cakap cam tu tiap kali aku bangun tido dengan rambut mengerbang cam pontianak, dia bukan boleh tengok rambut aku cenggitu..dia lak yang sakit ati adoi..


memandangkan rambut aku ni lurus, aku memang teringin sangat nak rambut yang curl kat bawah tu, tak der la kerinting ketak-ketak cam maggi tu..tapi wave sikit..dah banyak salon aku gi sumer ckp tak leh wat kekal, kalau betahan pun dlm seminggu jer..apa jadah bayor mahal-mahal tahan seminggu jer..mencik acik, stylish salon pun pelik, dia cakap orang lain sibuk rebonding, u sibuk nak ketak-ketak..haihhh..aku bukan nak ketak la..aku nak wave..eee geram boto la..dia cakap boleh kalau nak wat cam tu..tapi nanti jadi kerinting terus..makan masa la baru nak jadi perm..tak nak lah aku, aku dah la pemalas, nak cuci muka pun malas ini kan pulak nak kene blow rambut hari-hari..tak kose mak jemah..last aku pergi hair salon bulan 9 tahun 2012, dah lama giler baru aku pergi balik untuk permulaan tahun 2013

Aku pergi ni time lunch hour sebab dah tak tahan rambut aku dah mengerbang sana mengerbang sini, dah start gugur pun yer jugak, aku ni dah la tak suka tengok rambut atas lantai,  dan skang rambut suka bersepah sepah di lantai, sakit jiwa mak jemah tau, punya la dia garu kulit kepala aku tu sebab dah kuar sikit dandruff, haish..puanya la lama dia mengerjakan rambut aku, sebab dah lama giler tak treat...



Lepas dah cuci, basuh sumer, boh vitamin kat kulit kepala, boh serum kasi rambut sihat dan segar kembali. Tengok sampai 2 orang mengerjakan rambut aku sebab susah nak sikat, punya la lebat, ditonyoh-tonyoh nyer kepala aku ke kiri ke kanan, redha jer lah kannn...aku pun terasa segarnya..last-last rambut aku dah jadi cenggini..





Tadaaa...perasan la kan wave kat bawah tu, sebenarnya tak kekal pun, eeee...sakit ati aku, sebenarnya salon ni jugak tak bagus, tapi nak dekat and cepat aku gi la jugak, sebab dah tak tahan kulit kepala cam rasa oily sangat-sangat, aku nak trim rambut aku pesen lain dia buat pesen lain..eeeee...



Ni..rambut aku masa aku buat bulan 9 hari tu, cantik kan..kan..betahan la jugak 2 ke 3 minggu curly nyer tu, yang buat baru-baru ni, sehari jer kot, harganya lebih kurang, tapi yang aku wat tempat lama tu lagi banyak treatment aku buat, lagi puas hati, rambut tak gugur, dandruff hilang, huhuhu...tobat dah tak nak gi dah tempat yang baru tu, tak boleh lah bagitau kat mana kan..nanti menjatuhkan business orang tak baik la cenggitu kan..kan..tapi yang aku gi buat puas ati tu, aku wat treatment kat mines, dekat-dekat ngan Anakku, kalau nak cuba boleh ler gi situ..bagi aku memang puas hati la..


ni hasilnya masa aku wat kat mines tu, bezakan...tekezut kejap aku tengok aku sendiri kat cermin, aku kah ini..hahahaha..aku kan suka perasan, tapi yang ni, En. Khush suka, tak bebel-bebel sangat la walaupun habis beratus, tapi yang baru ni, rasa bingit tinga aku tak hilang lagi bila aku tunjuk bil kat dia, sakit jiwa mak jemah..


Last-last aku tunjuk gambar ni kat dia, aku cakap nak buat pesen ni, tapi orang salon tak reti, diorang kata ni tak kekal, ada pulak tak kekal, korang ingat aku bengap sangat ke, aku dah google-google kot, ni namanya korea perm, kene cari salon yang boleh buat cenggini, dan sekarang tepaksa la aku tunggu 2 ke 3 bulan lagi untuk kembali ke hair salon balik, sebab rambut kita tak boleh treat banyak-banyak kali dalam masa terdekat, nanti lagi rosak, kalau pergi salon pun diorang akan tanya bila last treat, sebab kalau dalam seminggu or 2 minggu kulit kepala pening nanti, 


gambar dari belakang korea perm or japanese perm, cantik kan? uwaaaa..nak cenggini jugak, gambar yang sebelah kiri tu sebiji cam rambut aku lurus ajer, tapi aku tak wat rebonding pun, original dari ladang hehehe..bezanya rambut aku hitam, mana-mana salon aku gi mesti diorang tanya ni rambut asli aku ke?, mesti la asli..habis korang ingat rambut aku ni cam orang asli ke? diorang cakap rambut aku cantik, hitam berkilat, lebat dan lurus, wahhhh..kembang aku, sib baik tak koyak kain orang puji lelebih, aku kan suka perasan, senyummm jer lah hahahaha..tu diorang pelik naper aku nak buat curly-curly lak, yer lah, dah rambut asal aku lurus, kalau aku buat curly, esok-esok tumbuhnya lurus la jgak, last-last bila dah makin memanjang makin hilang ler curlnya tu..dan buat apa aku nak rebonding lagi sebab rambut aku dah memang lurus, kalau aku rebonding ,makin ler patah sebab aku ikat, aku kan bertudung kene la ikat rambut masa pakai tudung, kat rumah boleh la, dan memang kat rumah aku suka lepas jer rambut kecuali bila malas cuci hehehehe..masa tu En. Khush akan cakap lagi aku mak enon, haih laa...laki aku ni suka tengok aku jangok..tak kan la setiap masa aku nak jangok..dok kat umah pun kene jangok..habis la bedak MAC aku..kalau nak tolong beli ok la jugak, ni kene menipu kalau nak mintak dia top up seratus dua..huh..

Lepaih ni, aku nak cari salon yang boleh buat korean or japaness perm baru aku nak wat treatment, kalau tak jangan harap ler aku nak buat lagi, nanti lagi sakit ati ada, bukan murah-murah sekali treat..kalau masuk salon, tanya-tanya cakap tak leh buat, terus kene cepat angkat kaki, sat gi diorang mengempen kat aku, itu la, ini la, mula lah aku rasa lembut ati..aku bukan boleh..



Cantikkan japanese perm ni, huhuhu...tengah makan ati la tengok gambo-gambo cam ni..sabo-sabo..bulan 3 or 4 nanti mesti kene buat cam ni...sempat la rambut aku panjang and melebat balik..

Wednesday, January 2, 2013

HAPPY NEW YEAR

Pejam celik..pejam celik dah tahun 2013, masuk tahun baru, 5 bulan lagi aku akan melangkah ke usia baru, ermm...dah makin berusia, kedut pun tak lama lagi akan muncul, anak pun makin membesar, melangkah ke tahun baru jugak Abang Long dah berusia 9 tahun, maknanya usia perkahwinan aku pun dah mencecah usia 9 tahun.  Sekejap masa berlalu, Abang Long dah nak jadi anak bujang, aku semakin menigkat usia, apatah lagi En. Khush makin la berusia, dah pertengahan 30-an kot. Tapi perangai macam  budak-budak lagi, still lagi berebut game ngan Abang Long.  

Tahun baru jugak Abang Danny dah berusia 5 tahun, dah masuk sekolah dah pun, Ayish mengkibung pun dah nak masuk 2 tahun, makin notti, dah pandai macam-macam.  Tapi untuk tahun 2012 aku rasa azam aku belum tercapai pun..aku ada azam ker untuk tahun 2012? tak der rasanya.  banyak suka duka sepanjang tahun 2012 ni, ada gembira, ada sedih. Untuk penghujung tahun ni jugak, keluarga ku dilanda kesedihan, bila 3 orang saudara aku kembali ke Rahmatullah.  Al-Fatihah buat semua saudara-saudaraku.  Ada azam ke untuk tahun 2013?, cuma berazam nak peknan lagi ada la..azam nak posting mungkin aku boleh tanam lain tahun pulak hehehe..untuk tahun ni belum lagi.  Tapi posting bukan azam tapi wishlist..Insyaa Allah semoga Allah permudahkan segala-galanya.

Bila awal Januari bermula, aku memang super bz, bz nak uruskan anak-anak sekolah, tapi kenapa awal tahun jer, bukan tengah tahun dan hujung tahun, sebabnya awal tahun semangat berkobar-kobar, bila dah makin lama, anak pun dah makin biasa ngan persekitaran sekolah, aku pun makin rileks lah..Abang Long tak der la aku kisah sangat, sebabnya dia dah biasa kat sekolah, cuma bezanya awal tahun Abang Long akan pergi awal ke sekolah, start dah tengah-tengah tahun papanya makin lambat pulak bangun dan Abang Long mula akan lambat ke sekolah hahaha..



Tahun ni Abang Long still jadi pengawas lagi, untuk tahun kedua Abang Long jadi pengawas sekolah..bangga..bangga..untuk tahun depan aku rasa tak payah la jadi pengawas lagi Bang Long oiii..mummy ngan papa asik antar lambat jer, harap-harap tahun ni papa ada azam nak antar pagi skit abang Long gi sekolah kan..kan..


ni hari pertama gi sekolah,..Abang Danny sekolah tak jauh dari rumah aku, leh jalan kaki jer pun , Tadika Layang-Layang, dalam BI nya KITE Kindergarden ewahh...gi sekolah muka monyok, tak der geng, menyenderi, tapi sib baik dia dah biasa sebab dah pergi orintasi dah, so dah ada la kawan dia sikit-sikit, budak hencem ni, cikgu cakap dia pandai, cepat tangkap, Alhamdulillah...harap-harap Abang Danny kekal cam tu sampai hujung tahun ek, yang best tu bila dia nk tukar chanel tv aku cakap dalam Bahasa Melayu dia tak paham no berapa, boleh gitu..kalu nak tukar chanel ceria aku sebut enam satu satu (611) memang muka blur gila, lpas tu papa dia cakap six one one (611) baru dia paham, boleh pulak tekan kat remote tu, terkedu sekejap aku, tak sangka omputih anak aku sorang nih, patut tak pandai makan guna tangan, sudu 24 jam..adoyaiii..sambil tepuk dahi...


dan budak ni pulak 3 bulan dari skang akan genap 2 tahun, tapi dah pandai macam-macam, dah pandai berebut iPad, dah pandai berebut PSP ngan abang-abang, lepas tu asik nak menang dia jer, makin besar la konon.  Bila tengok diorang ni membesar, makin menyerlah la usia aku sudah bertambah, nak-nak bila jalan ngan Abang Long, tinggi nya dah sampai ketiak aku kot, apa pun mummy doakan anak-anak mummy untuk terus berjaya dari tahun ke tahun, dan semoga dengan kehadiran mereka juga semakin semangat untuk aku berkerja dan mencari rezeki untuk membesarkan mereka ni dengan penuh kesempurnaan.

HAPPY NEW YEAR Dari aku n family..semoga tahun ni makin baik dari tahun-tahun sebelumnya..Aminnnnn...