Anniversary

Wednesday, February 4, 2009

.ANGKAT TERANGKAT.

Angkat-angkat...terangkat, berangkat dan diangkat..hehehehehe...

Nyampah aku, bila tanya sapa tu? adik angkat, sapa tu? abang angkat, sapa tu? kakak angkat...asal tanya jer mesti kene ada angkat-angkat...masalahnya..bila dah angkat-angkat ni, korang kenal ke mak bapak dia, korang kenal ke saudara mara dia, korang kenal ker adik beradik dia, kalau setakat korang berdua jer berangkat-angkat..lupakan jer la, ni nak ala-ala orang putih tu, ada pembabtisan tu, tu lain, diorang siap buat cam adik beradik sendiri, cam anak-anak sendiri,siap ada majlis lagi, yang sana kenal yang sini, yang sini kenal yang sana, ini tak..adik beradik dah berderet nak pulak berangkat-angkat, yang seperut ni pun gaduh, ni kan pulak yang lain-lain perut..aduyai...korang ni..tapi yang peliknya dengan sekandung ni suka gaduh-gaduh, tapi yang angkat-angkat ni ditatang nya pulak(kera dihutan disusukan, anak dirumah mati tak makan).

Taapii...aku pun ada jugak adik angkat..tak tahu la angkat ke tak, tapi kitorang baik sejak kecik lagi, ye la, dok sebelah-sebelah umah, dulu kitaorang just mengaku best friend, dia anak tunggal, mak dia meninggal masa dia umur 2 tahun lagi, ada kakak ngan mak lain, tapi dah besar-besar dah, masa dia umur 2 tahun, aku umur 5 tahun, seingat aku, dia memang membesar kat umah aku, main sama-sama, gi situ sini sama-sama, masa aku sekolah rendah, dia tukang ngekor ayah aku jemput aku kat sekolah, tiap-tiap hari jemput aku kat sekolah, dok dalam bakul motor, dia jenis kecik..dah besar pun kecik comel jer, tapi aku suka, sebab aku tak ada adik kan, kiranya dia la teman sepermainan aku, kadang-kadang sampai ayah dia datang rumah, cari, sebab sampai malam tak balik, bila mak aku kata biar la dia tidor sini, last-last ayah dia bagi gak tido umah aku, memang dia banyak membesar kat rumah aku la, lupa aku nak cakap sebab dia kecik aku panggil dia kodek, nama tu ayah aku bagi, lekat sampai sekarang..kodek ni pun bukan jenis suka bercerita, ayah dia bagitau mak aku, dia akan bercerita ngan aku jer, sampai sekarang lepas dia masuk 'U', kerja kat Putrajaya, dia still tinggal ngan aku, aku pun kira anggap macam adik aku dah..yela..hanya dia yang tau pasal aku..luar dan dalam..
.
Sampai umah aku kat Putrajaya ni pun ayah dia pernah datang, apatah lagi umah aku kat kampung, dia bertunang hari tu pun ayah aku sebagai orang perantaraan, aku pulak jadi mak andam,tak sabar nak tunggu dia kahwin,family aku pun anggap dia dah macam family, x kisah dah kalau dia dok serumah ngan aku pun, umah aku wat kenduri pun family dia datang tolong, cam tu jugak la kalau family dia wat kenduri, masa aku dapat surat sambung belajar, dia la orang pertama yang tahu berita gembira tu, sebab masa aku amik surat kat peti surat, kitorang 'on da way' nak gi latihan teakwan-do sekolah, masa tu dia baru form 2,kalau dah tahap macam ni, aku rasa ok lah nak mengaku angkat berangkat pun, ni tak, dia sendiri-sindiri jer mengaku angkat berangkat, ada setengah tu, angkat-angkat, lama-lama dia yang terangkat,tak paham aku gelagat manusia, selain daripada kodek ni, aku tak der la lagi nak berangkat-angkat ngan orang lain, bukan tak ader yang offer, nak-nak spesis yang berlawanan jenis ngan aku, masa belajar kat Poli dulu melambak nak angkat-terangkat, tapi aku ni, memang jenis tak ghairah langsung, malah meluat bila sebut abang angkat ker..kakak angkat...ker.. eee...getis..
.
Tapi kalau ada yang betul-betul nak berangkat-angkat ni,tak salah asalkan betul caranya,tak kira la, abang angkat ke, kakak angkat ke, adik angkat ke,angkat-terangkat ke,asalkan kenal mengenal antara family, kalau kita jer nak kenal ngan family dia, family dia tak kenal kita, emmmhhh...kalau aku..x der maknanya, nama nya syok sendiri, tak pun kita je kenal ngan abang or kakak or adik yang nak diangkat tu je, mak bapak dia, adik beradik dia..haram tak tahu tak pernah jumpa..kalau aku..pun tak der makna nya jugakkk...macam dah tak cukup kakak, tak cukup abang..tak cukup adik dah..nak berangkat lagi, aku yang tak der abang ni pun tak kuasa nak dapatkan abang angkat..dengan abang-abang ipar aku pun dah cukup leh jadi abang dah....
.
p/s - Jadi lah anak-anak yang betul-betul dekat dengan Tuhan, anak-anak yang sentiasa mendoakan kesejahteraan kedua ibu bapanya...itu lebih afdal..adios...

7 comments:

  1. bila dah "terangkat"..mmg payahhh, no komen...
    p/s: realiti sebenar...ramai anak2 yg x close dgn parents sebenarnya....

    ReplyDelete
  2. Apa kes bukak citer angkat terangkat ni?? Ni mesti isu ada yang dah terangkat ni. Mmg yah baca dlm paper pun ada yang jeles dgn kebahagiaan abang angkatnya. Apa kes nak jeles dia tu sape? mcm xde lelaki lain nak cari buat laki.

    ReplyDelete
  3. ahaks ahaks....aku pon pelik klu gi umah rysha ni lama2 xplak kene tibai...biasalaa kecik2 suka 'berderat' sampai senja..
    sgt banyak kenangan masa kecik ye sis..ooo rindu sgt2 zmn dulu...
    eh jgn dilupa si rysha shairy ni masa kecik2 teringin gak nak adik..aku diletaknya dlm buai, masa tu nk tunggu kwn dia dtg umah...nk tunjuk agaknya yg dlm buai adik dia..padahal aku yg dah xbaby pon masa tuh..huahuahua...
    sis ni lah dulu ajar aku mcm2 permainan yg pelik2...ooooo xbley lupolah..hahaha

    ReplyDelete
  4. memg pon, jgn lupa sapa yang tergantung kat pokok tere(gajus) dulu, sis ni la penyelamat..kecik tp nak panjat pokok,kan dh tergantung..hahahahha...sakit perut igt masa tu..kahkahkah

    ReplyDelete
  5. takde maknanya nak angkat2 ni....
    tak suke la...adik beradik sendiri pun tak terurus...nak angkat2 pulak..

    ReplyDelete
  6. aik...sapo yg ajok gi main kat pokok klu buke sis rysha sHairy nih...hahaha..tp tlg lambat ar..kain jugak penyelamat ku..hahaha..malunya..kiki..sampai2 bile2 pon dio dok ingat bende nih..apolah sis nih...

    ReplyDelete

jangan segan-segan nak kritik..i like..