Anniversary

Monday, December 8, 2014

Abang Long dah Besar

Anak lelaki aku dah jadi anak teruna dah.  Minggu lepaih balik kampung, hantar Abang Long sunat.  Ingat nak sunat tahun depan, tapi dah kene ke ombesea, kene la aku sunat siap-siap. Lagi pun Abang Long dah 10 tahun, dah boleh sunat.  Aku tepek gambo Abang Long sunat kat IG diorang tanya aik..baru sunat?? eh salah ke baru sunat, dah 10 tahun macam besar sangat ke baru nak sunat, kalau ikut hati aku darjah 6 baru aku nak suh sunat.  Bagi aku tak pelik pun, orang dulu-dulu pun sunat umur 12 tahun.  Kenapa skang pelik pulak kalau sunat umur 11 or 12 tahun.  Bila aku cakap, tu la sunat anak awal-awal lepaih tu cepat beso cepat gatainya.  Amboi kasar jawapan aku kan? siap cakap lagi tak semestinya gitu, kata deme.  Tapi bagi aku memang gitu, sebab apa aku kata gitu, sebab budak lelaki lambat matang, bila dah sunat awai, dia pikir macam dah beso, umur baru 12 tahun tapi fikiran macam umur 10 tahun, kalau tak, tak kan ada pepatah untuk orang laki, life begin 40.  Kemain lagi deme, umur 40 baru nak galak, tak hingat ke kubur dah mangil-mangil nu..hamboi emosi plak aku.

En. AKAR kata masa sunat tu, tak diam mulutnya, tanya dah sudah ke belum, agaknya nak cover takut dia bercakap tak hingat, yang sebelah dia tu anak buah aku, sepupu Abang Long, yang tu pulak pesen diam, tak becakap sepatah pun, diam 2 hari 2 malam.  Malam petama besunat, tak tidur En. AKAR, kejap-kejap kejut papa, suh tengok, sebab dia kata darah.  Kul 4 pagi aku bangun, tapi dia tak nak aku tengok, dia kata pompuan mana boleh tengok.  So, lepaih tu dengan snang hati la aku tido kroih-kroih, En. AKAR je la yang bangun, Abang Long nak kencing la, suh lapik kaki ngan bantal la, kain tesingkap la, kalah aku beranak hahaha..

Abang Danny, tengok Abang besunat, balik rumah terus cakap, mummy Abang Danny tak nak sunat hahaha..pengalaman anak nak membesar.  Sib baik sunat kat kampung, ramai dayang-dayang dan inang-inang tolong jaga. hantar air, bagi makan nasik, siap hantar kat tempat tidur ko, mummy beranak dulu pun kene makan kat meja kat dapur nu. Ikan pun Abang Ngah anak buah aku yang tolong bakar untuk adik-adik yang bersunat ni.  Papa dia tolong bawak gi bilik ayor jer, dengan lap badan sebab tak boleh mandi lagi.  Bab makan semua anak-anak kakak aku yang pompuan tu tolong buatkan.  Amboi senang banyak mummy ni.  Abang Long besunat cara dulu-dulu jer, kata En. AKAR, sebab En. AKAR pun tak nak, yang pesen-pesen skang, cam lazer la, smart claim la, ramai komplen lambat baik katanya.  Aku memang idok tau la, ngikut jer la apa kata papanya.  Hari ketiga sunat aku dah balik KL. Hari kelima aku call tanya, dah pakai seluor, bior benor Abang Long ni.  Dia kata tak sakit dah.  Aku tanya kakak aku dia kata ok.  Apa-apa la, asalkan dah elok.  Tak sabar mummy nak balik kampung 2 minggu lagi ni.  Balik amik Abang Long ngan Danny, beli barang peh tu antor Abang Long kat Seremban pulak.  Bagi ler bior adil, separuh Kelantan, separuh Negeri Sembilan, sebab lepaih tu lama pulak dah tak jumpa.

Mummy jugak la yang kesunyian kat rumah.  Mummy tengok papa, papa tengok mummy, ada yang kecik tu pun main sorang-sorang boring, last-last merengek konon-konon cam baby.  Haih macam-macam.  Sementara nak besar macam tu ler, kerenah anak-anak ni.

No comments:

Post a Comment

jangan segan-segan nak kritik..i like..