Anniversary

Tuesday, December 16, 2014

Abang Danny dan giginyer..

Ramai kot dah tau yang aku akan bertugas di luar negara, tapi ramai yang tak tau ke mana kan..kan? Gedik sangat nak rahsia-rahsia gitu, cam nyampah pun ada.  Aku banyak letak picture kat IG dengan caption barang-barang yang nak bawak ke ombesea, tapi bila orang tanya nak berhijrah ke mana, terus aku tak jawab.  Bukan aku tak nak jawab, tapi kalau jawab kat comment tu, cam public sangat, nanti orang viral kan acaner..wahhh sampai gitu ko.  Ye la tak boleh la kecoh-kecoh kat seluruh alam aku akan ke mana.  Tapi aku akan jawab bila ada rakan-rakan yang terus PM aku personaly, kalau tanya kat ruang comment tu jawabnya memang tak la aku nak jawab.

Skang tengah prepare barang-barang yang nak bawak ke sana nanti. Al maklum la pegi negara orang, tempat yang tak penah aku jejak kaki pun.  Ye la aku mana ada gi melancong ke luar negara pun, kalau ada pun se je la, ke Krabi.  Teringin jugak nak pegi macam kawan-kawan lain, tapi bila anak sekolah ni, banyak komitmen lain.  Tak pe la, aku dulu pun kalau cuti sekolah mana ada ke mana, cuti sekolah je tolong mak aku tanam tembakau, anak petani, memang cenggini.  Udohhh..jangan nak sendu-sendu segala.

Awal Bulan 12 hari tu, dah hantar Abang Long balik sunat kat kampung.  Dah setle satu bab, pasal sekolah Abang Long pun dah settle, lepas tu hal gigi Danny plak.  Ok aku nak cerita perihal gigi Ahmad Alim Danie ni.  Dia ni dari kecil lagi memang pelik-pelik, kene operate la, ni hal gigi pulak.  Gigi dia yang depan tu pernah tercabut sebelum ni, so aku expect tu gigi kekal la, tapi bila tumbuh gigi kat depan tu bukan gigi kapak, tapi gigi tajam macam gigi taring.  Aku pelik la, apsal tumbuh gigi taring kat tpt gigi kapak.  Aku bab gigi ni memang pantang, sebab bagi aku gigi itu penyeri..wahh ayat..cam hakk tuihhh jer. Tapi laki tak pulak ko pilih yang gigi lawo..jangan sekali-sekali keluor kenyataan gitu, itu ada lah jodoh, orang kata yang kita tak nak tu la kita akan dapt keh..keh..keh..ni kalau En. Akar baca ni, mau sentap. Ahhh..dia bukan tau sangat blog-blog sendu aku ni, kelammm..

Bebalik pasal Abang Danny, lepas gigi dia tu tumbuh yang taring kat sepatutnya gigi kapak tu, makanya aku pun bawak le ke klinik gigi, off course la jumpa doktor gigi yang aku memang selesa ngan dia. Sape lagi kalau bukan Dr. Norshah kat Bangi tu. Doktor tengok je gigi Danny, dia kata slalunya ni gigi extra.  Eh..gigi pun ada extra ke? aku memang tak pecaya siap cakap, ye ke doktor, tapi gigi susu dia dah tecabut, yang naik ni mesti la gigi kekal kan.  Ishhh..maknya ni, meh kita x-ray.  maka x-ray la gigi Abang Danny. Doktor siap tunjuk lagi gigi yang di x-ray tu, rupanya ada la gigi kapak nya kat atas tu, tapi jauh lagi, sebab masa aku bawak Danny tu, umur dia baru nak masuk 6 tahun. So doktor kata gigi extra ni tak bole cabut lagi, kene tunggu sampai umur dia nak masuk 7 tahun sebab peringkat umur dia ni, gigi kekal belum lagi nak tumbuh kalau tak silap aku la, cenggitu la doktor cakap tak ingat dah, 2 tahun yang lalu kot.  Makanya kene la bior je gigi Abang Danny cenggitu dulu.  Doktor cakap kalau tak buang gigi extra tu, gigi tu akan dok je kat situ, dan gigi kapak yang kekal akan mencelah nak keluar ataupun tak kan keluar langsung, tak comey la jadi nya.  Jaga gigi anak comey-comey pun payah jugak bila dah elok sangat nak tercabut pun susah.
 Jadi, sebelum balik kampung ari tu, aku pun hantor ler balik Abang Danny kat doktor, nak cabut giginya.  Doktor tengok x-ray balik, gigi kapak yang sebelah pun dah panjang, lepaih tu cabut ler taring kat depan tu.  Aku ni jenis yang cepat risau.  Aku tanya doktor balik, betul ke akan naik ni doktor.  In Shaa Allah, bendanya ada, sama ada turun tak turun gigi tu, bukan kita punya kuasa Allah yang punya kuasa, tapi giginya ada. Alamak insap aku.  Betul jugak cakap doktor tu, maknanya aku la yang patutnya berdoa semoga anak aku ni sempurna hendaknya.  Aminnn...
Seriau, aku tengok doktor cabut gigi, ilek jer doktor cabut, kejap jer..tengok-tengok cabut dah.


No comments:

Post a Comment

jangan segan-segan nak kritik..i like..