Anniversary

Monday, September 16, 2013

FIREWORK

As salam semua..

Malam tadi aku mengeletis nak tengok bunga api, dah lima tahun aku rasa tak der pertandingan bunga api kat putrajaya, sebab last aku tengok masa akhir tahun 2007, masa tu aku tengah mengandungkan Abang Danny, aku gi tengok naik motor jer ngan En. Khush, kat presint 5 kalau tak silap aku, sebab masa tu banyak lagi jalan kat Putrajaya tak bukak lagi, so..nak ke presint 5 tu agak sesak skit, so we decided used motorcycle, nak mengelakkan jammed.

Tapi malam tadi, baru ler aku tengok balik, setelah lima tahun tak tengok pertandingan bunga api besar-besaran kat Mesia ni.  Aku pun tak tau malam tadi turn negara mana.  Kitorang sampai dalam kul 8.45 malam.  Kiranya tak berapa sesak la lagi, sebab polis banyak lencong jalan and kebetulan kitorang sampai, polis baru bukak tempat parking baru, so dapat lah kitorang parking dekat sikit ngan tasik kat PICC tu, tapi tak der la dekat sangat, kene jalan la sikit, sebab kitorang parking seberang jalan, so kene turun bukit, menuju ke tasik dekat jambatan kat PICC.  Aku pun tak tau Presint berapa, tapi kitoarang dok kat bawah jambatan PICC tu la.
Mula-mula sampai, memang budak bertiga ni baik lagi, boleh duduk, tengok orang lalu lalang, tapi dah sampai ke minit 30, diorang dah macam kene gigit semut, si kecik tu berlari sampai aku pun berpeluh nak mengejar, tapi macam biasa lah, tukang kejarnya Abang Long, lepas Abang Long tangkap, terjerit-jerit macam kene sawan, adui cam rasa nak balik dah masa tu.  En. Khush tak yah cakap la, rasa cam panas bontot dah, nak ajak balik.  Sabor je lah..sebab tu gambo semua gegar-gegar, sebab mana nak mengejar anak, mana nak tala camera, bila tengok gambor memang rasa sakit hati pun ada.

Si kecik dah mula adegan berlari ke sana ke mari, Abang Long still maintain lagi, kejap lagi, dia pun sama, bontot kene gigit semut, duduk lama-lama.  Berlari tak hengat dunia, macam baru terlepas kat padang yang luas.
Nak mengelakkan hero tiga orang ni barlari, kejap-kejap papa panggil amik gambor, kejap-kejap panggil amik gambor, sampai abang Long cakap, "asik begambar jer, orang nak tengok bunga api", dah kalau sampai kul 8 lebih, bunga api nya kul 10.00 malam, idok ker boring tuh, dah la ada orang jual air, nak beli air pulak, dah penat berlari, dahaga, air nya pulak mahai tok sah cakap laa, pandai sungguh depe ni wat duit. Sib baik ada jual air jer, kalau jual eskrim, jual belon tembak-tembak, mau nak tunggu kul 10.00 malam bankrap mummy.
Bunyi berdentum sekali, kecik kepala budak Ayish kibung tu lari kat mummy, terkejut agaknya..sempat ler papa snap gambar terkezut tu, tapi lepas tu, terus ilek balik, dan-dan lari keliling, ada dia kisah berdentum dentam ataih kepala tu..pertunjukkan bunga api ni, dalam setengah jam jugak la..jenuh berdiri, nak duduk orang ramai kat depan, idok nampok pulak, tepaksa le berdiri jugak.  Korang layan ler gambo bunga api yang sempat En. Khush snap ni, sebab lepas habis tu, kitorang terus berangkat balik, sejam terperangkap jamed nak kuar dari Putrajaya, dari kul 11.00 nak kuar Putrajaya sampai umah dekat kul 1.00 pagi.  Sampai umah, semua terus tebongkang , penat meredah jammed memalam buta tu, keadaan kat Putrajaya. kul 12.00 malam cam kul 9.00 malam, giler meriah.






No comments:

Post a Comment

jangan segan-segan nak kritik..i like..