Anniversary

Wednesday, September 11, 2013

Oh Gigiku Sayang

Aku memang particular bab gigi,sebabnya aku takut sangat rongak..aku takut kalau suatu hari nanti, bila dah tua-tua, tak der gigi, aku dah la kuat menyengih..macam mana nak menyengih kalau tak der gigi..huhuhu..sambil tongkat dagu depan PC pandang atas..ishhh tak dapat bayang aku derr..ngeri pun ada..TAK NAKKKK...

Sebenarnya aku pernah buat rawatan akar untuk 2 batang gigi aku, gigi geraham ngan gigi tepi, En. Khush cakap membazir jer, sebab gigi geraham kalau cabut bukan orang nampak pun, buat apa nak rawat-rawat lagi, cabut jer la kan, tapi hakikatnya aku sayang nak cabut, nanti tak der gigi, cam mana? cam tu la jugak ngan gigi tepi tu, kalau sengih bukan orang nampak pun, tapi aku takut kalau gigi aku hilang. Dalam usia aku 32 tahun ni, gigi aku masih lagi cukup 32 batang, eh betul ker gigi orang dewasa 32? kalau salah, korang google lah sendiri, tapi walau apa pun gigi aku masih cukup lagi.

Aku buat rawatan akar gigi tepi tu pada tahun 2011, tu pun sebab dah sakit , kalau ikutkan mana boleh selamatkan lagi gigi tepi aku tu, sebab agak kritikal lubangnya, tapi aku cakap kat doktor, saya nak selamatkan jugak gigi saya ni.  Lepas dia cek sumer, lubang kat gigi aku dah kene 3 akar, sebab tu sakit sangat-sangat.  Korang pun tau kan kalau sakit gigi ni macam mana.  Tak boleh tido, tak boleh makan, tak boleh bising, sakit kepala, berdenyut..Ya Allah..sakit Ya Rabbi.  Masa aku buat root canal kat gigi geraham tu, tak der la aku sakit sampai guling-guling, may be gigi geraham besar, dan masa tu akar pun tak kene banyak sangat, so kurang la sikit sakitnya, tapi masa aku buat gigi tepi tu, masa pertama kali rawatan, aku guling-guling tak hengat.  Tapi untuk appointment kali kedua tu, rasa sakitnya dah tak der langsung.  So aku ikut lah rawatan yang telah doktor tentukan tu macam biasa, sampai lah suatu hari tu, doktor cakap, rawatan awak ada sekali jer lagi, so lepas ni dah ok.  Tapi sebenarnya lepas rawatan yang seterusnya tu, aku dah memang tak sakit pun, so bila dah lama-lama tu aku dah lupa pasal gigi tu.  Cam tu lah manusia, time sakit sibuk nak berubat, bila dah tak sakit, dah lupa terus yang kita patut sentiasa rawat supaya tak berulang sakit.

So dari hari ke hari, dari bulan ke bulan dari tahun ke tahun, aku terus lupa pasal gigi aku yang tak habis rawatan lagi tu, sampai lah, pada hari ni, 11 September 2013, aku balik keje cam biasa, dok minum petang ngan En. Khush, tiba-tiba aku rasa, eh-eh..apsal gigi ni rasa belubang, besar pulak tu, eh..gigi dah hilang ke?, tampal dah cabut ker?, eh macam mana boleh cabut, terus aku gi amik cermin kecik, cek punya cek, tampal tu dah cabut, sepantas kilat, aku call klinik gigi yang dah 2 tahun aku tinggalkan tu, aku bagitau nak gi klinik, tapi klinik tutup pukul 9.00 malam, aku cakap, walau apa pun nak kene pegi jugak, nurse kat klinik cakap, kene datang sebelum pukul 8.30 malam, sebab klinik dah nak tutup, aku tengok jam, dah pukul 7.15malam, mana sempat aku nak lari ke Bangi nu..adoi parah cam ni, so sepantas kilat, aku mandi, solat Maghrib, cakap kat En, Khush kene pegi klinik, sebab gigi dah hilang ni ha..dengan selamba En. Khush cakap, kalau dah hilang, tak kan boleh bubuh balik kot..sokmo gitu En. Khush ni, jam dah kul 7.30 malam ni, aku terus rushing ke Bangi nu, gi klinik yang biasa aku pegi tu.  Sambil bawak keter, aku tengah pikir apa alasan aku nak bagi kat doktor ni.  Lantak la, janji gigi aku selamat.

Sampai jer klinik, terus masuk jumpa doktor, dengan tersipu-sipu aku dok kat kusi sebelah doktor, soalan pertama yang doktor tanya, "where have u been, 2 years ago"..hok aloh..aku dah agak dah, cam biasa lah, aku terpaksa la auta sikit, yang aku sibuk, dan lupa pasal gigi sebab dah tak sakit, dan macam biasa jugak doktor membebel la kat aku, bila dah sakit baru datang malam-malam ni, sebenarnya tak sakit pun, cuma tampal tu dah hilang, doktor cakap memang lah hilang sebab dah lama, buat tak habis memang la cenggitu..aku tadah jer la telinga, sambil dia tonyoh-tonyoh gigi aku, dia cakap kene mula dari awal balik la, sebab ubat dah habis, akar pun dah terkatup bla..bla..bla..aku tak faham pun apa dia cakap, dan masa tu aku tak kisah pun dia nak buat apa, asalkan gigi aku selamat.  Dia cakap kene mula dari awal rawatan la, apa la, bla.bla..bla..lagi..cek punya cek, rupanya still ok lagi, tapi kena ulang balik rawatan..haihhh..tu la sapa suruh, pegi rawatan tak habis. Padan muka aku.

Dah habis doktor jolok..tonyok..gigi aku, so selamat lah gigi aku, aku pun tanya ler doktor pasal bayaran, masa tu tak kisah la kene berapa pun, korang bukan tak tau kalau dental ni memang mahai, aku rasa untuk 2 batang gigi ni pun dah habis dekat 1K.  Tapi sib baik ler, doktor baik, dia cakap, tak per la kira bayaran yang hari tu, just bayar RM50.00 bila datang untuk next appointment.  Fuhh lega la sikit, so aku tanya doktor jugak pasal gigi Abg Danny yang naik gigi taring tempat gigi kapak, doktor cakap may be tu extra gigi untuk budak umur 5 tahun, walau apa pun kene bawak dia jumpa doktor dulu. Tak sia-sia aku tadah telinga kat doktor tadi dok bebel kat aku, tapi aku memang selesa dengan Dr. Norshah kat bangi tu, service dia memang terbaek, so don't forget for next appointment on 28th September 2013 at 4.00 pm.  Awal-awal lagi dah set reminder kat phone 1 day before, takut terlupa lagi.

Moral of the story, jangan tunggu gigi sakit baru hegeh-hegeh nak jumpa doktor, kalau dah rasa gigi belubang sikit-sikit tu, cepat-cepat gi tampal ok, nanti tak pasal-pasal dah sakit kene cabut..OOHHHH TIDAKKK..



3 comments:

  1. assalam... boleh tak bg tau nama klinik nye..? ad nombor kontek tak?
    tgh nk cari klinik yg boleh buat rawatan akar tuk gigi geraham belakang skali... huhuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klinik Norshah, kat Bandar Baru Bangi, No. Tel : 03-8922 2362, kalau geraham mahal skit, tapi Dr ni ok sgt2..

      Delete
  2. Doktor tu memang akan berleter kalau kita dah salah tapi bersebab le. Tanda sayang gitu. He..he.. Orang yg tak faham mungkin ada yg rasa tak selesa. Dia memang prihatin.

    ReplyDelete

jangan segan-segan nak kritik..i like..