Anniversary

Wednesday, December 11, 2013

My Old Friend DSK 99

Sejak kebelakangan ni, aku jarang tengok FB lepas aku terjumpa kawan-kawan lama masa sama-sama belajar di Politeknik Sultan haji Ahmad Shah, Kuantan. Create pulak group kat watsap..hari-hari dok main watsap sampai berasap

Macam-macam cerita keluar, dari masa belajar, kawin, lepas tu dapat anak, pendek kata sehari kalu tak online beribu notification, kadang, kalau aku bz kat opis tak sempat online..blk umah amik ko..bepinar nak baca balik yang diorang borak.  Tapi happening sangat-sangat boleh bekongsi cerita suka duka ngan kawan-kawan lama yang dah macam  adik beradik.  Siap boleh pulak bg asignment post gambo2 lama..lpas tu masing2 komen.
(Sem 4 Diploma Sains Kesetiausahaan (DSK) 99 Tahun 2000)

Ni la kawan-kawan sekelas aku masa kat POLISAS, course Secretary Science, majoritinya jadi secretary, boleh kira yang kerja keluar dari bidang and majoritinya jugak keje gomen.  Even ada setengah2 tu yang sama keje kat Putrajaya pun tak jumpa, untill ada group kat wat sap tu baru la kitorg contact each others.  Tapi tiap hari ada jer topik bengong yang diborakan, sampai citer hantu pun cerita, walaupun melalui handphone jer tapi kalau time borak aku dapat rasa macam seolah-olah diorang depan mata aku.  Aku betul-betul rindu saat belajar ku.  Nak-nak kalau dengar lagu Ogy Ahmad Daud, Wajah Rahsia Hati tu, semua kenangan kat POLISAS bermain kat depan mata, macam tengok wayang. cewahhhhh...gitew..
Gambar pun dah kabur, maklumlah dah bebelas tahun.  Actually aku tak jumpa diorang hampir 12 tahun selepas konvo tahun 2002.  Kecuali eta, aku selalu jumpa sebab kitorang main netball.  gambar ni masa gi lawatan sambil belajar kat Tugu Negara, yang baju merah tu lecturer aku selaku ketua kursus DSK, Encik Rahim Bahaman.  Masa aku kerja di LPM, KPM pun aku jumpa En Rahim, sebab lepas tu dia naik pangkat dan ditempatkan di Bahagian Jemaah Nazir Sekolah, KPM.  Sebelah jer ngan opis aku.  Lepas tu jugak dia selalu contact aku nak tau result exam anak-anak dia.  
Ni pun gambar masa lawatan ke Putrajaya.  Masa ni Putrajaya belum siap sepenuhnya, siap begambar depan PM Office lagi, ye lah budak-budak, peghak ler sikit. bangga dapat begamba depan pejabat PM, skang ni tempat ni, laluan aku hari-hari dah tak heran dah.
Ni gelagat dalam bas sepanjang perjalanan ke KL.  Tengok muka aku, muka cam kanak-kanak ribena, muka suci lagi tu, baru 19 tahun tau.
Ni kelas masa Semester 1, tahun 1999, baru lepas SPM, semua ayu gitu, ni kat dalam kelas menaip, untuk sem 1 kene guna mesin taip degung degang ni, terjolok jari-jari kat celah-celah hurup, punya la seksa masa mula-mula belajar dulu, dah la tu bising nak mampus bunyi ketikan typewriter gedabak ni.  Selain nak lembutkan jari jemari dan nak biasakan dengan huruf-huruf, we are as secretary kene belajar default typing error, sebab mesin type besar dabak ni tak boleh nak padam ok.  Permulaan kelas menaip ni, ramai yang kantoi jugak lah, nak-nak geng jantan kaberet ni, gagah perkasa tapi course secretary Science, kene kerumun kat awek-awek sengal pulak tu.  Masa tahun kitorang ni, first time ada lelaki dalam course ni, so ada la skit kene pandang rendah kat budak-budak engineering, accounting, elektrik, tapi aku respect kat geng-geng jantan ni, sebab diorang cam ilek jer and still continue the study sampai habis, skang kalau kat Jabatan Kerajaan, nak-nak opis aku kat Wisma Putra ni, PA laki is hot ok, berebut la Duta-Duta Besar nak, sebab tak yah cuti beranak and senang nak antar ke mana-mana country pun.  So jangan menyesal or malu-malu lelaki nak amik secretary.  Sebab lelaki paling cepat peluang bekerja di luar negara. Tu kalau kat opis aku.
Masa ni aku lupa sem berapa, tapi ni pun kat kelas menaip, tapi dah guna typewriter letrik, so kalau tak sem 2, sem 4 kot.  Ye lah kitorang mana ada kelas lain pun, jarang sangat gi bilik kuliah, belajar shorthand kat bilik menaip ni, belajar trengkas kat sini la jugak, belajar akaun punnn sini jugak..lawwww punnnn sini jugak..dah nama pun secretary, pagi petang siang malam mesti dengan mesin taip.
Happening kan kelas kitorang, dari muda sampai ke beranak pinak cam ni la perangai masing-masing.  Tapi kenangan masa belajar adalah paling best dalam hidup aku.  Tu adalah kenangan terindah.  Aku bangga menjadi seorang setiausaha. ceeewahhhh..

Lepas konvo tahun 2002, kitorang terpisah dengan haluan masing-masing, meneruskan kehidupan dari tahun ke tahun sehingga lah tahun 2013 kitorang berjumpa kembali selepas 12 tahun terpisah.
Ni perjumpaan pertama kitorang selepas 12 tahun terpisah.  Jumpa di rumah Dato' Jalaluddin Hassan lagi, sebab salah sorang dari kawan aku kawin dengan anak Dato' Jalal.  So we are decided reunion kat umah Dato Jalal. Dengan dihadiri oleh lecturer terhormat lagi disayangi, En Rahim and family. Yang buat aku lagi terkejut, En Rahim still ingat nama kitorang semua satu persatu.  Wahhh rasa nak menitik air mata masa tu.

Walaupun reunion kat rumah retis, bila dah lama tak jumpa, dah jadi macam umah kitorang sendiri dah, terkinja-kinja, terjerit-jerit dengan gelak ketawa masing-masing, bayangkan dan 12 tahun tak jumpa, dengan perubahan fizikal selepas masing-masing dah semakin membiak.  Semua dah heret anak  3 4 dah pun. 
Ni En. Rahim serta isteri dan anak-anak, yang satu masa dulu aku pernah tolong tenggokkan result diorang, dah besar and dah kerja dah pun, lagi aku terharu, wife En. Rahim pun still ingat nama aku. Siyess aku bangga.
Ni la suka duka sepanjang reunion kitorang kat rumah Dato' Jalal yang memang sporting giler melayan kami, yang mengalahkan budak kecik ni.
Malam tu hantar geng-geng yang dok Penang ke airport.  Rasa terharu sebab geng-geng Penang sanggup turun KL ke reunion pertama DSK.
Esok tu pulak last day ngan Tina geng Penang, merempit laki bini turun KL naik motor.  Sangat-sangat happy sebab diorang sanggup turun KL semata-mata nak jumpa kitorang.
rasa  macam Menteri gitu, di'eskot' oleh motorbike laki Tina nih..

Lepas reunion tu, makin menjadi-jadi kitorang berwatsap, kadang aku sambil makan pun berwatsap lagi, gamba makanan update hari-hari, aktiviti masing-masing update hari2, so sepanjang hari terisi dengan macam-macam gamba or topik-topik hangat yang tak hengat...and the best part is, suami masing-masing memang sporting habis, boleh layan jer bini berwatsap.  Memori dengan korang adalah kenangan manis dalam hidup aku.  Aku berharap agar hubungan ini berkekalan sampai bila-bila dan walau dimana korang berada. Sayang DSK 99 ketak-ketat.

2 comments:

  1. salam perkenalan kak, rupenye akak ex-DSK polisas ye..
    saye pon ex-DSK tapi masuk 2001 grad taon 2003..kira saye junior akak la..
    saye saje tengok list blog dalam GA umie sue, pastu baca entry akak yang ni..
    memang kenal sangat2 ngan en rahim tu, penah mengajar kitorang gak..dah la kelakar..hehe..
    banyak kan kak kenangan kat poli dulu, suka duka gi class naik bukit turun bukit..hehe..
    bila kakak buat entry, buat saye rindu kat semua kawan2 lama DSK saye..uhuks..
    btw salam kenal lagi skali kak dari saye mamilisa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mamilisa..memg kenangan sangat2..hahaha..kannn naik bukit trun bukit pakai high heel..selamat berkenalan, seronok sgt leh jumpa ngan kawan2 lama..and happy dpt jumpa junior ex-Polisas..

      Delete

jangan segan-segan nak kritik..i like..