Anniversary

Wednesday, July 17, 2013

MASAK-MASAK AND ANAK-ANAK

Yuhuuuu...kembali semula menjenguk ke mari..

Bila tiba bulan puasa ni, hari-hari mesti fikir nak masak apa petang ni, nak makan apa buka nanti
Sambil-sambil buat keje, mesej En Khus tanya nak makan apa
Tapi selalunya jawapan yang aku terima, tak kisah la, janji buka
Memang ler berbuka, ngan air sejuk pun kira berbuka gak
Haihhh..laki aku ni, tak pernah pun nak bagi idea ke apa ker

Kalu aku ngan dia jer berbuka tak kisah sanngat pown
Teh 'O' cicah biskut meri pun jalan jugak
Tapi ni ada 2 mulut lagi yang nak kene suap
Dah la yang tengah tu pose nak kene pujuk sepanjang hari
Yang Abang Long pulak dah biasa puasa nyakat pulak yang adik yang baru belajar puasa
Mau tak stress mummy hari-hari

Dah 8 hari puasa, Alhamdulillah Abang Danny dah puasa 4 hari
Walaupun dia tak faham sangat pun makna berpuasa
Tapi sib baik le ada cite Upin Ipin tu
Ulang tayang ler berkali-kali kasi dia semangat skit
Last-last hafal doa niat puasa ngan doa berbuka
Umur 5 tahun dah puasa kira ok la tu
Mummy ngan papa dulu pun darjah 6 kot baru puasa penuh
Yang selebihnya minum air lam bilik air
papa pun sama gak taktik zaman kecik-kecik


Ni 1st day puasa, Abang Danny penuh semangat bangun sahur, sebab malam tu aku dah ulang tayang  citer Upin Ipin yang episod berpuasa, Abang Long cam biasa la, makan sambil lelap, tapi bab-bab kejut sahur ni, aku rasa En. Khush lagi juara kot kalau nk kejut dia, selagi aku tak kejut tak bangun, kejut anak lagi senang dari kejut apak, haihhhh..

Bulan puasa ni senang pulak aku bangun pagi.
kalau bulan-bulan biasa tu, kalau tak pukul 6.30 a.m, tak bangun, tiap hari anak bekpas coco crunch, itu pun kalau ada, kalau tak minum air jer la anak ye.


Haaa..muka Abang Danny ada senyum, ni hari kedua puasa, tapi hari pertama Abang Danny dapat puasa sampai petang, senyum sampai telinga bila lepas buka En. Khush puji cakap pandai, bagus dan macam-macam yang bagus-bagus belaka la kat dia, kembang sampai telinga.  Tapi memang terkejut, bila amik dia kat taska, cikgu cakap Abang Danny puasa lagi buat masa ni, waktu tu dah pukul 5.30 petang.  Cikgu cakap lagi, dia sorang yang bertahan, kawan-kawan yang lain lepas sorang-sorang buka puasa lepas jam 2.00 petang tadi. Wahh..teruja mummy dengar cikgu cakap cenggitu. 

Yang si kenit tu pulak, sebab mummy terlampau ulang tayang citer Upin Ipin, sibuk pulak dia main osom.  naik pening Abang Long nak melayan si Ayish Kibung tu, kejap-kejap, Bang Yom..Bang Yom..ooootooommm..oootooommm..nak tak nak sambil buka puasa pun Abang Long layankan ajer, nak main osom.

Sabtu ngan Ahad lepas, dua hari berturut-turut Abang Danny puasa sampai petang, risau pun ada jugak bila dia asik tanya mummy lambat lagi ker buka, kejap-kejap tanya jam, kejap-kejap tanya jam, haihhh..naik risau dibuatnya, last-last pujuk suh tido, pujuk punya pujuk, tetido atas pangku mummy, nak manja la kan, perut lapar, sib baik si kenit Ayish Kibung tu tido, kalau tak mau bergaduh bila tengok Abang Danny peluk-peluk mummy.  Budak kenit tu cemburu yang tahap melampau, kalau papa tido kat mummy pun , dia sibuk begolek nak dok tengah, kalau papa tak bagi hantuk kepala kat belakang mummy, yang jadi mangsa mummy jugak, macam ni la nasib bila satu-satu nya pompuan kat umah, asik kene buli jer.

Hujan pun berenti dik oiii, budak ni kalau selagi tak clear kat meja makan tu, dia tak bangun, lepas tu pulak, hantu sos, makan naget nak sos kat dia sorang, bukan sos tomato ek, sos cili, mata sampai berair-air, muka sampai merah-merah, tapi sos tu tetap dia jilat, sampai la licin kat pinggan.  Perkakas rumah yang kat belakang Ayish tu sila abaikan, biasala tak der duit lagi nak pasang kitchen kabinet, pakai lemari dapur jer la, lagi satu sebab aku nak renovate umah ni, kalau buh kabinet kitchen siap-siap, nanti kene pecahkan balik, orang tak berapa nak ada cam aku ni, rasa sayang la kalau dah buat elok-elok nak kene ketuk buang kan, so kau humban jer la sume benda atas lemari tu.  Bak kata mak aku, nak tunggu ko renovate zaman bila pun tak tau, eh mak ni, tak per la mak, dok jer la cam tu,  kira ok la ni, ada rumah sendiri daripada tak der rumah dok menyewa kan.  

Sampai hari ke-8 puasa ni, aku masih belum pegi lagi kat bazar Ramadhan, sebab kalau pegi pun aku tak tau nak beli apa, baik aku masak nasi, goreng telur buh kicap, perah asam limau, buh bawang pun sedap, dari beli lauk kat PARAM, tak kene rasanya kat tekak aku.  So, hari ni, macam biasa la, sambil buat keje, kita google-google resepi apa nak buat untuk buka nanti.  Hope Abang Danny puasa sampai petang, risau jugak jadi cam semalam, cikgu dia goreng nasi, tiba-tiba mintak nasi ngan cikgu, dah pukul 3.00 petang bukak puasa.  Kalau dengan aku tu, mesti pujuk-pujuk, tapi bila dengan cikgu, dia risau pulak, buatnya budak ni pengsan kan susah, so nak tak nak, bagi ler jugak nasi goreng sepinggan.  Dah dapat separuh hari pun kira ok la tu kan.

1 comment:

  1. salam lebaran dan salam kenal.sila la jempot ;)
    http://ceritasitelingabulat.blogspot.com/

    ReplyDelete

jangan segan-segan nak kritik..i like..